Tähtitiedettä kouluihin – työpaja opettajille

Credit: NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), and M.H. Wong (University of California, Berkeley)

 

Turun yliopisto ja Helsingin yliopisto järjestivät kaksi tähtitieteen opetuksen työpajaa Avaruuspuisto Väisälässä (Väisäläntie 20, Kaarina) ja Helsingin observatoriolla (Kopernikuksentie 1, Helsinki) keskiviikkona 30. marraskuuta 2022 klo 16.30-20.00. Työpajat oli tarkoitettu kaikkien luokka-asteiden opettajille alakoulusta lukioon. Työpajaan osallistuminen oli maksutonta.

Työpajat ovat osa kansainvälisen tähtitieteen unionin IAU:n opettajien koulutuksen pilottiohjelmaa, joka toteutetaan syksyn aikana useissa eri maissa ympäri maailman. Työpajan tavoitteena on tutustua tähtitieteen kouluopetuksen innostaviin mahdollisuuksiin, opettajien täydennyskoulutus ja vertaisoppiminen. Tähtitieteen opetusmateriaalia on paljon vapaasti saatavilla. Työpajan yhtenä tavoitteena on tähän materiaaliin tutustuminen, jotta sitä hyödyntäisiin laajemmin ja monipuolisemmin osana kouluopetusta.

Työpajat toteutettiin samanaikaisesti sekä Helsingissä, että Turun seudulla Kaarinassa. Työpajan kesto oli 4 tuntia.

Illan aikana tutustuttiin laajaan tähtitieteen opetusaineistoon, jonka mahdollisuuksia työstettiin yhdessä asiantuntijoiden (tähtitiede ja pedagogiikka) kanssa. Työpaja perustuu aktiiviseen toimintaan opettajien ja asiantuntijoiden kanssa. Opettajat perehtyvät materiaaliin ja tekevät työpajaan suunniteltuja aktiviteetteja yhdessä muiden osallistujien kanssa. Työpajoissa etsitään opetussuunnitelmaa parhaiten tukevaa opetusmateriaalia.

Oheisesta tiedostosta löytyvät kaikki työpajoissa läpi käydyt aktiviteetti (+linkkejä työmateriaaleihin), sekä suuri joukko muita aktiviteetteja ikäryhmittäin lajiteltuna, joita on käytetty luokkaympäristössä.

Lataa materiaali täältä!

Tule myös jatkossa mukaan verkostoitumaan tähtitieteen opetuksesta kiinnostuneiden opettajien ja asiantuntijoiden kanssa.

Tavoitteena on järjestää vastaava työpaja vuosittain. Jos olet kiinnostunut osallistumaan jatkossa vastaavanlaisiin työpajoihin, niin voit laittaa viestiä jo ennakkoon tai tilaa LUMAn uutiskirje

Lisätietoja: Pasi Nurmi, pasnurmi@utu.fi, puh. 029-4504358