Cordialis-hanke: Digitaalista kuilua kaventamassa
Digitaalisen vallankumouksen aikakaudella koulutus on ensisijainen keino digitaalisen kuilun kaventamiseksi. Cordialis-hanke pyrkii vastaamaan etäviestinnän ja digitaitojen luomiin haasteisiin koulutuksessa ja ammattielämässä. Tässä artikkelissa syvennytään juuri päättyneen hankkeen keskeisiin tuloksiin ja niiden vaikutuksiin.
Cordialis (Connecting remote areas through digital competences and cultural heritage) on Erasmus+ -hanke, jonka tavoitteena oli tunnistaa toistuvat haasteet etäopetuksessa ja -oppimisessa (kieltenopetus ja aikuiskoulutus) sekä paikallisten perintö- ja käsityötuotteiden markkinoinnissa. Tunnistamalla nämä haasteet ja etsimällä ratkaisuja hanke pyrki edistämään ja vaalimaan verkkoviestinnän laatua formaalissa ja informaalissa koulutuksessa sekä kulttuurivälityksen, paikallisen perinnön ja käsityötuotteiden esittelytilaisuuksissa.
Hankkeen aikana kumppanit loivat ilmaisen työkalupakin etäviestinnän haasteiden kohtaamiseen. Kaikki materiaalit ovat saatavilla hankkeen nettisivuilta cordialiserasmus.eu ilmaiseksi viidellä eri kielellä: englanniksi, italiaksi, liettuaksi, ranskaksi ja suomeksi.
Hankkeen aikana luodut materiaalit
Cordialis tuotti yhdistelmän manuaaleja, aktiviteetteja ja videoita, jotka luovat yhdessä kokonaisvaltaisen oppimiskokonaisuuden. Manuaalit tarjoavat tietopohjan, aktiviteetit kannustavat käytäntöön soveltamiseen ja videot tarjoavat dynaamista ja visuaalista sisältöä. Yhdessä materiaalit parantavat kulttuuriperinnön ja käsitöiden tuntemusta, kaventavat digitaalista kuilua vahvistamalla etäviestintä- ja digitaitoja eri ammattialoilla sekä antavat välineitä elinikäisen oppimisen parantamiseen.
1. Manuaalit
Etäopiskelu ei ole uutta, mutta äkillinen siirtyminen etäopetukseen maailmanlaajuisten kriisien aikana korosti sen monimutkaisuutta. Cordialis-hankkeessa ymmärrettiin, että opettajat tarvitsivat muutakin kuin teknisiä ratkaisuja; he tarvitsivat pedagogista ohjausta. Hankkeen manuaalit toimivat kompassina, joka auttaa opettajia navigoimaan tuntemattomilla vesillä. Ne korostavat oppijoiden sitoutumista, henkilökohtaista palautetta ja osallistavia käytäntöjä. Manuaalit tarjoavat yksityiskohtaiset ohjeet, ja ne toimivat kattavina oppaina oppijoille, opettajille ja ammattilaisille. Ne tehostavat oppimiskokemusta tarjoamalla teoreettista taustatietoa, joka tukee käytännön aktiviteetteja ja videomateriaalia.
- Etäviestinnän haasteita ja ratkaisuja keskittyy kolmeen pääteemaan: vuorovaikutus, motivaatio ja ryhmänhallinta. Yleisimmät haasteet, joita hankkeen kohderyhmät saattavat kohdata etäviestintätilaissa on luokiteltu näiden kategorioiden alle ratkaisuineen.
- Social media testing raportoi tulokset taidepohjaisten aktiviteettien testituokioista. Tämä manuaali on saatavissa vain englannin kielellä. Materiaaleja testattin muun muassa Turun yliopiston Instagram-tilin kautta.
- Kuinka tuottaa vaikuttavia videoita esittelee erilaisia näkökulmia laadukkaan videon tuottamiseen sekä siihen tarvittavat laitteistot.
- Vuorovaikutustaitojen itsearviointi kulttuuri- ja kieltenoppimisaktiviteeteissa esittelee työkaluja oman toiminnan arvioimiseen kulttuurivälitys- ja kieltenoppimistilanteissa.
- Vuorovaikutustaitojen harjoittelu kulttuurivälityksessä ja kielenoppimisessa esittelee, miten vuorovaikutushavaintojen perusteella voidaan järjestää koulutusta. Tämä manuaali täydentää itsearviointimanuaalia.
2. Aktiviteetit
Opettajat ovat koulutusjärjestelmän sydän. Cordialis voimaannuttaa heitä tarjoamalla käytännön työkaluja. Aktiviteetit sisältävät käytännöllisiä ja heti toteutettavissa olevia tehtäviä. Ne kannustavat tutkimaan, kokeilemaan ja kehittämään etäviestintään, digilaitteisiin, kulttuuriperintöön ja käsitöihin liittyviä taitoja. Aktiviteetit vahvistavat manuaaleissa esitettyjä käsitteitä ja tarjoavat käytännön kontekstin videomateriaaleille.
- Etäviestinnän tehtäväkortit tarjoavat vastauksia etäviestinnän haasteisiin esittelemällä jokainen eri aktiviteetin, joka perustuu johonkin tiettyyn etäviestinnän haasteeseen.
- Taidepohjaiset aktiviteetit paikallisen ja maaseudun kulttuuriperinnön tukemiseen -manuaali esittelee kumppanimaiden kulttuuriperintöä ja sisältää taidepohjaisia aktiviteetteja paikallisen perinnön ja käsityötuotteiden markkinointiin.
- Alueelliset tarinat ja legendat -manuaali esittelee malliohjeen työpajan järjestämiseen sekä 12 tarinaa ja legendaa kumppanimaista niihin liittyvine aktiviteetteineen.
3. Videot ja podcastit
Cordialis-hankkeen tavoitteena ei ole vain tiedon levittäminen, vaan kyse on opettajien ja oppijoiden voimaannuttamisesta. Hanke on kaventanut fyysisten ja virtuaalisten luokkahuoneiden välistä kuilua ja kasvattanut luovuutta ja sopeutumiskykyä. Videot vahvistavat manuaaleissa esitettyjä käsitteitä ja innostavat luomaan aktiviteetteja ja materiaaleja itse. Ne välittävät tietoa visuaalisesti, esimerkiksi demonstroimalla käsityötaitoja ja tekniikoita käytännössä.
- Ensimmäisen vaiheen 12 videopodcastia sukeltavat syvälle etäviestinnän haasteisiin.
- Liettuan- ja ranskankieliset videot on suunnattu käsityöläisille.
- Suomenkieliset videot on suunnattu kieltenopettajille.
- Italiankieliset videot on suunnattu aikuiskouluttajille.
- Toisen vaiheen videot keskittyvät käsitöihin ja kulttuuriperintöön:
- Omnia Mutantur esittelee Sulmonan arkkitehtonista kulttuuriperintöä
- Luova työpaja liettualaisille käsityöläisille käsittelee käsityötuotteiden markkinointia.
- Tapaaminen mediakirjastossa esittelee työpajamallia paikallisista tarinoista ja legendoista.
- Video-opas työpajan järjestämiseen esittelee työpajamallin kultturiperinnön edistämiseen digitaalisin keinoin
- Turun kulttuuriperintökohteet esittelee kulttuuriperintötyöpajassa kuvattuja videoita.
- Kolmannen vaiheen videot keskittyvät vuorovaikutustaitoihin ja arviointiin
- Vuorovaikutustaitojen arviointi esittelee Cordialis-itsearviointimenetelmän.
- Vuorovaikutustaitojen koulutus esittelee koulutusmetodin vuorovaikutustaitojen parantamiseen kulttuuri- ja koulutuskontekstissa.
- Vuorovaikutustaidot ja projektinhallinta esittelee vuorovaikutustaitojen merkitystä projektinhallinnassa.
- Neljännen vaiheen videot keskittyvät käyttäjäkokemuksiin
- 8 podcastia, joissa esitellään käyttäjäkokemuksia tuotteistamme.
- 3 tutoriaalivideota, joissa kukin kumppanimaa esittelee, miten hankkeen eri vaiheiden tuotteita käytetään.
- 1 englanninkielinen tutoriaalivideo hankkeen materiaalien hyödyntämiseen.
Lopuksi
Cordialis ei ole vain manuaaleja ja aktiviteetteja; kyse on ajattelutavan muutoksesta. Se muistuttaa meitä siitä, että oppiminen ei rajoitu tiili- ja laastiluokkahuoneisiin – se on dynaaminen, kehittyvä prosessi. Hyödyntämällä hankkeessa luotuja materiaaleja voimme kaventaa eri sukupolvien ja asuinalueiden digitaalista kuilua ja matkata kohti yhdenvertaisempaa Eurooppaa.
Lisätietoa hankkeesta kirjoittajilta.
Maarit Mutta on kieli- ja käännöstieteiden laitoksen ranskan kielen vanhempi yliopistonlehtori sekä CORDIALIS-hankkeen koordinoija Suomessa. Soila Merijärvi on kieli- ja käännöstieteiden laitoksen projektitutkija CORDIALIS-hankkeessa.