Turvallisuus-opinnot
Opiskele turvallisuutta Turun yliopistossa!
Turvallisuus on ajankohtainen ja meitä kaikkia koskettava asia. Turvallisuus liittyy esimerkiksi organisaatioihin, asiakkaisiin, ympäristöön, terveyteen, tietojenhallintaan, teknologiaan ja elintarkkeisiin. Turun yliopistossa on tarjolla paljon eri tiedekuntien tarjoamia turvallisuuteen liittyviä opintoja, joita voi opiskella joko tutkinto-opiskelijana tai avoimen yliopiston kautta opintojaksosta riippuen.
Tälle sivulle on koottu turvallisuus-teemaisia Turun yliopiston opintoja eri tiedekunnista. Katso lisätietoja myös opinto-oppaasta – linkit löydät alta!
Kehitämme turvallisuus-opintojen tarjontaa aktiivisesti. Jatkossa on tulossa kokonaan uusia avauksia sekä mahdollisuus opintokokonaisuuden suorittamiseen.
Turvallisuus-opintojen kokonaisuutta koordinoi Sote-akatemia: sote@utu.fi
Tervetuloa opiskelemaan turvallisuutta!
Ilmoittautuminen opintojaksoille
- Tutkinto-opiskelijat Pepin opiskelijan työpöydällä
- Avoimen yliopiston opiskelijat ilmoittautumispalvelussa
Osa opintojaksoista tulee opinto-oppaaseen vasta alkukesästä 2022.
Lukuvuoden 2022–23 turvallisuuteen liittyvät opintojaksot
Kasvatustieteellinen tiedekunta
- Turvallisuuskulttuuri toiminnallisessa oppimisessa, 4 op (KÄSK0004)
Opintojakso suuntautuu laajasti oppilaitosturvallisuuteen ja antaa valmiuksia toimia oppilaitoksen turvallisuusvastaavan tehtävissä.
Lisätietoja opinto-oppaassa
Kauppakorkeakoulu
- Management of Information System Security, 6 op (TJ093150)
Opiskelija perehtyy organisaation tietoturvajohtamisen perusteisiin, miten organisaatiot hallinnoivat ja suunnittelevat IT-palvelun jatkuvuutta sekä oppii ratkaisemaan ja keskustelemaan käytännön turvallisuuteen ja jatkuvuuteen liittyvistä ongelmista.
Lisätietoja opinto-oppaassa
Lääketieteellinen tiedekunta
- Hoitoprosessin turvallisuutta varmistavat menettelyt, 1 op (MEDV3002)
Opiskelija tuntee sosiaali- ja terveydenhuollon hoito- ja palveluprosessin kulun ja osaa tunnistaa potilasturvallisuusriskejä sekä tuntee ja osaa soveltaa potilasturvallisuutta varmistavia menettelyjä.
Lisätietoja opinto-oppaasta - Johdatus sosiaali- ja terveydenhuollon omavalvontaan, 5 op (SOTE0025)
Tutustut omavalvonnan merkitykseen osana suomalaista sote-järjestelmää, keskeisiin omavalvonnan käsitteisiin, periaatteisiin ja toimintataoihin sekä riskienhallintaan ja inhimillisten tekijöiden merkitykseen turvallisuuden hallinnassa.
Lisätietoja opintojakson omalta kotisivulta - Potilasturvallisuuden jatkuva parantaminen, 1 op (MEDV3003)
Opiskelija ymmärtää oman ja organisaation toiminnan jatkuvan kehittämisen tarpeellisuuden, tuntee laadun ja turvallisuuden kehittämisen menetelmiä sekä tiedostaa virheistä ja onnistumisista oppimisen merkityksen potilasturvallisuuden parantamiselle.
Lisätietoja opinto-oppaasta - Potilasturvallisuuden perusteet, 1 op (MEDV3001)
Opiskelija tietää potilasturvallisuutta ohjaavat säädökset, keskeiset käsitteet ja toimijat, ymmärtää potilasturvallisuuden moniulotteisuuden, inhimillisten tekijöiden ja systeemin riippuvuuden sekä ammattihenkilön vastuun turvallisuuden varmistamisesta.
Lisätietoja opinto-oppaasta
Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
- Johdatus bioturvallisuuteen, 2 op (BIOL8002)
Opiskelija tutustuu bioturvan käsitteeseen, miten bioturvallisuutta voi edistää eri aloilla ja tutkimusympäristöissä sekä millaisia yhteiskunnallisia vaikutuksia bioturvallisuuden vaarantumisella saattaa olla.
Lisätietoja opinto-oppaasta - Biologisen riskin arviointi, 3 op (BIOL8003)
Opiskelija tunnistaa biologisia riskejä erilaisissa ympäristöissä, pystyy arvioimaan riskin todennäköisyyttä ja haitan vaikuttavuutta ihmiselle tai ympäristölle sekä toteuttamaan biologisen riskiarvioinnin.
Lisätietoja opinto-oppaassa - Säteilyn käyttö ja turvallisuus, 4 op (FFYS6041)
Perehdyttää opiskelija säteilyn käyttöön teollisuudessa, tutkimuksessa ja opetuksessa, sekä säteilysuojelun periaatteisiin.
Lisätietoja opinto-oppaassa
Teknillinen tiedekunta
- Opiskelun ja työelämän tietotekniikka, Tieto-ja kyberturvallisuus, 1 op (DTEK1068 )
Lisätietoja opinto-oppaasta - Johdatus tietoturvaan ja yksityisyyteen, 5 op (DTEK9116 )
Lisätietoja opinto-oppaasta - Kyberturvallisuusteknologia, 5 op (DTEK2071)
Lisätietoja opinto-oppaasta
Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
- Sota, tiedustelu ja turvallisuus (A3.3)
Linja, jolla opiskelija saa kokonaiskuvan sodan arjesta ja siitä, miten niin sotilaat kuin siviilitkin ovat sodan kokeneet.
Lisätietoja opinto-oppaasta - Uhkakuvien anatomia – Suomen sisäisen turvallisuuden poliittinen historia, 5 op (POLH0026)
Opintojaksossa perehdytään Suomen sisäisen turvallisuuden historiaan ja nykyhetkeen turvallisuusviranomaisten uhkakuvien ja niihin vastaamisen kautta.
Lisätietoja opinto-oppaasta - Tulossa keväällä 2023: Itämeren alueen turvallisuuskysymyksiä