Tutkimusryhmä

Sosiaalipolitiikan dosentti ja yliopistonopettaja Johannes Kananen on tutkinut hyvinvointivaltiota yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän on julkaissut useita kansallisia ja kansainvälisiä tutkimuksia alalta ja johtanut pääministerin kanslian rahoittamaa kehityshanketta Suomessa. Lisäksi hän on toiminut sosiaalipolitiikkaan ja hyvinvointivaltioon liittyvissä asioissa eduskunnan, hallituksen ja kansalaisyhteiskunnan neuvonantajana. Luovan sosiaalipolitiikan käsitteelliset lähtökohdat pohjautuvat Kanasen aiempaan työhön, jossa hän on tarkastellut sosiaalipolitiikan tarkoituksia ja tulevaisuuden mahdollisuuksia (Kananen, 2024). Kananen fasilitoi tutkijatiimin ja yhteiskehittäjien välistä yhteistyötä.

Keith O’Neill, MSc, on väitöskirjatutkija Turun yliopistossa ja toimi hiljattain projektitutkijana Åbo Akademin kasvatuksen ja hyvinvointialojen tiedekunnassa. O’Neill on taustaltaan sosiologi, ja ennen väitöskirjatyötään hän työskenteli tutkimuskoordinaattorina Irlannin maahanmuuttajaneuvostossa ja myöhemmin nuorisoneuvojana Kanadassa, jossa hän tuki kodittomuudesta kärsiviä nuoria parantumisen ja voimaantumisen alueilla. O’Neill työstää parhaillaan väitöskirjaansa ja julkaisi ensimmäisen artikkelinsa aiheesta heinäkuussa 2023. Häntä kiinnostaa luovien politiikkaratkaisujen kehittäminen, jotta organisaatiot ja aloitteet voivat vastata paremmin palvelemiensa ihmisten ja yhteisöjen tarpeisiin. Hänen keskeinen kiinnostuksenkohteensa on ymmärtää mekanismeja, jotka luovat eron sosiaalipalveluiden ja yhteiskunnallisen muutoksen välille.

YTT Reeta Hautaniemi valmistui sosiologian tohtoriksi vuonna 2023. Hänen väitöskirjansa käsitteli kollektiivisen identiteetin sosiaalista rakentumista kolmannen sektorin organisaatiossa terapeuttisessa kulttuurikontekstissa. Hän on työskennellyt useissa tutkimus- ja kehityshankkeissa Turun yliopistossa keskittyen terveys- ja sosiaalipalveluihin, kuntien rajat ylittäviin palveluihin ja asiantuntijaorganisaatioihin. Hautaniemellä on kokemusta laadullisen ja etnografisen aineiston keräämisestä, analysoinnista ja raportoinnista. Hänen nykyiset tutkimuskiinnostuksensa liittyvät institutionaalisiin käytäntöihin, jotka auttavat löytämään ja toteuttamaan haavoittuvuuden luovaa potentiaalia.

Maarit Mäkinen on yhteiskuntatieteen maisteriksi sosiaalipolitiikan oppiaineesta. Hänellä on laaja kokemus kansallisista projekteista, kansalaisyhteiskunnan työstä sekä verkostojen koordinoinnista ja kehittämisestä kulttuuri- ja sosiaalialoilla. Hänen työnsä tavoitteena on ymmärtää, miten luovat ja sosiaaliset prosessit kehittyvät verkostoissa, ja osallistua laajempaan keskusteluun luovuudesta, sosiaalipolitiikasta ja ihmisen toimijuudesta. Hän hyödyntää diskurssianalyysia ja verkostojen kartoitusta viestinnän ja suhteiden dynamiikan tutkimisessa sosiaalisissa verkostoissa. Mäkinen suorittaa parhaillaan logoterapian tutkinto-opintoja.

Anyara G. Wise on maailmanpolitiikan maisteri ja työskentelee tällä hetkellä asiantuntijana hankkeessa, joka pyrkii lisäämään tulevaisuusajattelua ja ennakointia kansalaisyhteiskunnassa. Työssään kansalaisjärjestöjen parissa hän soveltaa osallistavia tulevaisuusmenetelmiä, kuten työpajoja ja dialogeja, tunnistaakseen toiminnan esteitä ja mahdollisuuksia. Hänen lähestymistapansa yhdistää valtio-oppia, sosiologiaa ja tulevaisuudentutkimusta, ja hänen tutkimuskiinnostuksensa keskittyvät valtaan, kulttuuriseen hegemoniaan ja diskursiivisiin muutoksiin erityisesti meso- ja makrotasoilla. Häntä kiinnostaa arkiajattelun tulevaisuusdiskurssien tunnistaminen ja kyseenalaistaminen kriittisen tulevaisuudentutkimuksen näkökulmasta sekä yhteisöjen tutkiminen, jotka luovat vastahistoriallisia tulevaisuusdiskursseja.