Dialoginen kaupunkisuunnittelu

Osana PARTI-hanketta laadittiin dialogisen kaupunkisuunnittelun malli. Voit tutustua aiheeseen tarkemmin täällä: DIALOGINEN KAUPUNKISUUNNITTELU [pdf]

Dialoginen kaupunkisuunnittelu on osallistuvan suunnittelun malli, jossa edistetään keskustelua ja ymmärrystä eri toimijoiden välillä. Kaupunkitilaa suunnitellaan yhdessä, tasavertaisesti ja joskus ristiriitaisistakin lähtökohdista käsin. Keskeistä dialogisessa suunnittelussa on osallisuuden voimistaminen, aito vuorovaikutus ja eri näkemysten sisällyttäminen osaksi laadukasta kaupunkikehitystä.

Dialoginen kaupunkisuunnittelu perustuu eri toimijoiden kokemusten huomioimiseen. Saatu kokemustieto täydentää asiantuntijatietoa, jolloin kaupunkisuunnittelun laatu paranee ja demokratia vahvistuu.

Käytännössä dialogisuus kaupunkisuunnittelussa viittaa keskustelutyyliin ja puhetapaan, jossa kuunnellaan ja kunnioitetaan muita. Tavoitteena on tuoda yhteen eri toimijoita, sidosryhmiä ja osallisia avoimeen keskusteluun ja luoda luottamuksellinen ja turvallinen tila kokemusten, näkemysten ja tiedon jakamiseksi keskeisenä osana suunnitteluprosessia.

Käytännön vinkkejä ja työkaluja dialogisuuden edistämiseen tarjoavat esimerkiksi Sitran kehittämä Erätauko-menetelmä sekä Erätauko-säätiö.

Categories: News

Comments are closed.