vanha valokuva, jossa Martti Rautanen aidan vieressä

Martti Rautasen päiväkirjat

Lähetystyöntekijä Martti Rautanen saapui Suomen Lähetysseuran ensimmäisten työntekijöiden joukossa Owambon alueelle (tunnettiin ennen Ambomaana) nykyiseen Pohjois-Namibiaan vuonna 1870. Hän työskenteli alueella aina kuolemaansa asti vuonna 1926. Rautanen kirjoitti näiltä yli viideltä vuosikymmeneltä päiväkirjaa, joka avaa ainutlaatuisen näkymän suomalaisen lähetystyön alkuvaiheisiin. Se kuvaa Rautasen ja muiden suomalaislähettien arkista elämää ja lähetystyön kehitystä, mutta valottaa myös Rautasen lukuisia kiinnostuksenkohteita: paikallisia kulttuureja ja uskomuksia, puhuttuja kieliä ja kirjakielen muodostumista sekä alueen luonnonoloja, eläin- ja kasvilajeja ja meteorologiaa.

Päiväkirjamateriaali on osa Martti Rautasen yksityisarkistoa, joka sijaitsee Suomen Kansallisarkistossa. Kokoelma koostuu pääasiallisesti hänen Owambossa viettämänsä vuosikymmenten aikana karttuneesta kirjallisesta materiaalista ja kuvista. Päiväkirjat muodostavat keskeisen osan arkistomateriaalista.

Rautasen päiväkirjaa on käytetty jonkin verran tutkimustyössä Suomessa. Päiväkirjan hyödynnettävyyteen on vaikuttanut se, että se kirjoitettu saksaksi ja käsiala on paikoin vaikealukuista.

Turun Yliopistosäätiö on rahoittanut hankettamme, jossa päiväkirja-aineistoa tehdään käytettävämmäksi aukikirjoittamalla alkuperäinen saksankielinen teksti ja suomentamalla se. Työn on toteuttanut vanhan saksan tuntija FM Eero Perunka.

Tähän mennessä läpikäyty aineisto kattaa vuodet 1870-1925, muttei kaikkea noilta vuosilta olemassa olevaa päiväkirjamateriaalia. Ks. tarkempi listaus. Hanketta pyritäänkin jatkamaan ja täydentämään myöhemmin puuttuvilta osin.

Käyttölupa

Käännöstyön tuloksena tutkijoiden käytettävissä on sekä transkriboitu eli aukikirjoitettu alkuperäinen saksankielinen käsinkirjoitettu teksti että sitä koskeva suomennos. Aineistojen käyttö on luvanvaraista. Luvan saamiseksi tulee olla yhteydessä Juha Rautaseen (jrautane [at] hotmail.com) ja esittää lyhyt selvitys käyttötarkoituksesta.

Kuva: Martti Rautanen, valokuvaaja Hannu Haahti (1911). Museoviraston Kuvakokoelmat, Suomen Lähetysseuran valokuvat.