Luova kirjoittaminen – monipuolinen kestävyyslaji
Luovan kirjoittamisen oppiaine on pieni ja valtavan suosittu. Syksystä 2014 alkaen perusopintojen pääsykokeet on korvannut sadalle opiskelijalle avoin johdantokurssi, jonka paikat ovat täyttyneet hetkessä.
– Johdantokurssilla yhä useampi kirjoittamisesta kiinnostunut pääsee kokeilemaan kirjoittamisen opiskelua ja saa näkökulmia teksteihin ja niiden tekemiseen, kertoo luovan kirjoittamisen yliopisto-opettaja, kirjailija Niina Repo. – Opintojen ytimessä ovat kirjoittajan luovuus, rohkeus, sitkeys ja motivaatio.
Luovaa ja akateemista tekstiä
Taustatyön tekeminen, rakenteen hallinta, sujuva kieli ja ymmärrettävyys ovat olennaisia kaikessa kirjoittamisessa. Niinpä opiskelu kehittää myös tieteellisen kirjoittamisen taitoja.
–Sekä proosan että tieteellisen tekstin ydin on hyvässä ajattelussa – miten yhdistellä, rajata ja synnyttää uutta. Hyvä kirjoitustaito on perusta hyvälle ajattelulle, muotoilee hiljattain toisen romaaninsa julkaissut Iida Rauma, yksi monista luovan kirjoittamisen oppiaineesta debytoineista kirjailijoista.
Toisaalta akateemiset opinnot antavat fiktiolle syvyyttä. Suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen opiskelija Minerva Piha on päättänyt valjastaa tieteellisen osaamisensa romaanin kirjoittamiseen.
– Olen tajunnut, että laaja humanistinen koulutukseni on oikea aarre. Romaanikäsikirjoitukseni tapahtumat sijoittuvat varhaiselle rautakaudelle, ja hyödynnän tarinan rakentamisessa ihan estoitta arkeologista, folkloristista ja kielitieteellistä osaamistani.
Opiskelijasta ammattilaiseksi
Luovan kirjoittamisen oppiaine ei kouluta kirjailijoita, vaan hyviä ja monipuolisia kirjoittajia. Monet luovaa kirjoittamista opiskelleet kuitenkin julkaisevat kaunokirjallisia teoksia joko opintojen aikana tai niiden jälkeen; tuoreimpia esimerkkejä ovat esimerkiksi Henni Kitti, Daniil Kozlov, Virpi Pöyhönen ja Jussi Seppänen. Oppiaineen järjestämät mestarikurssit, joilla opiskelijoiden käsikirjoituksia hiotaan kustannustoimittajien ja kokeneiden kirjailijoiden johdolla, ovat antaneet siivet jo useille esikoisteoksille.
Kirjoittamisen avulla työllistyminen ei ole helppoa, eikä luovan kirjoittamisen opiskelu takaa tietä ammattikirjoittajaksi. Se voi silti tukea työllistymistä merkittävällä tavalla.
– Sain toimittajan töitä oikeastaan heti päätettyäni luovan kirjoittamisen opinnot, eikä kustannussopimuksen saamiseenkaan mennyt kauhean kauan. Sanoisin, että molemmat ovat pitkälti opintojen ansiota, kertoo Iida Rauma.
Emilia Karjula on luovan kirjoittamisen jatko-opiskelija ja monitoimihenkilö.