Reseptit

Täältä löydät Hiililounas-hankkeessa kehiteltyjä reseptejä. Pilotoidut, eli lounasruokalassa testatut reseptit tunnistat merkistä, muut reseptit on testattu kotikeittiössä.

Ideoimme työpajoissa myös hybridireseptejä, joissa osa eläinperäisestä proteiinista on korvattu kotimaisella kasviproteiinilla. Testissä oli mm. härkäpapu-jauhelihapihvit, Shepherd’s pie sekä Bolognesekastike. Muutaman testatuista resepteistä löydät alta, mutta huomaathan, että testit on toteutettu kotikeittiössä.

Kaikki reseptit sopivat oikein hyvin myös kotikeittiöön! Voit laittaa meille palautetta testattuasi reseptejä osoitteeseen: ovosel@utu.fi

Olemme myös hankkeen aikana keränneet tänne sivustoja, jotka sisältävät reseptejä ja vinkkejä kasvisruoan valmistamiseen.

Kasvisruokareseptit

Kesäkurpitsalasagnette (V)

Tarjoiluannos: 373 g

Reseptistä annoksia: 20

0,300 kgAurinkokuivattu tomaatti, öljyssä
1,700 kgTomaattimurska
0,250 kgBasilika, tuore
0,250 kgOregano, tuore
0,067 kgChili, tuore
0,090 kgVihreä oliivi
0,240 kgHampunsiemen, kuorittu, Hamppufarmi
0,013 kgRuokasuola
1,000 kgVesi
2,300 kgKesäkurpitsa
0,830 kgTäysjyvä lasagnette -levyjä tai fusillipastaa
0,420 kgVegaaninen juustoraaste

Valmistusohje:

  1. Valuta aurinkokuivatut tomaatit.
  2. Soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella aurinkokuivatut tomaatit, tomaattimurska, basilika, oregano, chili, oliivit hampunsiemenet, suola ja vesi. Lisää vettä tarvittaessa, jos kastike vaikuttaa liian paksulta.
  3. Raasta tai viipaloi kesäkurpitsat (tai käytä valmista raastetta) ja lisää kesäkurpitsa kastikkeen joukkoon.
  4. Lisää pasta voideltuun 1/1GN 65mm vuokaan, lisää kastike ja sekoita tasaiseksi. Lisää pinnalle vegaaninen juustoraaste.
  5. Kypsennä 160°C asteisessa 60% höyryllä uunissa noin 15-20min. Anna vetäytyä lämpökaapissa noin 30min.
  6. Tarkista maku ja rakenne. Tarjoile.

Jos käytät valmista chilitahnaa, joka sisältää suolaa, voit jättää suolan kokonaan pois.

Ravintosisältö / 100 g

Energiaa: 104,6 kcal/ 437,7 kJ

Rasva: 5,0 g

Tyydyttyneet rasvahapot: 1,1 g

Hiilihydraatti: 10,6 g

Ravintokuitu: 1,9 g

Proteiini: 3,2 g

Suola: 0,6 g

Lindströmin kasvispihvi (V)

Tarjoiluannos: 181 g

Reseptistä annoksia: 20

1,875 kgVesi
1,300 kgVegepihviMIX, Hamppufarmi
0,160 kgRypsiöljy
0,010 kgRuokasuola
0,010 kgMustapippuri, jauhettu
0,020 kgTimjami
0,650 kgEtikkapunajuuri
  1. Raasta tai soseuta punajuuret.
  2. Kuumenna vesi ja sekoita veteen kaikki raaka-aineet.
  3. Sekoita kaikki raaka-aineet taikinaksi.
  4. Anna turvota 20-30 min.
  5. Muotoile pihvejä
  6. Kypsennä pannulla paistaen tai uunissa 200-225° C, n. 20 min

Tarjoile esimerkiksi perunamuusin ja vegaanisen ruskean kastikkeen kera.

Ravintosisältö / 100 g

Energiaa: 103,6 kcal /433,5 kJ

Rasva: 6,6 g

Tyydyttyneet rasvahapot: 0,45 g

Hiilihydraatti: 5,3 g

Ravintokuitu: 8,2 g

Proteiini: 4,5 g

Suola: 0,6 g

Matar Paneer eli Herne-juustocurry (V*)

Tarjoiluannos: 255g

Reseptistä annoksia: 10

0,040 kgRypsiöljy
0,135 kgSipuli kuutio
0,016 kgValkosipulimurska
0,120 kgPorkkana, kuorittu
0,015 kgInkivääritahna, SpiceUp
0,015 kgPaprikajauhe
0,015 kgJeera eli juustokumina
0,006 kgChilijauhe
0,010 kgGaram masala -mausteseos
1,200 kgTomaattimurska
0,200 kgVesi
0,010 kgValkoviinietikka
0,220 kgHernerouhe (Kymppi tai myssyfarmi)
1,000 kgMifusuikale, Tikka masala
0,003 kgSuola
  1. Kuullota rypsiöljy, sipuli, valkosipuli, inkivääri, porkkana, ja mausteet.
  2. Lisää tomaattimurska, vesi, valkoviinietikka ja hernerouhe. Sekoita.
  3. Anna hautua kevyesti poreillen noin 15-20 min. Lisää nestettä tarvittaessa.
  4. Lisää lopuksi mifu ja suola. Kuumenna, kunnes mifu on kuumaa ja suurusta tarvittaessa.
  5. Maista, lisää tarvittaessa mausteita ja nestettä.
  6. Tarjoile Matar Paneer täysjyväriisin tai perunan kera

*Vegaanisen version saat käyttämällä tofua mifun sijaan sekä kasvipohjaista kermaa tai kauramaitoa ruokakerman sijaan.

 

Ravintosisältö/100 g

Energiaa:          124 kcal

/ 518 kJ

Rasva:                4,4 g

Tyydyttyneet

rasvahapot:     1,6 g

Hiilihydraatti: 8,7 g

Ravintokuitu: 2,2 g

Proteiini:           11,1 g

Suola:                 0,9 g

Herneletut (V)

Tarjoiluannos: 236 g

Reseptistä annoksia: 10

0,250 kgHernejauho (Myssyfarmi)
0,500 kgVehnäjauho, karkea
0,100 kgRypsiöljy
0,010 kgRuokasuola
1,500 kgVesi
  1. Sekoita raaka-aineet keskenään ja anna turvota noin 10 minuuttia.
  2. Paista letut rypsiöljyssä

Tarjoile esimerkiksi puolukkahillon tai fetatahnan kera.

Ravintosisältö/100 g

Energiaa: 142,2 kcal / 594,8 kJ

Rasva: 4,6 g

Tyydyttyneet rasvahapot: 0,27 g

Hiilihydraatti: 20,0 g

Ravintokuitu: 0,7 g

 Proteiini: 4,1 g

Suola: 0,4 g

Fetajuustotahna

Sitruunamehu 10 g

Kermaviili        400 g

Hunaja             10 g

Fetajuusto        200 g

Mustapippuri 10 g

Suola                6 g

Oliiviöljy           10 g

  1. Sekoita kaikki fetajuustotahnan ainekset keskenään
  2. Lisää tarvittaessa vähän vettä, saadaksesi tahnasta notkeampaa

Saat kastikkeesta vegaanisen käyttämällä kaurakeviä ja esim. ”vegan greek” -kuutioita.

Härkäpapu-ohukaiset ja bahn mi -kasvikset (V)

Tarjoiluannos: 400 g

Reseptistä annoksia: 10

Ohukaiset:

1,000 kgKaurajuoma, Elovena
0,200 kgKananmuna
0,200 kgVehnäjauho
0,200 kgHärkäpapujauho, vihreä härkä
0,017 kgSokeri
0,010 kgRuokasuola
  1. Sekoita kaikki ohukaisten raaka-aineet keskenään ja anna turvota noin 15 min
  2. Paista letuiksi pannulla

Bahn mi -kasvikset:

0,200 kgPorkkana, raaste
0,530 kgKurkku, raaste
0,850 kgKyssäkaali, suikale
0,150 kgValkoviinietikka
0,350 kgVesi
0,05 kgLimemehu
0,130 kgRuokosokeri
0,01 kgRuokasuola
  1. Raasta porkkanat ja suikaloi kyssäkaali ja sekoita kasvikset yhteen
  2. Sekoita valkoviinietikka, vesi, limemehu, ruokosokeri ja suola keskenään
  3. Sekoita kasvisten joukkoon mausteseos ja anna maustua hetki kylmässä

Sriracha-majoneesi

0,020 kgsriracha-kastike
0,030 kgmajoneesi
  1. Sekoita majoneesin ainekset yhteen

Voit tarjota lisäksi tuoretta korianteria.

Ravintosisältö / 100g

Energiaa: 85,5 kcal / 357,5 kJ

Rasva: 1,4 g

Tyydyttyneet rasvahapot: 0,18 g

Hiilihydraatti: 14,1 g

Ravintokuitu: 0,9 g

Proteiini: 3,1 g

Suola: 0,6 g

Härkäpapukäristys (V)

Tarjoiluannos: 200 g

Reseptistä annoksia: 15

0,100 kgKaljamallas
1,200 kgVesi
2,300 kgHärkis härkäpapusuikale, valkosipuli & yrtit tai naturel
0,040 kgRypsiöljy
0,020 kgValkosipulimurska
0,400 kgSipulikuutio
0,006 kgMustapippurirouhe
0,010 kgTimjami
  1. Laita mallasrouhe veden joukkoon ja keitä noin 10 minuuttia. Anna tekeytyä hetki ja siivilöi liemi.
  2. Levitä härkäpapusuikaleet GN 1/1 –65 mm vuokaan. Sekoita joukkoon rypsiöljy, valkosipuli, sipuli, mustapippuri ja timjami.
  3. Ruskista uunissa n. 210 asteessa n. 5 minuuttia.
  4. Lisää mallasliemi ja jatka kypsentämistä vielä n. 15–20 minuuttia. Lisää tarvittaessa kiehuvaa vettä.
  5. Tarkista maku ja rakenne. Tarjoile.

Tarjoile perunasoseen ja puolukoiden kera.

Ravintosisältö

Energiaa: 164,6 kcal / 688,8 kJ

Rasva: 9,0 g

Tyydyttyneet rasvahapot: 1,0 g

Hiilihydraatti: 5,3 g

Ravintokuitu: 1,3 g

Proteiini: 14,5 g

Suola: 0,9 g

Härkäpapucurry (V, G)

Tarjoiluannos: 240 g

Reseptistä annoksia: 10

0,012 kgValkosipulimurska
0,250 kgSipulikuutio
0,060 kgRypsiöljy
0,012 kgInkivääritahna
0,013 kgChili, punainen
0,040 kgCurrytahna (thai, punainen)
0,750 kgVesi
0,008 kgRuokasuola
0,010 kgKasvisliemijauhe
0,600 kgTomaattimurska
0,300 kgKuorittu puolikas gluteeniton härkäpapu, Voimapapu
0,150 kgPorkkana, kuutio
0,060 kgJuuriselleri, kuutio
0,150 kgPaprika, punainen, suikale
0,400 kgKookosmaito
  1. Hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuumenna öljy paksupohjaisen kattilan tai wokkipannun pohjalla. Lisää currytahna, chili, inkivääri, sipuli ja valkosipuli. Kuullota muutaman minuutin ajan.
  2. Lisää vesi, tomaattimurska, suola, kasvisliemijauhe ja härkäpavut, sekoita ja anna kiehua noin 15 minuuttia
  3. Lisää kuutioidut sellerit, porkkana, paprikasuikaleet ja kookosmaito ja anna kiehua vielä 15 minuuttia.

Lisää nestettä ja suurusta tarvittaessa. Tarkista maku.

Ravintosisältö/ 100 g

Energiaa: 106,2 kcal / 444,5 kJ

Rasva: 5,6 g

Tyydyttyneet rasvahapot: 2,9 g

Hiilihydraatti: 8,1 g

Ravintokuitu: 1,9 g

Proteiini: 4,2 g

Suola: 0,6 g

Härkäpapu Panang Curry (V, G)

Tarjoiluannos: 375 g

Reseptistä annoksia: 6

härkäpapusuikale tai -muru, umami (beanit)0,500 kg
kookosmaito0,125 kg
kauramaito/vesi0,125 kg
panang currytahna0,025 kg
valkosipuli (tahna)0,010 kg
inkivääri (raastettu tai tahna)0,003 kg
sokeriherne, tuore pakaste0,050 kg
porkkanasuikale0,100 kg
kaffirlimetinlehti0,003 kg
limetin mehu0,010 kg
rypsiöljy0,015 kg
vesi0,400 kg

Lisäksi:

maapähkinä (suolaton)0,050 kg
kevätsipuli0,050 kg
  1. Kuumenna pannulla kauramaito keitä n. 3 minuuttia. Lisää mukaan kasvikset, kaffirlimetinlehdet, currytahna ja valkosipulitahna, hauduta muutama minuutti. Lisää kookosmaito sekä härkäpapusuikaleet ja hauduta noin 10 minuuttia. Mausta limemehulla
  2. Tarkista maku ja ripottele pinnalle lopuksi suolapähkinärouhe, kevätsipuli ja limelohkot.
  3. Tarjoa täysjyväriisin kanssa.

Ravintosisältö/100 g

Energiaa: 141,5 kcal / 592,3 kJ

Rasva: 6,98 g

Tyydyttyneet rasvahapot: 1,91 g

Hiilihydraatti: 11,51 g

Ravintokuitu: 1,81 g

Proteiini: 7,12 g

Suola: 0,59 g

Härkäpapupitsa (V)

Huom! Tämän ohjeen raaka-ainemäärät ovat grammoina.

Tarjoiluannos (g): 233 g

Reseptistä annoksia: 6

Pizzapohja (valmis)300 g
Tomaattimurska500 g
härkäpapurouhe (vaalea) Voima-Papu30 g
valkosipuli6 g
mustapippuri3 g
herkkusieni, tuore60 g
Juustoraaste (vegaaninen)180 g
miniluumutomaatit150 g
rucola70 g
vesi30 g
  1. Keitä härkäpapurouhetta noin 3 min vedessä. Lisää joukkoon valkosipuli, suola ja mustapippuri
  2. Viipaloi herkkusienet
  3. Lisää pizzapohjan päälle tomaattimurska, maustettu härkäpapurouhe ja herkkusienet.
  4. Lisää täytteiden päälle juustoraaste
  5. Paista 210 C:ssa noin 15 min
  6. Ripottele valmiin pitsan päälle kirsikkatomaatit ja rucola

Ravintosisältö / 100 g

Energiaa: 124,6 kcal / 521,6 kJ

Rasva: 4,0 g

Tyydyttyneet rasvahapot: 1,9 g

Hiilihydraatti: 16,8 g

Ravintokuitu: 2,0 g

Proteiini: 4,4 g

Suola: 0,7 g

Hernekeitto (V,G)

Tarjoiluannos (g): 363

Reseptistä annoksia: 9

Kuivatut herneet, Ylistalon tila0,500 kg
Vesi2,500 kg
Peruna0,200 kg
Sipuli0,100 kg
Kasvisliemikuutio0,018 kg
Jeera0,005 kg
Suola0,002 kg
Rypsiöljy0,045 kg
Härkäpapurouhe0,130 kg
Vesi0,200 kg
Soijakastike0,006 kg
  1. Liota herneitä muutama tunti tai yön yli isossa kattilassa, jossa on vettä puolet reseptin määrästä
  2. Nosta kattila levylle ja lisää loput vedestä
  3. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli, kasvisliemijauhe ja suola, keitä 1-1,5 tuntia.
  4. Lisää pieneksi pilkotut perunat keittoon ja jatka keittämistä vielä noin 1/2 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa.
  5. Mausta jeeralla.
  6. Paista härkäpapurouhe rypsiöljyssä muutama minuutti. Lisää soijakastike ja vesi ja anna turvota miedolla. lämmöllä levyllä voin 20 min.
  7. Lisää masutettu härkäpapurouhe keittoon.

Ravintosisältö/100 g

Energiaa: 69,4 kcal /290,2 kJ

Rasva: 1,7

Tyydyttyneet rasvahapot: 0,1

Hiilihydraatti: 9,0

Ravintokuitu: 1,98

Proteiini: 3,5

Suola: 0,3

Hybridireseptit

Härkäpapu-jauhelihapihvit

Raaka-aineet
Korppujauho50 g
Vesi100 g
Härkäpapurouhe (Vihreä Härkä)150 g
Vesi300 g
Kasvisliemijauhe18 g
Sika-nauta jauheliha 22%150 g
Metsäsienikuutio (säilyke)50 g
Kananmuna60 g
Vesi250 g
Sipuli50 g
Rypsiöljy15 g
Timjami2 g
Suola4 g
Mustapippurirouhe2 g
  1. Sekoita 100 g vettä ja korppujauho keskenään, anna turvota
  2. Lisää härkäpapurouhe, kasvisliemijauhe ja 300 g vettä kattilaan. Anna kiehua noin 20 min. Lisää vettä tarvittaessa.
  3. Lisää kaikki ainekset yhteen ja sekoita.
  4. Muotoile valmiista massasta pihvejä
  5. Kypsennä uunissa 180 C kiertoilma n. 15 min

Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja tarjoaa ruokapalveluille, joukkoruokailun asiakkaille ja päättäjille käytännön työkaluja, joilla ilmastokestävien kasvisruokien saatavuuden edistäminen helpottuu. Nettisivuilla on 30 ilmastokestävää ja vegaanista pääruokareseptiä.

Vastuullista proteiinia pöytään -reseptivihko sisältää 55 ruokaohjetta kasvisruoan ystäville. Valkuaisaineiden lähteinä ohjeissa on pääasiassa käytetty härkäpapua, kvinoaa ja spelttiä. Myös hampun siemenet ja lupiinijauho löytyvät reseptiikasta. Osa ohjeista sopii vegaanisia. Annoskokoja muokkaamalla reseptit soveltuvat myös ammattikeittiöön.

Köökki on kaikille avoin reseptisivusto, jonka tarkoituksena on kerätä samaan paikkaan herkullisia reseptejä. Resepteissä nousevat esille ennen kaikkea kotimaiset vastuullisesti tuotetut ainesosat sekä kasviproteiinit. Reseptit sopivat niin kotikokeille kuin ammattikeittiöihin.

KasvisPro-koulutus -hankkeen tavoitteena on lisätä osaamista ja ymmärrystä kasvisruokien ja kasviproteiinien käyttömahdollisuuksista ruokapalveluissa. KasvisProssa pyritään lisäämään kasvisruokien ja kasviproteiinien kiinnostavuutta ruokapalveluhenkilöstön ja asiakkaiden parissa. Samalla parannetaan kasvisruokien ruokaohjeiden saavutettavuutta jakamalla hankkeessa hyväksi todetut ruokaohjeet vapaaseen käyttöön.

Vegaanihaasteen sivuilta löytyy helppokäyttöinen reseptipankki, josta on helppo etsiä erilaisia kasvisruokareseptejä. Monipuolinen vegaaniruokavalio ei ole vaikea toteuttaa, mutta sen aloittamiseen voi tarvita vähän apua. Reseptipankista löytyy uusia herkullisia tuttavuuksia sekä tuttuja ruokia vegaanisina versioina.