Saarenmaata ristiin rastiin

Turun Yliopistosäätiön myöntämällä apurahalla Porin yksikön kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma järjesti viime vuoden elokuussa opintomatkan Saarenmaalle. Mukana oli opiskelijoita ja opettajia, yhteensä 17 henkilöä.

Abrukan hautausmaa. Kuva: Eeva Raike.
Abrukan hautausmaa. Kuva: Eeva Raike.

Koulutusohjelman puolesta matka oli huolellisesti valmisteltu. Etukäteisvalmistelujen ansiosta matkan aikana tutustuimme monenlaisiin kohteisiin kirkoista ja maalinnasta tuntemattomampaan Abrukan saareen. Jokainen opiskelija oli tutustunut ennakolta johonkin matkaan liittyvään aiheeseen tai nähtävyyteen ja piti siitä esitelmän. Aiheista mainittakoon Kuressaaren piispanlinna, Viron laivanrakennusperinne sekä virolainen ruoka- ja juomakulttuuri.

Tutustuimme Kaalin meteoriittikraatteriin, joka on syntynyt noin 7 500 vuotta sitten. Sen reunoja kiersi rakastavaisten polku ja alhaalla hohti kirkkaana vihreä vesi. Valjalan kirkon lähellä olevan muinaisen maalinnan kaivosta otetulla vedellä kansa kastettiin kristinuskoon vuonna 1227. Tämä tapahtuma merkitsi Viron alueen alistumista vieraille valloittajille. Pysähdyimme myös Tehumardin taistelun muistomerkillä. Taistelu, jossa venäläiset ja saksalaiset joukot törmäsivät toisiinsa, käytiin 8.10.1944. Paikalla on 21 metriä korkea miekan muotoinen muistomerkki. Vaikka päivämme olivatkin täynnä ohjelmaa, teimme myös rauhallisen iltaretken Pangan jyrkänteelle katsomaan auringonlaskua. Ikävä kyllä taivas oli pilvessä, mutta huima pudotus mereen oli näkemisen arvoinen.

Kaalin kraatteri. Kuva: Sari Mäkiranta.
Kaalin kraatteri. Kuva: Sari Mäkiranta.
Karjan Katariinan kirkon Golgata-asetelma. Kuva: Eeva Raike.
Karjan Katariinan kirkon Golgata-asetelma. Kuva: Eeva Raike.

Kokopäiväretken teimme Abrukan saarelle, jonne laiva lähti Roomassaaren satamasta. Matka kesti noin 30 minuuttia. Osa ryhmästä matkusti kalastajaveneellä, sillä saaren asukkailla oli etuoikeus päästä laivaan. Abrukassa, jonka pinta-ala on noin 10 km², asuu nykyisin vakituisesti kymmenen asukasta. Oppaamme, saaren museotoiminnan vetäjä Mari Tuulik, kertoi saaren historiasta. Tutustuimme ainutlaatuiseen lehtipuumetsään, saniaislajeihin sekä hautausmaahan, tuulimyllyyn, museoon ja näköalatorniin. Abruka oli mielestämme tutustumisen arvoinen saari ja siellä kannatti ehdottomasti viettää päivä. Laivamatka ja retkiopastus on kuitenkin syytä tilata etukäteen esimerkiksi Tuule Villan matkatoimistosta.

Tarja Aalto, Liisa Heino, Essi Manner, Heli Mäkiaho, Sami Remes ja Eeva Tuomela ovat Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman opiskelijoita.