Draculan vieraana

Dracula on yksi Romanian matkailun vetonauloista. Syy tähän löytyy Bram Stokerin vuonna 1897 julkaistusta vampyyriromaanista. Bram Stoker ei ollut ensimmäinen, joka kuvasi Transilvaniaa salaperäisenä ja mystisenä maana, mutta hänen kirjansa ja sitä seuranneet lukuisat elokuvat, teatteriproduktiot, kirjat, pelit, sarjakuvat ja TV-sarjat ovat pitäneet huolen siitä, että Transilvaniasta on monien mielessä muodostunut vampyyrien maa. Tämä yhteys on niin vahva, että se on synnyttänyt oman matkailun osa-alueen Romaniaan, Dracula-turismin.

Romaniassa suhtaudutaan Dracula-turismiin ristiriitaisesti. Monet katsovat, että tämä maan ulkopuolelta tullut ilmiö vaarantaa maan oman kulttuurin. Dracula-turismilla on kuitenkin myös kannattajansa, sillä se tuo maahan turisteja. Dracula-turismin olennainen osa ovat Dracula-kierrokset, joilla vieraillaan joko Bram Stokerin kirjaan tai ns. historialliseen Draculaan eli Vlad Seivästäjään liittyvissä paikoissa. Dracula-turismi voidaankin nähdä kirjallisuus- ja elokuvaturismin, synkän turismin (dark tourism) ja tavallisen kulttuuriturismin yhdistelmänä.

Dracula-kierrokset alkavat yleensä Bukarestista ja sen jälkeen vieraillaan erilaisissa Draculoihin liittyvissä kohteissa. Bram Stokerin kirjaan liittyviä paikkoja on Romaniassa itse asiassa melko vähän, joten suurin osa kierroksen kohteista liittyy yleensä Vlad Seivästäjään. Stokerin kirjaan liittyvistä paikoista kierroksilla vieraillaan yleensä vain Bistriţassa ja Borgon solassa sijaitsevassa Hotel Castel Dracula -hotellissa. Dracula-kierroksia järjestetään ympäri vuoden, mutta ylivoimaisesti suosituin ajankohta kierroksille on halloween, jolloin kierrokset huipentuvat Halloween-naamiaisjuhliin. Halloween-kierrokset ovat mielenkiintoisia, sillä Romaniassa halloween on pitkälti samanlainen juhla kuin Suomessa eli sillä ei ole pitkiä perinteitä ja sitä juhlitaan lähinnä baareissa. Suurin osa Dracula-kierroksille osallistuvista turisteista tulee kuitenkin maista, joissa halloween on merkittävä juhla (esim. Yhdysvallat ja Iso-Britannia), joten Dracula-turismissa on panostettu halloweeniin. Monille turisteille Transilvania onkin ihanteellinen halloween-juhlakohde.

Dracula-kierroksilla voi myös löytää itsensä mitä absurdeimmista tilanteista kuten osallistumasta kuunulvontakisoihin, missikisan tuomarointiin tai hyppimästä yön pimeydessä nuotion yli. Näiden vastapainoksi Dracula-kierroksilla voi myös tutustua romanialaiseen kansanperinteeseen, upeisiin maisemiin, historiallisiin rakennuksiin, maan monivivahteiseen historiaan sekä nyky-Romaniaan. Tutkijalle Dracula-turismi onkin monipuolisuutensa vuoksi erittäin hedelmällinen tutkimuskohde. Oma väitöskirjatutkimukseni käsittelee perinteen ja historian hyödyntämistä turismissa, kulttuurien kohtaamista sekä kulttuuriperinteen ja kulttuuripolitiikan suhteita matkailuun. Dracula-turismissa nämä kaikki yhdistyvät saumattomasti.

Tuomas Hovi, joka on osallistunut kolmelle Dracula-kierrokselle Transilvaniassa, on jatko-opiskelija folkloristiikan oppiaineessa sekä tohtorikoulutettavana valtakunnallisessa Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen tohtoriohjelmassa 2011–2013.