Turun yliopisto mukana vauhdittamassa ruokaratkaisujen vientiä

FinFoodNet – Suomalaiset Innokaupungit ja alueet vauhdittamassa ruokaratkaisujen vientiä -hanke käynnistyi vuoden 2025 alussa. Sen tavoitteena on tukea ja rohkaista suomalaisia ruokaketjun yrityksiä panostamaan viennin kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä rakentaa alueiden välinen verkosto, joka tiivistää yhteistyötä ruoka-alalla kaupunkien, TKI-toimijoiden ja yritysten välillä.

 

Turun yliopiston Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskus vastaa hankkeen työpaketista 3: Kansainvälistyvän ruokaekosysteemin kansallisen ja kansainvälisen yhteistyön vahvistaminen. Yksikkö osallistuu aktiivisesti myös muihin työpaketteihin ja tuo hankkeeseen vahvaa ruoka- ja innovaatio-osaamista sekä pitkän kokemuksen elintarvikealan kehittämisestä yhdessä alueen yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa.

Varsinais-Suomi on Suomen merkittävin ruoantuotantoalue, ja Turun yliopiston mukanaolo on keskeistä, kun alueellista osaamista ja verkostoja hyödynnetään kansallisen ruokaviennin vauhdittamiseksi.

 

– On hienoa päästä rakentamaan ruokaviennin valtakunnallista yhteistyötä yhdessä muiden alueiden kanssa. Tuomme hankkeeseen vahvan alueellisen ja kansainvälisen verkostomme sekä kokemusta ruokaketjun kehittämisestä, sanoo erikoistutkija Ella Koivuniemi Turun yliopistosta.

 

Polkaisemme hankkeen käyntiin inspiroivalla kick off -tilaisuudella Turussa 19.5. klo 14–16!

Yhdessä maailmalle – Ruokaviennin mahdollisuudet -iltapäivässä sukelletaan ruokaviennin ajankohtaisiin mahdollisuuksiin, kuullaan yritystarina ja pureudutaan tulevaisuuden ruokatrendeihin. Lisäksi keskustellaan siitä, millaista tukea ja verkostoja yritykset tarvitsevat kansainvälistymisen tueksi. Tapahtuma on avoin ja maksuton kaikille ruokaketjun yrityksille – erityisesti niille, jotka suunnittelevat vientiä tai ovat alkuvaiheessa kansainvälistymisen polulla.

 

– Haluamme innostaa ruokaketjun toimijoita lähtemään yhdessä liikkeelle. Tarjoamme matalan kynnyksen tilaisuuden verkostoitua, saada tietoa ja inspiroitua viennin mahdollisuuksista, sanoo projektikoordinaattori Sini Laikola Turun yliopistosta.

 

Lisätietoja ja ilmoittautumislinkki tapahtumaan

 

Hanketta koordinoi Into Seinäjoki Oy. Mukana ovat myös Jyväskylän ammattikorkeakoulu, LAB-ammattikorkeakoulu, Savonia-ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto ja Vantaan kaupunki.

Pirkanmaan liitto on myöntänyt hankkeelle Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tuen. Hanke toteuttaa Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmaa. Hankkeen kokonaisbudjetti on 750 000 euroa, josta EAKR- ja valtiontuen osuus on 75 %. Hanke kestää kaksi vuotta, 1.1.2025–31.12.2026.

 

Lisätietoja:
Ella Koivuniemi
Erikoistutkija
Turun yliopisto, Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskus
ella.koivuniemi@utu.fi