Tutkinto valmistumassa, mutta suunta hukassa? Rekry auttaa myös valmistuneita

Oletko valmistumassa tänä keväänä? Paljon onnea! Tutkinnon suorittaminen on iso urakka, jonka olet nyt saanut loppusuoralle.   

Valmistumisen kynnyksellä saattaa olla vielä epävarmuutta siitä, minkälaiselle työuralle haluaa suunnata. Joillakin aloilla mahdollisuuksia on niin paljon, että voi olla vaikea hahmottaa itselle sopivia vaihtoehtoja. Avoimien työpaikkailmoitusten selaaminen ei välttämättä helpota asiaa, jos vaadittavan osaamisen lista tuntuu loputtomalta. Älä silti lannistu, sillä harvoin löytyy sellaista hakijaa, joka pystyy vastaamaan ihan kaikkiin ilmoituksissa esitettyihin vaatimuksiin.

Apua, en tiedä mitä tehdä!

Jos et ole vielä varma siitä, mitä haluat tehdä työksesi, kannattaa aloittaa syventymällä hetkeksi itseesi. Pohdi, minkälaisten asioiden tekemisestä yleensä pidät ja mikä sinua motivoi. 

Mikä on ollut parasta opinnoissasi? Mistä kursseista tai aihepiireistä olet nauttinut, ja mikä niitä voisi yhdistää? Onko jotakin tärkeää asiaa tai arvoja, joita haluaisit edistää? Oletko viihtynyt järjestötoiminnan parissa tai onko vapaa-ajallasi jotakin erityistä, mitä tehdessä vaivut flow-tilaan?  

Myös aiempien töiden kautta voit saada vinkkiä siitä, minkälaisista tehtävistä voisit pitää. Nautitko asioiden pitämisestä järjestyksessä, uusien ihmisten tapaamisesta tai myyntitavotteisiin yltämisestä? Miksi tietynlaiset tehtävät ovat tuntuneet mukavilta? Missä muualla voisi löytyä jotakin vastaavaa?

Entä onko jotakin, mitä et missään nimessä haluaisi enää tehdä? Silläkin on arvonsa, että tietää minkälaisissa tehtävissä ei viihdy. 

Ole oman osaamisesi asiantuntija

Ja sitten se kaikista vaikein kysymys – mitä sinä osaat? Turun yliopistosta valmistuneet alumnit pitävät oman osaamisen sanoittamista tärkeimpänä työllistymiseen vaikuttavana tekijänä (Turun yliopiston uraseurantakysely 2020). Työnhaussa on tärkeintä olla oman osaamisensa asiantuntija. Jos sinä et tiedä mitä osaat, ei sitä huomaa työhakemustasi lukeva työnantajakaan.

Voit hahmotella oman osaamisesi ulottuvuuksia eri elämänalueiden avulla. Mitä osaamista olet kerryttänyt opinnoissa, työssä, harrastuksissa tai vapaa-ajalla? 

Voit lähestyä omaa osaamistasi myös pohtimalla, minkälaisissa asioissa sinulta usein pyydetään apua. Oletko koko suvun it-tukihenkilö, kaveriporukan tapahtumanjärjestäjä tai kenties se ainoa tyyppi, joka ymmärtää ikean kryptisiä kokoamisohjeita? Minkälaisesta osaamisesta ja vahvuuksista roolisi voisivat kertoa?

Oman osaamisen hahmottamisessa auttaa myös muilta saatu palaute. Jos ihmiset ympärilläsi eivät ole ymmärtäneet antaa sinulle palautetta niin sitä kannattaa itse kysyä. Esihenkilön lisäksi palautetta voi kysyä työkavereilta tai omilta läheisiltä.

Oman osaamisen kartoittaminen voi vaatia aikaa ja sen pariin kannattaa palata säännöllisesti. Omien vahvuuksien, kiinnostustenkohteiden ja osaamisen kautta saat ennen pitkää selvyyttää siihen, mitä olet tarjoamassa potentiaalisille työnantajille.

Vertaile vaihtoehtoja

Kun omien vahvuuksien, osaamisen ja työhön liittyvien toiveiden palapeli alkaa hahmottua, voit siirtää katseesi kohti työmarkkinoita. Pohdi, minkälaisissa tehtävissä voisit hyödyntää vahvuuksiasi ja osaamistasi. Tämä osuus saattaa vaatia tutkimuksellista otetta.  

Eri työtehtävien sisältöä voi selvittää esimerkiksi: 

 • Selaamalla työpaikkailmoituksia
 • Seuraamalla eri työnantajien somekanavia ja nettisivuja
 • Tutustumalla töissä.fi-sivuston tietoihin. Työtehtävien ja palkkatietojen lisäksi töissä.fistä löytyy kiinnostavia uratarinoita!
 • Selaamalla erilaisten ammattilaisten LinkedIn-profiileja. Helppo tapa aloittaa on oman yliopiston alumnit.
 • Informaatiohaastattelun avulla: ota yhteyttä kiinnostavaa työtä tekevään henkilöön (esim. LinkedInissä) ja pyydä että saisit haastatella häntä hänen työtehtävistään. Tämä on myös hyvä tapa saada vinkkejä alalle työllistymiseen. 

Kun suunta on selvillä

Perinteinen tapa hakea töitä on selata avoimia työpaikkailmoituksia ja vastata niihin. Paljon tehokkaampaa on kiinnittää työnantajan huomio jo silloin, kun paikka ei vielä ole auki. Ja ei, et tarvitse kristallipalloa onnistuaksesi. Tärkeämpää on uskaltaa ottaa yhteyttä ja osata sanoittaa osaamisesi ja motivaatiosi (=miksi olet kiinnostunut juuri tästä työstä / työnantajasta). 

Miten tämä käytännössä sitten tapahtuu?

Tässä esimerkinomaiset askeleet piilotyöpaikkojen hakuun: 

 1. Etsi 1-3 työnantajaa, joista olet erityisen kiinnostunut
 2. Listaa itsellesi paperille: miksi olet kiinnostunut kustakin työnantajasta, minkälaista osaamista sinulla on ja minkälaisia työtehtäviä haluaisit tehdä. 
 3. Laadi jokaiselle työnantajalle kustomoitu CV ja avoin työhakemus, jossa selvennät em. asiat. Jos kaipaat vinkkejä CV:n tai työhakemuksen tekoon, kurkkaa Rekryn työnhakusivut.
 4. Hakemusta jättäessäsi kerro soittavasi asiasta parin viikon kuluttua (tämä saattaa auttaa siinä, että hakemuksesi oikeasti luetaan). 
 5. Soita rekrytoinneista vastaavalle henkilölle. Kerro osaamisestasi ja kysy työmahdollisuuksista. Jos sopivaa paikkaa ei ole tarjolla, kiitä mahdollisuudesta ja kerro olevasi kiinnostunut myös myöhemmin aukeavista paikoista. 
 6. Toista kohtia 1-5, kunnes onnistaa. 

Aina paikka ei löydy suoraan avoimella hakemuksella, mutta saatat jäädä rekrytoijan mieleen tulevia hakuja ajatellen. Jos eteen sattuu nopea rekrytointitarve, voit esimerkiksi päästä jonon ohi suoraan haastatteluun. Ei siis kannata lannistua, vaikka sähköpostiin kilahtaa toistuvia ”kiitos, mutta ei kiitos” -vastauksia. Vaikka vastavalmistuneena työnhaku voi tuntua loputtomalta urakalta, oma paikkasi löytyy kyllä lopulta.

Rekry auttaa myös valmistumisen jälkeen

Me täällä Rekryssä palvelemme opiskelijoiden lisäksi jo valmistuneita alumnejamme. CV-klinikoillamme saat palautetta CV:stä, hakemuksesta tai Linkedin-profiilistasi. Jos tuleva työhaastattelu jännittää, voit varata ajan haastatteluharjoitukseen.  

Autamme myös silloin, kun työnhaku jumittaa, suunta on hukassa tai omaa osaamista on vaikea tunnistaa. Voit varata henkilökohtaisen uraohjausajan, jossa keskustellaan juuri sinun tilanteestasi. Aikoja saa varattua suoraan JobTeaserista. Lue myös ohjeet, miten saat säilytettyä JobTeaser-tilisi valmistumisen jälkeen.

Vastaamme myös sähköpostilla kaikkiin kysymyksiisi – ole rohkeasti yhteydessä osoitteeseen rekry@utu.fi.

Me Rekryssä haluamme toivottaa sinut tervetulleeksi työelämään. Onnea urapolullesi!