Lampaan historiaa ja museopuutarhoja

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT on jo vuosia ollut Turun yliopiston arkeologian ja museologian oppiaineiden tärkeä kumppani tutkimuksessa ja opetuksessa. Arkeologia tekee MTT:n kanssa tutkimusyhteistyötä, museologiassa painotus on opetuksessa ja siihen sisältyvässä tutkimustyössä.

Arkeologian oppiaineen ja MTT:n yhteinen FinnARCH-projekti tutkii naudan ja lampaan historiaa Suomessa yhdistämällä muinais-DNA-tutkimusta ja arkeologista luututkimusta. Vanhoista luista eristetty DNA kertoo suomalaisten lammas- ja nautarotujen alkuperästä ja kehityksestä geneettisellä tasolla. Arkeologisesta luumateriaalista voidaan puolestaan tutkia karjanhoidon leviämistä ja yleistymistä esihistorian aikana. Suomen Akatemian rahoittama nelivuotinen projekti on nyt kolmannella vuodellaan ja yhteistyö taustoiltaan hyvin erilaisten tutkijoiden ja tutkimusperinteiden välillä on osoittautunut antoisaksi. Kehittymässä oleva kuva kotieläinten historiasta on monipuolisempi ja kokonaisvaltaisempi kuin kumpikaan tieteenala olisi yksin voinut saavuttaa. Vaikka yhteistyö on sujunut lähes kitkatta, on projektin osapuolilta vaadittu avointa mieltä ja tervettä uteliaisuutta outoa ja vierasta kohtaan, jotta tieteen raja-aidat on voitu ylittää turvallisesti.

Museologian oppiaine on sitoutunut edistämään kansallisen kasvigeenivaraohjelman toteutumista museoalan koulutuksessa. Yhteistyössä MTT:n ja museoiden kanssa opiskelijat tutustuvat perinteisiin viljelykasveihin, niiden arvoihin sekä niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin museotyössä. Tavoitteena on kehittää puutarhaa ja elävää vanhojen kasvikantojen kokoelmaa museotoiminnan osa-alueina. Museologia on mukana MTT:n kehittämishankkeessa ”Perinnekasvit museopuutarhoissa” erityisalueenaan perinnekasveihin liittyvä kommunikaatio. Kursseilla on suunniteltu esittelytapoja ja -materiaaleja, näyttelyitä ja museodraamaa (ks. kuriositeettikabi.net), harjoiteltu museopuutarhatyötä sekä tehty perinnekasveihin liittyvää perustutkimusta. Opiskelijat saavat yhteyksiä monenlaisiin alan toimijoihin tutkijoista ja museoväestä maatalouden ja puutarha-alan ammattilaisiin ja harrastajiin. Hanke johtaa yhä uusiin kiinnostaviin paikkoihin, tapahtumiin ja tutkimusaiheiden pariin.

Sirkku Pihlman hoitaa museologian oppiainetta ja Auli Tourunen tekee post doc -tutkimusta projektissa Finnish Archaeogenetics (FinnARCH).