Intresset för nordiskt kunnande finns vid universiteten i Åbo
Anne-Maria Kuosa, Henrik Hurme, Camilla Wide
Projektet Åbo i Norden har startats hösten 2024 och arbetet har kommit bra i gång. Projektgruppen har träffat både personal och studenter vid Åbo universitet och Åbo Akademi och haft inspirerande samtal som har gett nya impulser för utvecklingsarbetet. Flera ämnen både vid Åbo universitet och Åbo Akademi har visat intresse för samarbetet. I samtalen har det kommit fram att likadana värden och likadan kultur samt geografisk närhet fortfarande skapar samhörighet mellan Finland och de andra nordiska länderna.
Nordiskt kunnande tas ofta som en självklarhet. Genom samtalen med engagerade och inspirerande samarbetsparter har det dock blivit klart för oss att det handlar om mångfacetterade kunskaper. Samtalen hjälper oss att nå delad uppfattning om vad nordiskt kunnande betyder i praktiken.
På tal om Norden – Studia Generalia
För att synliggöra Nordens roll i vårt samhälle arrangerar projektet en Studia Generalia-föreläsningsserie. De första föreläsningarna kommer att ordnas våren 2025 och föreläsarna kommer att vara följande:
24.2.2025 Mia Österlund, professor i litteraturvetenskap (Åbo Akademi)
24.3.2025 Johanna Ilmakunnas, professor i nordisk historia (Åbo Akademi)
28.4.2025 Wilhelm Barner-Rasmussen, professor i ekonomi (Åbo Akademi) och Niina Nummela, professor i ekonomi (Åbo universitet)
Vi återkommer med närmare uppgifter om föreläsningarnas teman i början av året. Föreläsningsserien är öppen för både studenter och personalen vid universiteten samt allmänheten. Vi hoppas kunna nå en bred publik som har intresse för nordiska frågor.
Norden-studier
Det politiska läget och det nordiska välfärdssamhället är naturliga utgångspunkter för de Norden-studier vi planerar. För att förstå dagens situation i Norden behövs även kunskaper om den historiska utvecklingen. Också språkkunskaper både i svenska och andra nordiska språk samt kunskaper i nordisk kultur är viktiga för ett fungerande samarbete med våra grannar i Norden. Möjliga kurser som skulle kunna ingå i Norden-studier är till exempel barnlitteratur och historia ur en nordisk synvinkel.
Studieupplägget vid olika universitet och fakulteter är olika vilket kan vara utmanande i planeringen av en gemensam studiehelhet. Målet med projektet är dock att skapa en struktur som är lättillgänglig både för studenter, lärare och studieadministration. Vårt syfte är att kunna erbjuda en gemensam studiehelhet för studenter vid både Åbo universitet och Åbo Akademi. Att i planeringen synliggöra de kurser som universiteten har i sina studieprogram och de administrativa möjligheter som redan finns, t.ex. korsstudier, är viktigt.
Levande två- och flerspråkighet
Ett av projektets centrala mål är att främja levande två- och flerspråkighet genom att underlätta möten mellan studenter och personal med olika språkliga bakgrund som har ett intresse för Norden. Ett konkret exempel på detta är också våra egna samtal med samarbetsparter: vi uppmuntrar alla att använda det språk som känns naturligast och att man kan röra sig fritt mellan två eller flera språk.
Åbo i Norden -projektet finansieras av Svenska kulturfonden.
Artikelbild: Åbo Akademis bildbank
Andra bilder: Mediabank/Åbo universitet