Erikoistumisalat ja maisterilinjat

Turun yliopistossa on mahdollista valmistua vaikka minkälaiseksi fyysikoksi. Alla olevista kohdista voit tutustua itseäsi kiinnostaviin erikoistumisaloihin (kandidaatin tutkinto) ja maisterilinjoihin (maisterin tutkinto).

Erikoistumisalat

Kokeellinen fysiikka

Kandivaiheen erikoistumisala, jolta voi siirtyä ilman ylimääräisiä opintoja materiaalifysiikan, teollisuusfysiikan tai lääketieteellisen tekniikan maisterilinjalle. Erikoistuminen tapahtuu vasta toisen vuoden loppupuoliskolla, jota ennen kaikki käyvät samoja fysiikan kursseja.

Opintoihin kuulu paljon kokeellisuutta harjoitustöiden muodossa sekä niitä tukevia kursseja muun muassa aineen eri olomuodoista sekä sähkö- ja magnetismiopista.

Lisätietoa kursseista ja tutkintorakenteesta löydät opinto-oppaasta.

Teoreettinen fysiikka

Kandivaiheen erikoistumisala, jolta voi siirtyä ilman ylimääräisiä opintoja teoreettisen fysiikan linjalle. Erikoistuminen tapahtuu vasta toisen vuoden loppupuoliskolla, jota ennen kaikki käyvät samoja fysiikan kursseja.

Tämän erikoistumisalan opinnot sisältävät maisterin opintoihin valmistavia kursseja. Nämä sisältävät muun muassa sähködynamiikkaa sekä paljon kvanttimekaniikkaa verrattuna muihin erikoistumisaloihin.

Matematiikan osaaminen täytyy olla hyvä, jotta tällä erikoistumisalalla pärjää.

Lisätietoa kursseista ja tutkintorakenteesta löydät opinto-oppaasta.

Tähtitiede ja avaruusfysiikka

Kandivaiheen erikoistumisala, jolta voi siirtyä ilman ylimääräisiä opintoja tähtitieteen ja avaruusfysiikan linjalle. Erikoistuminen tapahtuu vasta toisen vuoden loppupuoliskolla, jota ennen kaikki käyvät samoja fysiikan kursseja.

Erikoistumisalan opinnot sisältävät jo kandivaiheessa tähtitieteen omia kursseja, joissa opitaan laskemaan tähtitieteeseen liittyviä laskuja sekä tutustumaan tähtitieteen tutkimustapoihin paremmin.

Lisätietoa kursseista ja tutkintorakenteesta löydät opinto-oppaasta.

Fysiikan opettajan linja

Kandivaiheen erikoistumisala, jolta voi siirtyä ilman ylimääräisiä opintoja fysiikan opettajan maisterilinjalle. Erikoistuminen tapahtuu vasta toisen vuoden loppupuoliskolla, jota ennen kaikki käyvät samoja fysiikan kursseja.

Opettajat käyvät kandivaiheessa pääosin sivuaineita, joista saa opetettavan aineen pätevyyden, esimerkiksi kemiasta (60 op) ja/tai matematiikasta (60 op).

Lisätietoa kursseista ja tutkintorakenteesta löydät opinto-oppaasta.

Maisterilinjat

Materiaalifysiikka

Materiaalifysiikan linjan opinnot antavat monipuoliset valmiudet ymmärtää ja kehittää erityyppisten materiaalien rakennetta ja ominaisuuksia.

Valmistuttuaan materiaalifyysikko voi työskennellä erilaisissa tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä teollisuudessa, opetusalalla ja erityisasiantuntijana.

Lisätietoa löydät opinto-oppaasta.

Teoreettinen fysiikka

Teoreettisen fysiikan linjan opinnot antavat sinulle monipuoliset valmiudet ymmärtää fysiikan teorioiden perusteita ja matemaattista rakennetta, niiden ominaisuuksia ja käyttöä fysiikan ilmiöiden selittäjinä ja fysikaalisen maailmankuvan luomisessa.

Teoreettinen fyysikko voi opintojensa jälkeen tehdä akateemisesta tutkimusta, työllistyä tutkimus- ja kehitystehtäviin opetusalalla ja yksityissektorilla, tai olla erityisasiantuntija rahoituslaitoksissa, sairaaloissa yms.

Lisätietoa löydät opinto-oppaasta.

Lääketieteellisen tekniikan fysiikka

Lääketieteellisen tekniikan fysiikan linjalta valmistunut maisteri tuntee ihmisen fysiologiaa sekä lääketieteellisiä tutkimusmenetelmiä, jotta hän voi siirtyä alan töihin tutkimuslaitoksiin, sairaaloihin tai teollisuuteen. Lisäksi tämä linja antaa hyvät valmiudet sairaalafyysikon koulutukseen aikoville.

Lääketieteellisen tekniikan erikoistumisalalla on pakollisena sivuaineena biolääketieteen tekniikka, jonka opinto-oikeutta on erikseen haettava matemaattis-luonnontieteellisesta tiedekunnasta.

Lisätietoa löydät opinto-oppaasta sekä intranetistä.

Teollisuusfysiikka

Teollisuusfysiikan linjalla keskitytään erityisesti teollisuudessa tarvittaviin työelämävalmiuksiin, sillä teollisuusfysiikan erikoistumisalalta voidaan valmistua erityisesti tutkimus- ja tuotekehitystehtävien johtotehtäviin.

Lisätietoa löydät opinto-oppaasta.

Tähtitiede ja avaruusfysiikka

Tähtitieteen ja avaruusfysiikan linjan opinnoissa perehdytään tähtitieteen ja avaruusfysiikan teoreettisiin ja kokeellisiin osa-alueisiin ja opintoja voi painottaa avaruusfysiikkaan, teoreettiseen tai havaitsevaan astrofysiikkaan.

Maisterin tutkinto tähtitieteen ja avaruusfysiikan linjalta antaa valmiudet niin akateemiseen tutkimukseen kuin mahdollisuuden työskennellä erilaisissa tutkimus- ja kehittämistehtävissä yksityissektorilla, opetusalalla, sekä erityisasiantuntijana esimerkiksi kansainvälisissä organisaatioissa, valtionhallinnossa tai rahoituslaitoksissa. Maisterin tutkinnon jälkeen voi hakea suorittamaan jatko-opintoja, jotka pätevöittävät toimimaan akateemisissa opetus- ja tutkimustehtävissä.

Lisäietoa löydät opinto-oppaasta.

Data-analytiikka

Data-analytiikan maisterilinjan opinnot antavat opiskelijalle valmiudet mallintaa ja simuloida erilaisia fysikaalisia systeemeitä, ja käyttää moderneja data-analyysin menetelmiä myös monitieteisessä viitekehyksessä ja ”big datan” analyysissä. Fysiikan ja teoriaopintojen lisäksi, linja sisältää myös ohjelmointia ja kone-oppimista.

Data-analyytikko voi valmistumisen jälkeen työllistyä muun muassa erilaisiin yrityksiin, joissa tehdään datan analyysia ja mallintamista tai hänen on mahdollista ryhtyä jatko-opiskelijaksi.

Lisätietoa löydät opinto-oppaasta.

Fysiikan opettajan linja

Fysiikan opettajan linjan maisterivaiheen opinnoissa opiskellaan muun muassa opettajille räätälöityjä fysiikan syventäviä kursseja ja puolet opinnoista koostuu opettajan pedagogisista opinnoista, joihin on erillinen haku.

Fysiikan opettajan maisterin tutkinto antaa fysiikan aineenopettajan pätevyyden peruskouluun ja lukioon. Tämän lisäksi se antaa mahdollisuuden toimia myös muissa opetusalan asiantuntijatehtävissä.

Lisätietoa löydät opinto-oppaasta.