Elokuvat valtasivat Sirkkalan
Sirkkalan entisellä kasarmialueella järjestettiin syyskuun alussa toista kertaa Kinokult-elokuvafestivaali. Tänä vuonna tapahtumassa esitettiin ainutlaatuista materiaalia ja yhteistyö historia-aineiden kanssa oli entistä tiiviimpää.
Kritiikki ry eli historia-aineiden opiskelijoiden ainejärjestö järjesti 9.–10.9. Kinokult-tapahtuman. Ulkoilmatapahtuman näyttämönä toimi Sirkkalan piha, ja tunnelmallisuuden takasivat historialliset rakennukset. Tapahtuman tavoitteina on ollut elävöittää Turun elokuvakulttuuria, osallistua kulttuuripääkaupunkivuoteen sekä tarjota opiskelijoille arvokasta kokemusta tapahtumatuotannosta. Opiskelijat ovat myös halunneet elävöittää Sirkkalan aluetta ja tarjota kaikille tilaisuuden kuulla tutkijoiden alustuksia ja puheenvuoroja.
Ei ole aivan tavallista, että ainejärjestö toteuttaa maksuttoman ja kaikille avoimen kulttuuritapahtuman. Kinokultia toteuttamassa on ollut kulttuuritoimikunta, joka on toiminut vapaaehtoisvoimin syksystä 2010 alkaen. Toimikunta on muun muassa suunnitellut tapahtuman sisällön ja huolehtinut varainhankinnasta.
Tapahtumassa kunnioitettiin Timo Saarniemen elämäntyötä
Tämän syksyn teemana oli underground ja nuorisokulttuuri, ja teema oli esillä edellisvuotta enemmän. Kulttuurihistorian oppiaineelle päätynyt kulttuurivaikuttaja Timo Saarniemen keräämä kuvakokoelma oli tänä vuonna teeman suunnannäyttäjä.
Timo Saarniemi oli menneinä vuosikymmeninä tuttu näky erilaisissa kulttuuritapahtumissa, keikoilla ja klubeilla. Hän kuvasi aktiivisesti turkulaista nuorisokulttuuria ja keikkoja. Saarniemellä oli tapana koostaa tapahtumia reportaaseiksi, joissa oli kuvien lisäksi kommentteja ja havaintoja. Valokuvauksen lisäksi Saarniemi harrasti yleisönosastokirjoittelua, ja sanotaankin hänellä olevan hallussaan epävirallinen mielipidekirjoituksen Suomen mestaruus. Arkisin Saarniemi toimi äidinkielenopettajana pääkaupunkiseudulla. Hän kuoli vuonna 2005.
Saarniemi jätti jälkeensä mittavan aineiston, jota on digitoitu kulttuurihistorian oppiaineessa lukuvuonna 2010–11. Kinokult-tapahtumassa materiaalia esitettiin ensimmäistä kertaa ja lisäksi nähtiin aihetta käsittelevä dokumentti Natten är annu ung. Dokumentin ohjaaja Jan-Erik Andelin ja Saarniemen ystävä Gunnar Högnäs olivat tapahtumassa mukana kertomassa yleisölle tästä monille mysteeriksi jääneestä miehestä.
Muita tapahtumassa esitettyjä elokuvia olivat muun muassa Hurjan pojan koti, josta alusti dos. Kari Kallioniemi sekä Derzu Uzala, josta puolestaan yleisölle kertoi prof. Hannu Salmi. Lauantaina ohjelmassa oli Turun kaupungin esittelyvideoita, joiden eroja ja yhtäläisyyksä tarkasteli dos. Rauno Lahtinen. Tutkija Heta Mulari puolestaan alusti elokuvasta Eläinten vallankumous ja dos. Pertti Grönholm Ei paluuta -elokuvan. Tapahtumassa nähtiin siis neuvostoelokuvia, animaatioita ja dokumentteja. Kattausta rikastutti alustajien suuri määrä, joka oli selvä kehitysaskel edellisvuoteen verrattuna. Kinokult keräsi kumpanakin iltana yli 300 osallistujaa.
Salla Mistola
Kinokult-tapahtuman tuottaja