Hei, entinen teini!

Tuoko Teiniliitto mieleen muistoja nuoruudesta? Olitko kenties aktiivi oman koulusi teinikunnassa tai alueellisessa teiniyhdistyksissä? Osallistuitko Teiniliiton tempauksiin tai tapahtumiin?

Olemme kiinnostuneita eri puolille Suomea sijoittuvista teinitoimintaan liittyvistä kokemuksista ja muistoista niin Teiniliiton eli keskusjärjestön, alueellisten teiniyhdistysten kun paikallisten teinikuntienkin osalta. Myös entisten opettajien muistot ovat tervetulleita.

Voit lähettää muistojasi sähköpostitse suoraan tutkimushankkeen johtaja Ville Soimetsälle, violla@utu.fi. Muistelutekstien muotoa tai pituutta ei ole rajoitettu. Voit halutessasi hyödyntää apuna keväällä 2021 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa yhteistyössä järjestetyn ”Minun Teiniliittoni” -muistitietokeruun kysymyksiä:

”Minun Teiniliittoni”-muistitietokeruu Suomen Teiniliitosta ja koululaiselämästä (15.2.-15.6.2021)

Keräämme yhdessä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) kanssa muistoja Suomen Teiniliitosta ja paikallisesta teinitoiminnasta. Minun Teiniliittoni -keruu on avoin kaikille, jotka haluavat jakaa muistojaan. Kerro, miltä tuntuu nyt muistella teinitoimintaan liittyviä kokemuksiasi, nuoruutesi yhteiskunnallisia näkemyksiä ja niihin liittyviä valintojasi! Miten ne ovat vaikuttaneet elämääsi ja mikä merkitys niillä on ollut sinulle?

Kirjoittamisen apuna voit käyttää seuraavia kysymyksiä:

  • Millaisia luokkatoverisi ja opettajasi olivat? Entä koulusi ilmapiiri? Muuttuiko se kouluaikanasi?
  • Miten, milloin ja miksi lähdit mukaan teinikuntaan ja millainen oli roolisi siinä?
  • Mitä ajattelit Suomen Teiniliitosta? Koitko sen omaksesi? Luitko Teinilehteä?
  • Osallistuitko valtakunnallisille teinipäiville, liittokokouksiin, kursseille, seminaareihin tai taksvärkkiin?
  • Mitä ajattelit maailmasta ja miten maailmankatsomuksesi kehittyi? Koitko erimielisyyksiä koulutovereidesi, kotiväkesi tai opettajiesi kanssa? Olitko mukana yhteiskunnallisessa toiminnassa, kouluneuvostoissa tai koululaispolitiikassa?
  • Miten sukupuoliroolit määrittyivät teinitoiminnassa? Oliko sukupuolella väliä?
  • Mitä ajattelet Teiniliiton päättymisestä? Mikä mielestäsi aiheutti sen lopun?
  • Millaisia ajatuksia nuorison nykyinen voimistuva aktivismi esimerkiksi ilmastoasioissa herättää, kun mietit omaa nuoruuttasi?

Voit vastata omalla nimellä tai nimettömästi. Kerro vastauksessa oppikoulusi ja kuvaile myöhempää koulutus- ja ammattitaustaasi. Voit liittää mukaan myös teinivuosiin liittyviä valokuvia, päiväkirjoja, teinikalentereita tai kirjeitä.

Keruun järjestävät SKS sekä Koneen Säätiön rahoittama Turun, Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen hanke Teiniliitto, vimma ja rakkaus – Tunneregiimin murros oppikoulumaailmassa 1960–75. Tutkimuksen tulokset julkaistaan tieteellisissä ja yleistajuisissa julkaisuissa kotimaassa ja kansainvälisesti. Kirjoitukset arkistoidaan SKS:n arkistoon.

Tutkimushankkeessa tehdään myös haastatteluja. Haastatteluaineiston käsittelyssä noudatettavia tietosuojakäytäntöjä sovelletaan myös kirjallisen muisteluaineiston kohdalla.

Lisätietoja: 

Tutkimustiedote

Tietosuojailmoitus

 

Kuva: Lauritsalan yhteiskoulun teinikunnan hallitus lukuvuosi 1969-1970, Lappeenranta. KUVLKVV6437:1, LPR kaupungin kuva-arkisto.