Pääkirjoitus: Avoin tiede ja tutkimusinfra 

Tutkimusinfrastruktuuri, tiekartta ja open access… Sanahelinää vai tuttuja käsitteitä? Hiiskutun teema selventää, mitä näillä käsitteillä tarkoitetaan.  

Tutkijat ja opiskelijat ovat tyypillisesti kiireisiä oman tutkimusaiheensa tai opintosuoritusten parissa. Aikaa ei tahdo riittää asioille, jotka eivät siihen suoraan liity. Niinpä monelle voi jäädä vieraaksi se, miten valtavaa tietomäärää järjestetään ja hallinnoidaan. Tai mitä kaikkea käsite avoin tiede tarkoittaa. Teemamme tarjoaa kattauksen tutkimusinfran ja avoimen tieteen perusteisiin. Artikkeleita voi hyödyntää opiskelijoiden tukena tai osana eri kurssien opetusta.  

Tauon jälkeen palannut podcast sai vieraakseen Elina Mäntylän, joka puhuu tiiviissä haastattelussaan selkeästi tutkimusinfran käsitteistä. Avoimen tieteen ja tutkimuksen sihteeristössä työskentelevät asiantuntijat Hanna Lahdenperä, Jonni Karlsson ja Elina Koivisto perustelevat tieteen avoimuuden merkitysta humanistin arjessa. Amanda Häkkisen kirjoittama artikkeli puolestaan kertoo opiskelijoiden ajatuksista avoimesta tieteestä. Kyselyn perusteella valtaosa opiskelijoista suhtautuu avoimeen julkaisuun positiivisesti, vaikka käytännön kysymykset eivät olisi vielä omalla kohdalla ajankohtaisia.  

Avoin tiede näyttäytyy tutkijoille helposti vain avoimen julkaisukanavan valintana. Todellisuudessa kyse on paljon laajemmasta kokonaisuudesta. Tieteen saavutettavuuden tulisi alkaa jo siitä, että yliopiston ja tieteen arvo olisi tuttua muillekin kuin akateemisen yhteisön jäsenille. Tähän tarpeeseen yksi ratkaisu oli keväällä 2024 järjestetty Hei humanisti -tapahtuma, joka on toisen podcastimme aiheena. Tiina Holopainen ja Rami Mähkä kertovat tapahtuman positiivisista tunnelmista ja jatkotavoitteista aiheen parissa.  

Avoimuutta syksyyn!