Kohti suuren muutoksen vuosijuhlaa

Likimain 499 vuotta sitten Martti Luther muutti pohjoisen Euroopan historiaa, ja mikä vyöry siitä seurasikaan. Kustaa Vaasa innostui Lutherin opeista ja myös Mikael Agricola sai erinäisiä vaikutteita. Muutokset tuntuivat rajuimmin kirkon piirissä, mutta voisi sanoa, ettei reformaatiolta säästynyt kukaan. Vieläkin elämme vuoden 1517 jälkimainingeissa.

HENK_Aakko_kuva

Miksi kertaan näin vanhoja asioita? Arvatenkin Lutherin sysäämä reformaatio liittyy urakkaan, joka työllistää minut helmikuun alusta vappuun saakka. TUCEMEMS (Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies) toteuttaa reformaation 500-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kirjahankkeen ja lisäksi Turun tuomiokirkkoseurakunnan kanssa yhteistyössä suunnitellaan muita juhlavuoteen liittyviä tapahtumia. Ainakin näin aluksi työtä riittää kirjan viitteiden ja bibliografioiden siistimisessä. Joku vääräleuka voisi nimittää työtäni pilkkujen viilailuksi.

Kirja kantaa nimeä Pohjoinen reformaatio. Se sisältää näkökulmia reformaatioon ja sen yhteiskunnallisiin tai henkisiin vaikutuksiin, oli sitten kyse esimerkiksi kaupunkitilasta tai kielestä. Sisällöllinen painopiste on 1500-luvulla, mutta väistämättä joitakin teemoja täytyy pohjustaa keskiajalta alkaen, toisaalta voidaan lipua lähemmäksi tätä päivää. Niin kuin kirjan nimi antaa ymmärtää, maantieteellisesti liikutaan aika lähellä Turkua, mutta Eurooppaakaan ei ole unohdettu. Kuhunkin teemaan liittyvät katsaukset Eurooppaan antavat maistiaisia kuinka reformaatio vaikutti Pohjolan ulkopuolella.

Luterilaisuudesta voi tulla mieleen pelkistetty, koruton usko, mikä näkyy niin kirkollisissa toimituksissa kuin rakennuksissakin. Tähän mielikuvaan ovat vaikuttaneet puhdasoppisuuden vuodet, mutta 1500-luvulla tilanne oli toinen. Silloin luterilaisuus oli vielä yllättävän värikästä.

Suunnitelmissa on, että Pohjoinen reformaatio -kirjaa saa ostaa tuoreeltaan ensi syksyn Turun kirjamessuilla, ja se avaa omalta osaltaan hyvissä ajoin reformaation 500-vuotisjuhlallisuudet.

Janne Aakko on hum. kand. ja kulttuurihistorian neljännen vuoden opiskelija.