Miljoonan kävijän elokuvalehti
Vuonna 1998 perustettiin kaksi elokuvaan ja audiovisuaaliseen kulttuuriin erikoistunutta verkkojulkaisua: Film-O-Holic ja Wider Screen. Ne ovat vanhimpia yhtäjaksoisesti ilmestyneitä suomalaisia elokuva-alan verkkolehtiä.
Film-O-Holic ilmestyy viikoittain. Ensi-ilta- ja DVD-arvioiden ohella lehti sisältää festivaaliraportteja, kolumneja ja elokuvantekijöiden haastatteluja. Lehdessä julkaistut 210 haastattelua ovat todellinen aarreaitta esimerkiksi suomalaista elokuvaa tutkivalle.
Wider Screen ilmestyy kolme kertaa vuodessa sisältäen tieteellisiä artikkeleita, esseitä, katsauksia ja kirja-arvioita. Johdonmukaisen arkistoinnin vuoksi Wider Screenin artikkelit ovat helposti saatavilla. Lehden ”vanhoja” artikkeleita näkee yhä käytettävän erilaisissa opinnäyteöissä lähteenä.
Molempia lehtiä julkaisee Filmiverkko ry. Julkaisujen akateemiset juuret ovat alun perin Turun yliopiston yleisen historian ja mediatutkimuksen oppiaineissa. Julkaisujen ensimmäisinä kuukausina kävijämäärä ei päätä huimannut. Kun allekirjoittanut kirjoitti Film-O-Holiciin arvion elokuvasta Tissi ja kuu, se nousi hetkessä luetuimpien joukkoon lehdessä. Ilmeisesti ”tissi” oli kovin suosittu hakusana. Kävijämäärät alkoivat kuitenkin nopeasti nousta. Nykyään Film-O-Holicilla on vuodessa miljoona kävijää ja Widerilla lähes 50 000.
Julkaisut syntyivät rakkaudesta elokuvaan. Niitä perustettaessa verkkomaailma oli kovin erilainen kuin nyt. Wider Screen oli lajinsa ensimmäinen esseitä sisältävä ja säännöllisesti verkossa ilmestyvä julkaisu. Wideria perustettaessa haluttiin antaa kirjoitusmahdollisuus erityisesti nuorille tutkijoille ja opinnäytetöitään tekeville opiskelijoille. Toisaalta mukana oli alusta asti runsaasti kirjoittajia historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen oppiaineista, erityisesti historia-aineiden, mediatutkimuksen ja myöhemmin digitaalisen kulttuurin ja musiikkitieteen oppiaineista. Lehti onkin siirtynyt elokuvajulkaisusta multimediaalisempaan suuntaan.
Wider Screen ehti toimia 14 vuotta audiovisuaalisen kulttuurin vapaana kirjoitusfoorumina. Tämä perusajatus säilyy jatkossakin. Toimituskäytännöt kuitenkin muuttuvat syksyllä 2012. Lehdestä tulee vertaisarvioitu tieteellinen julkaisu, jossa on nimetty toimituskunta. Referee-artikkelien rinnalla lehti tarjoaa edelleen mahdollisuutta katsauksiin, kirja-arvioihin ja monenmuotoisiin juttutyyppeihin.
Kimmo Ahonen tekee väitöskirjaa Turun yliopiston yleisen historian oppiaineeseen. Hän toimi Wider Screenin päätoimittajana vuosina 1998–2004.