Verkosto
Luovuuden sosiaalipolitiikan verkosto
Verkosto koostuu viidestä kansalaisyhteiskunnan organisaatiosta tai liikkeestä, jotka työskentelevät ihmisen luovan potentiaalin toteuttamisen ja vapauttamisen parissa käytännön tasolla, sekä Turun yliopistossa toimivasta viiden tutkijan tutkimusryhmästä. Verkostoon osallistuvat organisaatiot ja liikkeet käyttävät erilaisia luovia menetelmiä, kuten taiteita sekä innovatiivisia terapeuttisia ja kuntouttavia toimintatapoja, tunnistaakseen ja vapauttaakseen yksilöiden ja yhteisöjen luovan potentiaalin.
Verkosto perustettiin elokuussa 2024 Turun yliopiston taloudellisella tuella. Verkosto kokoontuu säännöllisesti keskustelemaan ihmisen luovan potentiaalin toteuttamiseen liittyvistä kysymyksistä Suomen talouskeskeisen hyvinvointivaltion kontekstissa, mukaan lukien jännitteet sorron ja vapautumisen välillä, joita organisaatiot kohtaavat jokapäiväisessä työssään.
Tällä hetkellä verkostoon kuuluu seuraavat viisi organisaatiota/liikettä: Lapinlahden Lähde, joka on Helsingissä sijaitsevan entisen Lapinlahden sairaalan tiloissa toimiva organisaatio ja kansalaisyhteiskuntaliike; Taitein ry, matalan kynnyksen kulttuurikeskus Helsingissä; Arvostavan katseen yhteisöt, johon kuuluu tuhansia hoitoalan ammattilaisia, jotka uudistavat ammatillisen kohtaamisen tyyliä; Kulttuurikeskus PiiPoo, joka toimii Tampereen alueella ja keskittyy erityisesti saavutettavan kulttuurin edistämiseen; sekä Inartes Instituutti, joka sijaitsee Lapinlahdessa Helsingissä ja tarjoaa ekspressiivisen taideterapian koulutusta.
Lapinlahden Lähde on esimerkki ja käytännön ilmentymä luovasta sosiaalipolitiikasta paikallisella tasolla Helsingissä. Entisen Lapinlahden sairaalan ainutlaatuisissa ja arkkitehtonisesti arvokkaissa tiloissa toimiva keskus edistää ihmisen luovan potentiaalin löytämistä taiteen, kohtaamisten ja työtoiminnan avulla.
Taitein ry on kulttuurialoitteita Helsingissä Ruskeasuolla toteuttava organisaatio. Taitein ry tarjoaa työpajoja ja koulutusohjelmia erilaisissa taidemuodoissa, ja antaa ihmisille mahdollisuuden elävöittää itseään ja sisäistä maailmaansa omalla luovalla tavallaan ja omista lähtökohdistaan. Taiteinin ohjatut ja valvotut työpajat keskittyvät tietoiseen toimintaan ja ihmisen luovan sekä sisäisen voiman vahvistamiseen. Taiteinin lähestymistapa rikkoo perinteisiä rajoja ja kategorioita. Taitein on ainutlaatuinen ja innovatiivinen toimija taiteen, tieteen, koulutuksen sekä terapeuttisen ja hoitotyön käytäntöjen kontekstissa.
Miina Savolaisen fasilitoima Arvostavan katseen yhteisöt on ihmissuhdealojen ammattilaisten ja kehittäjien verkosto, joka edistää arvostavaa dialogia ja turvaverkkojen kestävää kehitystä muuttuvassa yhteiskunnassa Voimauttavan valokuvan menetelmän (Savolainen 2016) avulla. Menetelmä tukee kulttuurista muutosta vuorovaikutuksessa ihmissuhdealalla ja laajemmin yhteiskunnassa, vahvistaen sallivuutta, resilienssiä ja mentalisaatiotaitoja. Vaikka menetelmän nimi viittaa valokuvaukseen, sen ydin on katseessa. Sen keskeinen idea on nähdä ammattimaisuus dialogisena, kiintymykseen perustuvana emotionaalisena suhteena, joka saavutetaan vain muuttamalla ammatillista identiteettiä ja tapaa nähdä. Menetelmä syntyi lastensuojelussa vuonna 1998 ja on laajentunut kaikkialle ihmissuhdetyöhön yli kahden vuosikymmenen aikana jatkuvan ammatillisen koulutuksen kautta.
Inartes Instituutti on ekspressiivisen taideterapian perus-, jatko- ja täydennyskoulutusta järjestävä asiantuntijaorganisaatio. Inartes on erikoistunut käyttämään taidetta välineenä paranemiseen ja henkilökohtaiseen kasvuun, tarjoten työpajoja, terapeuttisia istuntoja ja yhteisöprojekteja. Inartesin ilmaisullinen taideterapia yhdistää erilaisia luovan ilmaisun muotoja, kuten kuvataidetta, musiikkia, tanssia ja draamaa, auttaakseen yksilöitä tutkimaan tunteitaan, parantamaan mielenterveyttään ja lisäämään itsetuntemustaan.
Inartes Instituutin lähestymistapa pohjautuu fenomenologiseen ymmärrykseen ihmisen kokemuksesta. Organisaatio tekee yhteistyötä koulujen, terveydenhuollon toimijoiden ja kulttuurilaitosten kanssa integroidakseen taideterapian osaksi koulutusta, sosiaalipalveluja ja yhteisöllisiä hyvinvointiohjelmia. Fenomenologista näkökulmaa hyödyntämällä Inartes Institute tukee kokonaisvaltaista paranemista ja henkilökohtaista kasvua, korostaen taiteen muutosvoimaa elämänkokemuksen ymmärtämisessä ja uudelleen muokkaamisessa.
Kulttuurikeskus PiiPoo edistää luovuutta, osallisuutta ja sosiaalista voimaantumista taiteen ja kulttuurin keinoin. PiiPoo tarjoaa saavutettavia taidetyöpajoja, -esityksiä ja tapahtumia. PiiPoo pyrkii toiminnassaan varmistamaan, että jokainen, taustastaan tai henkilökohtaisista haasteistaan riippumatta, voi osallistua taiteeseen ja kulttuuriin.
PiiPoo tarjoaa koulutusta sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja koulutuksen alojen ammattilaisille osallisuuden käytännön toteuttamisesta. Osaamiskeskustoimintansa kautta PiiPoo koordinoi ja edistää myös kansallisia projekteja, jotka tähtäävät osallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseen. PiiPoo tekee yhteistyötä mm. koulujen, julkisten organisaatioiden ja yhteisöjen kanssa vahvistaakseen osallisuutta sekä kulttuurista toimijuutta.
Verkosto toivottaa uudet jäsenet tervetulleiksi.
Jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää verkostosta tai liittymään siihen, ota yhteyttä Johannes Kanaseen: johannes.kananen@utu.fi.