LUMA-viikot 24.1.-13.2.

LUMA-viikot ovat täällä 24.1.-13.2.2022!

LUMA-viikkojen aikana innostutaan LUMA-aineista ympäri Suomen! Tämän vuoden LUMA-viikkojen teema on Luovuus ja LUMA. LUMA-keskukset järjestävät monipuolisesti toimintaa eri toimipisteissään. Alle tulee lisätiedot Lounais-Suomen LUMA-keskuksen järjestämistä tapahtumista.

Lapset innoissaan sammakkopukuisen ohjaajan vieressä Turun yliopiston kasvitieteellisellä puutarhalla.

LUMA-viikkojen ohjelma

Lauran ja Sannan satukierros Ma 24.1. klo 10

Sukella mukaan Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneisiin. Laura ja Sanna johdattavat sinut trooppisten kasvihuoneiden polkuja pitkin kiemurtelevan satuseikkailun läpi. Matkan varrella tapaamme mitä erikoisempia uusia eläinystäviä. Samalla opimme luonnon monimuotoisuudesta hauskalla tavalla. Seikkailu vie meidät Välimereltä aavikolle sademetsien kautta.

Video tehdään Facebook-livenä 24.1. klo 10 Lounais-Suomen LUMA-keskuksen sivuilla. Lähetyksen kesto noin 1,5 h. Video tallennetaan ja se on nähtävissä koko LUMA-viikkojen ajan.

Lauran ja Sannan puutarhanurkka, virtuaalipaja. Ti 25.1. klo 9.15

Lauran ja Sannan puutarhanurkassa kylvetään siemeniä ohjaajien opastuksella ja tutustutaan erilaisiin kasveihin ja kasvien osiin.

Lapset kastelevat istutuslaatikkoa Turun yliopiston kasvitieteellisellä puutarhalla.

Puutarhanurkka on suunnattu varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen, mutta se soveltuu myös alkuopetukseen ja kaikille kasvien kasvatuksesta kiinnostuneille. Kerää tarvikkeet valmiiksi ja varmista, että kaikki ryhmässä näkevät Zoom-ikkunan. Muuta esivalmistelua ei tarvita. Lähetys tiistaina 25.1. klo 9.15. Jos tämä kellonaika ei sovellu sinulle, kurkkaa puutarhakasvatushankkeen sivuilta löytyvät videot.

Kylvöpuuhiin tarvitset seuraavat välineet:
•       1 purkki/ruukku per lapsi
•       multaa
•       istutustyöväline esim. lapio
•       paprikan siemeniä (esim. kaupasta ostetusta paprikasta)
•       kastelukannu +vettä
•       elmukelmua/läpinäkyvää muovipussia
•       sakset
•       maalarinteippiä ja tussi kylvösten merkitsemiseen

Varmistathan että kaikki työvälineet ovat valmiina virtuaalipajan alkaessa.

Työpajaan ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, vaan se on kaikille avoin. Paja toteutetaan virtuaalisesti Zoomissa, Zoom-linkki tulee tähän.

Luovat tiedetyöpajat virtuaalisesti alakouluille Ti 1.2.

Suositut tiedetyöpajat ovat taas täällä!

Tiedetyöpajoissa tehdään lyhyitä, Luovuus ja LUMA-teemaan liittyviä tiedekokeita. Ohjaaja neuvoo kokeet Zoomin välityksellä, ja koko kouluryhmä voi tehdä kokeita perässä omassa kotiluokassa!

Työpajat sopivat varhaiskasvatukseen, esiopetukseen sekä alakouluun. Kannattaa ottaa tarvikkeet valmiiksi esille (tarvikelista tulee tälle sivulle) ja varmistaa, että jokainen näkee ruudun. Tapahtuma ei vaadi ennakkoilmoittautumista.

Voit osallistua livelähetykseen tiistaina 1.2. tai katsoa videot myöhemmin LUMA-viikkojen aikana tältä sivulta.

Työpajat:

klo 9.30-9.50 mustikkamaalaus

klo 10-10.20 diffuusiokortit

klo 10.30-11 kromatografiasateenkaaret

Yksi työpaja kestää noin 20 min, voit osallistua kaikkiin tai vain osaan. Zoom aukeaa klo 9.15, kannattaa tulla ajoissa paikalle testaamaan tekniikan toimivuus.