Polkuja ja koordinaatteja opiskeluun

HOPS-ohjauksen koordinointi, laitoksen yhteinen opetus, sähköinen tenttiminen, oppimisympäristöt, opintoneuvonta, valmistumisajat, kansainvälistymistä edistävät opinnot, opintojohtosääntö, palautejärjestelmät, työelämäyhteydet, suunnittelu, valmistelu… Elinikäinen oppiminen on paitsi klisee, myös täyttä totta. Sen sain itse huomata aloittaessani elokuussa historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen opintohallinnossa työskentelevänä koordinaattorina.

Kai Miikkulainen. Kuva: Tilda Junko.
Kai Miikkulainen. Kuva: Tilda Junko.

Paljon uutta ja yllättävää on tullut ja tulee vastaan, mutta onneksi oppijana ei tarvitse ole yksin vaan tietoa ja taitoa jakavia ihmisiä on ympärillä niin hkt-laitoksella, humanistisessa tiedekunnassa kuin naapurilaitoksellakin, jossa kollega-koordinaattori aloitti vastaavissa töissä niin ikään kesän jälkeen. Ihan kylmiltään en toki työpaikkaan tullut, vaan työsuhteitteni historia yliopistolla on jo pitkä. Aiemmat tekemiseni ovat liittyneet enimmäkseen verkko-opetusprojekteihin ja niiden organisointiin.

Turun yliopisto on tuttu toimintaympäristö myös omista perustutkinto-opinnoistani. Oppiaineyhdistelmäni painottui aikoinaan taiteiden tutkimuksen alaan, mitä vahvistin historian ja yhteiskuntatieteiden opiskelulla. Tein lopultakin aika tavanomaisia valintoja, huomaan näin jälkikäteen. Epäilen vahvasti, että nykyopiskelijoiden pitää usein olla tätä kekseliäämpiä – olkoonkin, että nykyaikainen yliopisto sommittelee opiskelijoille myös valmiita pitkospuita, joita edetä.

Osoitetutkaan opintopolut eivät välttämättä ole aina helppoja kulkea, mutta tienviittoja on joka tapauksessa olemassa. Toivon niitä tulevan yliopisto-opiskelijoille tulevaisuudessa jokunen lisääkin. Tässä on työsarkaa myös itselleni.

Korkeakouluopiskelijoilla on oltava vapaus suunnitella opintonsa viime kädessä itse. Heidän on myös osattava ajoittain pysähtyä pohtimaan valintojaan. Tässä kohdin opiskelijat tarvitsevat usein tukea: joku vertaistukea, toinen asiantuntijatukea, kolmas jotain muuta.

Toivottavasti osaamme rohkaista opiskelijoita myös yllättäville reiteille, kaiken tulospaineen keskelläkin. Itse kävin hiljattain kurkkaamassa opiskelumaailmaa ammattikorkeakoulun puolella, mikä oli sekin varsin valaiseva tutustumisretki todellisuuteen, joissa nykyopiskelijat elävät.

Kai Miikkulainen on hkt-laitoksen koordinaattori.