Nykyhetkeä ja menneisyyttä Pihlavassa

Havainnointia: Miten maisema on muuttunut Pihlavassa?

Meri-Porin yhtenäiskoulun 6B- ja 7C-luokat osallistuivat opettajansa johdolla Porin kouluille suunnatulla ympäristöviikolla hankkeemme tarjoamaan työpajaan ”Nykyhetki ja menneisyys”. Työpajoissa tutustuttiin Meri-Porissa sijaitsevan Pihlavan kaupunginosan rakennetun ympäristön nykyhetkeen ja menneisyyteen tekemällä havaintoja historiallisen kartta- ja valokuva-aineiston avulla. Oppilaat harjoittelivat myös kartanlukutaitoa, ympäristön havainnointia ja historiallisen aineiston käyttämistä.

Pihlavan keskustan alueella noin 500 metrin säteellä sijaitsi neljä rastia, jotka oppilaat etsivät nykykartan ja vanhojen valokuvien avulla. Pysähdyimme rasteille tarkastelemaan merkkejä menneisyydestä ja pohdimme yhdessä mikä ympäristössä on muuttunut ja mitä on säilynyt. Keskustelimme pienryhmissä yhdessä ja pohdimme syitä tehdyille havainnoille.

Olimme valinneet kohteet siten, että ne edustivat eri aikakausia ja eri maisemahistoriallisia vaiheita Pihlavassa. Kohteet olivat myös sopivan etäisyyden päässä toisistaan, jotta reittimme oli helppo toteuttaa 45 minuutin oppitunnin aikana. Kokoonnuimme Pihlavan torilla, jossa jaoimme oppilaille paperille tulostetut karttamateriaalit. Oppilaat paikansivat aluksi ryhmämme nykyhetkeä kuvaavalta kartalta Pihlavan torilta. Vertailimme sitten nykykarttaa vanhempiin karttoihin ja pohdimme kuinka kartasta pystyy lukemaan miten torin alue ja sen lähiympäristö ovat muuttuneet. Oppilaiden merkittävin havainto oli, että kyseisellä alueella on ollut aikaisemmin pelkkää hiekkaa, eli peltoa. Myös rakennuskannan ja teiden todettiin lisääntyneen merkittävästi.

Karttavertailua. Kuva: Laura Seesmeri

Rakennetut kohteet olimme merkinneet kartoille. Suunnistimme karttamateriaalin sekä paperille tulostettujen vanhojen valokuvien perusteella havainnointikohteina olevien rakennusten luo. Osa oppilaista tunnisti kohteet jo valokuvien perusteella, osa tunnisti reitin kartalta tai tunsi sen aiemmin. Tutkijatohtori Laura Seesmeri oli ideoinut kalvolle kehystetyt historialliset valokuvat. Kuvat vastasivat oppilailla jo paperilla olleita. Kalvotulosteiden ideana oli esittää historiallinen näkymä läpikuultavana kohteessa paikan päällä. Ympäristöä saattoi havainnoida kehystetyn kalvon läpi tai tarkkailemalla nykyhetkeä ja historiallista kuvaa pienen etäisyyden päästä. Oppilaat saivat myös kertoa, mistä kuvakulmasta haluavat ikuistaa sekä vanhan kuvan että nykyhetken. Työpajan jälkeen oppilaat palasivat vielä seuraavilla oppitunneillaan aiheen pariin Google Forms-lomakkeen kautta, jossa he saivat kirjoittaa omat havaintonsa tarkemmin kirjallisena karttojen perusteella sekä kuvien avulla jokaisesta kohteesta.

Rakennukset 1970-luvulta ovat säilyneet, mutta Pihlavan kirkko on jäänyt kasvaneen puuston taakse piiloon näkymästä. Kuva: Katrina Virtanen
Maisema on muuttunut paljon 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä, vaikka Ahlströmintien ja Harry Gullichsenintien risteyksessä oleva suojeltu talo on yhä olemassa. Rakennuksessa havaittiin kuitenkin itsessäänkin suuria muutoksia. Vanhassa kuvassa näkyy vielä tehdasalue esteettömästi. Nykyisin näkymästä ei pysty päättelemään tehtaan läsnäoloa. Kuva: Katrina Virtanen


26.3.2022

Katrina Virtanen