Reseptit
Täältä löydät Hiililounas-hankkeessa kehiteltyjä reseptejä. Pilotoidut, eli lounasruokalassa testatut reseptit tunnistat merkistä, muut reseptit on testattu kotikeittiössä.
Ideoimme työpajoissa myös hybridireseptejä, joissa osa eläinperäisestä proteiinista on korvattu kotimaisella kasviproteiinilla. Testissä oli mm. härkäpapu-jauhelihapihvit, Shepherd’s pie sekä Bolognesekastike. Muutaman testatuista resepteistä löydät alta, mutta huomaathan, että testit on toteutettu kotikeittiössä.
Kaikki reseptit sopivat oikein hyvin myös kotikeittiöön! Voit laittaa meille palautetta testattuasi reseptejä osoitteeseen: ovosel@utu.fi
Olemme myös hankkeen aikana keränneet tänne sivustoja, jotka sisältävät reseptejä ja vinkkejä kasvisruoan valmistamiseen.
Kasvisruokareseptit
Kesäkurpitsalasagnette (V)
Tarjoiluannos: 373 g
Reseptistä annoksia: 20
0,300 kg | Aurinkokuivattu tomaatti, öljyssä |
1,700 kg | Tomaattimurska |
0,250 kg | Basilika, tuore |
0,250 kg | Oregano, tuore |
0,067 kg | Chili, tuore |
0,090 kg | Vihreä oliivi |
0,240 kg | Hampunsiemen, kuorittu, Hamppufarmi |
0,013 kg | Ruokasuola |
1,000 kg | Vesi |
2,300 kg | Kesäkurpitsa |
0,830 kg | Täysjyvä lasagnette -levyjä tai fusillipastaa |
0,420 kg | Vegaaninen juustoraaste |
Valmistusohje:
- Valuta aurinkokuivatut tomaatit.
- Soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella aurinkokuivatut tomaatit, tomaattimurska, basilika, oregano, chili, oliivit hampunsiemenet, suola ja vesi. Lisää vettä tarvittaessa, jos kastike vaikuttaa liian paksulta.
- Raasta tai viipaloi kesäkurpitsat (tai käytä valmista raastetta) ja lisää kesäkurpitsa kastikkeen joukkoon.
- Lisää pasta voideltuun 1/1GN 65mm vuokaan, lisää kastike ja sekoita tasaiseksi. Lisää pinnalle vegaaninen juustoraaste.
- Kypsennä 160°C asteisessa 60% höyryllä uunissa noin 15-20min. Anna vetäytyä lämpökaapissa noin 30min.
- Tarkista maku ja rakenne. Tarjoile.
Jos käytät valmista chilitahnaa, joka sisältää suolaa, voit jättää suolan kokonaan pois.
Ravintosisältö / 100 g
Energiaa: 104,6 kcal/ 437,7 kJ
Rasva: 5,0 g
Tyydyttyneet rasvahapot: 1,1 g
Hiilihydraatti: 10,6 g
Ravintokuitu: 1,9 g
Proteiini: 3,2 g
Suola: 0,6 g
Lindströmin kasvispihvi (V)
Tarjoiluannos: 181 g
Reseptistä annoksia: 20
1,875 kg | Vesi |
1,300 kg | VegepihviMIX, Hamppufarmi |
0,160 kg | Rypsiöljy |
0,010 kg | Ruokasuola |
0,010 kg | Mustapippuri, jauhettu |
0,020 kg | Timjami |
0,650 kg | Etikkapunajuuri |
- Raasta tai soseuta punajuuret.
- Kuumenna vesi ja sekoita veteen kaikki raaka-aineet.
- Sekoita kaikki raaka-aineet taikinaksi.
- Anna turvota 20-30 min.
- Muotoile pihvejä
- Kypsennä pannulla paistaen tai uunissa 200-225° C, n. 20 min
Tarjoile esimerkiksi perunamuusin ja vegaanisen ruskean kastikkeen kera.
Ravintosisältö / 100 g
Energiaa: 103,6 kcal /433,5 kJ
Rasva: 6,6 g
Tyydyttyneet rasvahapot: 0,45 g
Hiilihydraatti: 5,3 g
Ravintokuitu: 8,2 g
Proteiini: 4,5 g
Suola: 0,6 g
Matar Paneer eli Herne-juustocurry (V*)
Tarjoiluannos: 255g
Reseptistä annoksia: 10
0,040 kg | Rypsiöljy |
0,135 kg | Sipuli kuutio |
0,016 kg | Valkosipulimurska |
0,120 kg | Porkkana, kuorittu |
0,015 kg | Inkivääritahna, SpiceUp |
0,015 kg | Paprikajauhe |
0,015 kg | Jeera eli juustokumina |
0,006 kg | Chilijauhe |
0,010 kg | Garam masala -mausteseos |
1,200 kg | Tomaattimurska |
0,200 kg | Vesi |
0,010 kg | Valkoviinietikka |
0,220 kg | Hernerouhe (Kymppi tai myssyfarmi) |
1,000 kg | Mifusuikale, Tikka masala |
0,003 kg | Suola |
- Kuullota rypsiöljy, sipuli, valkosipuli, inkivääri, porkkana, ja mausteet.
- Lisää tomaattimurska, vesi, valkoviinietikka ja hernerouhe. Sekoita.
- Anna hautua kevyesti poreillen noin 15-20 min. Lisää nestettä tarvittaessa.
- Lisää lopuksi mifu ja suola. Kuumenna, kunnes mifu on kuumaa ja suurusta tarvittaessa.
- Maista, lisää tarvittaessa mausteita ja nestettä.
- Tarjoile Matar Paneer täysjyväriisin tai perunan kera
*Vegaanisen version saat käyttämällä tofua mifun sijaan sekä kasvipohjaista kermaa tai kauramaitoa ruokakerman sijaan.
Ravintosisältö/100 g
Energiaa: 124 kcal
/ 518 kJ
Rasva: 4,4 g
Tyydyttyneet
rasvahapot: 1,6 g
Hiilihydraatti: 8,7 g
Ravintokuitu: 2,2 g
Proteiini: 11,1 g
Suola: 0,9 g
Herneletut (V)
Tarjoiluannos: 236 g
Reseptistä annoksia: 10
0,250 kg | Hernejauho (Myssyfarmi) |
0,500 kg | Vehnäjauho, karkea |
0,100 kg | Rypsiöljy |
0,010 kg | Ruokasuola |
1,500 kg | Vesi |
- Sekoita raaka-aineet keskenään ja anna turvota noin 10 minuuttia.
- Paista letut rypsiöljyssä
Tarjoile esimerkiksi puolukkahillon tai fetatahnan kera.
Ravintosisältö/100 g
Energiaa: 142,2 kcal / 594,8 kJ
Rasva: 4,6 g
Tyydyttyneet rasvahapot: 0,27 g
Hiilihydraatti: 20,0 g
Ravintokuitu: 0,7 g
Proteiini: 4,1 g
Suola: 0,4 g
Fetajuustotahna
Sitruunamehu 10 g
Kermaviili 400 g
Hunaja 10 g
Fetajuusto 200 g
Mustapippuri 10 g
Suola 6 g
Oliiviöljy 10 g
- Sekoita kaikki fetajuustotahnan ainekset keskenään
- Lisää tarvittaessa vähän vettä, saadaksesi tahnasta notkeampaa
Saat kastikkeesta vegaanisen käyttämällä kaurakeviä ja esim. ”vegan greek” -kuutioita.
Härkäpapu-ohukaiset ja bahn mi -kasvikset (V)
Tarjoiluannos: 400 g
Reseptistä annoksia: 10
Ohukaiset:
1,000 kg | Kaurajuoma, Elovena |
0,200 kg | Kananmuna |
0,200 kg | Vehnäjauho |
0,200 kg | Härkäpapujauho, vihreä härkä |
0,017 kg | Sokeri |
0,010 kg | Ruokasuola |
- Sekoita kaikki ohukaisten raaka-aineet keskenään ja anna turvota noin 15 min
- Paista letuiksi pannulla
Bahn mi -kasvikset:
0,200 kg | Porkkana, raaste |
0,530 kg | Kurkku, raaste |
0,850 kg | Kyssäkaali, suikale |
0,150 kg | Valkoviinietikka |
0,350 kg | Vesi |
0,05 kg | Limemehu |
0,130 kg | Ruokosokeri |
0,01 kg | Ruokasuola |
- Raasta porkkanat ja suikaloi kyssäkaali ja sekoita kasvikset yhteen
- Sekoita valkoviinietikka, vesi, limemehu, ruokosokeri ja suola keskenään
- Sekoita kasvisten joukkoon mausteseos ja anna maustua hetki kylmässä
Sriracha-majoneesi
0,020 kg | sriracha-kastike |
0,030 kg | majoneesi |
- Sekoita majoneesin ainekset yhteen
Voit tarjota lisäksi tuoretta korianteria.
Ravintosisältö / 100g
Energiaa: 85,5 kcal / 357,5 kJ
Rasva: 1,4 g
Tyydyttyneet rasvahapot: 0,18 g
Hiilihydraatti: 14,1 g
Ravintokuitu: 0,9 g
Proteiini: 3,1 g
Suola: 0,6 g
Härkäpapukäristys (V)
Tarjoiluannos: 200 g
Reseptistä annoksia: 15
0,100 kg | Kaljamallas |
1,200 kg | Vesi |
2,300 kg | Härkis härkäpapusuikale, valkosipuli & yrtit tai naturel |
0,040 kg | Rypsiöljy |
0,020 kg | Valkosipulimurska |
0,400 kg | Sipulikuutio |
0,006 kg | Mustapippurirouhe |
0,010 kg | Timjami |
- Laita mallasrouhe veden joukkoon ja keitä noin 10 minuuttia. Anna tekeytyä hetki ja siivilöi liemi.
- Levitä härkäpapusuikaleet GN 1/1 –65 mm vuokaan. Sekoita joukkoon rypsiöljy, valkosipuli, sipuli, mustapippuri ja timjami.
- Ruskista uunissa n. 210 asteessa n. 5 minuuttia.
- Lisää mallasliemi ja jatka kypsentämistä vielä n. 15–20 minuuttia. Lisää tarvittaessa kiehuvaa vettä.
- Tarkista maku ja rakenne. Tarjoile.
Tarjoile perunasoseen ja puolukoiden kera.
Ravintosisältö
Energiaa: 164,6 kcal / 688,8 kJ
Rasva: 9,0 g
Tyydyttyneet rasvahapot: 1,0 g
Hiilihydraatti: 5,3 g
Ravintokuitu: 1,3 g
Proteiini: 14,5 g
Suola: 0,9 g
Härkäpapucurry (V, G)
Tarjoiluannos: 240 g
Reseptistä annoksia: 10
0,012 kg | Valkosipulimurska |
0,250 kg | Sipulikuutio |
0,060 kg | Rypsiöljy |
0,012 kg | Inkivääritahna |
0,013 kg | Chili, punainen |
0,040 kg | Currytahna (thai, punainen) |
0,750 kg | Vesi |
0,008 kg | Ruokasuola |
0,010 kg | Kasvisliemijauhe |
0,600 kg | Tomaattimurska |
0,300 kg | Kuorittu puolikas gluteeniton härkäpapu, Voimapapu |
0,150 kg | Porkkana, kuutio |
0,060 kg | Juuriselleri, kuutio |
0,150 kg | Paprika, punainen, suikale |
0,400 kg | Kookosmaito |
- Hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuumenna öljy paksupohjaisen kattilan tai wokkipannun pohjalla. Lisää currytahna, chili, inkivääri, sipuli ja valkosipuli. Kuullota muutaman minuutin ajan.
- Lisää vesi, tomaattimurska, suola, kasvisliemijauhe ja härkäpavut, sekoita ja anna kiehua noin 15 minuuttia
- Lisää kuutioidut sellerit, porkkana, paprikasuikaleet ja kookosmaito ja anna kiehua vielä 15 minuuttia.
Lisää nestettä ja suurusta tarvittaessa. Tarkista maku.
Ravintosisältö/ 100 g
Energiaa: 106,2 kcal / 444,5 kJ
Rasva: 5,6 g
Tyydyttyneet rasvahapot: 2,9 g
Hiilihydraatti: 8,1 g
Ravintokuitu: 1,9 g
Proteiini: 4,2 g
Suola: 0,6 g
Härkäpapu Panang Curry (V, G)
Tarjoiluannos: 375 g
Reseptistä annoksia: 6
härkäpapusuikale tai -muru, umami (beanit) | 0,500 kg |
kookosmaito | 0,125 kg |
kauramaito/vesi | 0,125 kg |
panang currytahna | 0,025 kg |
valkosipuli (tahna) | 0,010 kg |
inkivääri (raastettu tai tahna) | 0,003 kg |
sokeriherne, tuore pakaste | 0,050 kg |
porkkanasuikale | 0,100 kg |
kaffirlimetinlehti | 0,003 kg |
limetin mehu | 0,010 kg |
rypsiöljy | 0,015 kg |
vesi | 0,400 kg |
Lisäksi:
maapähkinä (suolaton) | 0,050 kg |
kevätsipuli | 0,050 kg |
- Kuumenna pannulla kauramaito keitä n. 3 minuuttia. Lisää mukaan kasvikset, kaffirlimetinlehdet, currytahna ja valkosipulitahna, hauduta muutama minuutti. Lisää kookosmaito sekä härkäpapusuikaleet ja hauduta noin 10 minuuttia. Mausta limemehulla
- Tarkista maku ja ripottele pinnalle lopuksi suolapähkinärouhe, kevätsipuli ja limelohkot.
- Tarjoa täysjyväriisin kanssa.
Ravintosisältö/100 g
Energiaa: 141,5 kcal / 592,3 kJ
Rasva: 6,98 g
Tyydyttyneet rasvahapot: 1,91 g
Hiilihydraatti: 11,51 g
Ravintokuitu: 1,81 g
Proteiini: 7,12 g
Suola: 0,59 g
Härkäpapupitsa (V)
Huom! Tämän ohjeen raaka-ainemäärät ovat grammoina.
Tarjoiluannos (g): 233 g
Reseptistä annoksia: 6
Pizzapohja (valmis) | 300 g |
Tomaattimurska | 500 g |
härkäpapurouhe (vaalea) Voima-Papu | 30 g |
valkosipuli | 6 g |
mustapippuri | 3 g |
herkkusieni, tuore | 60 g |
Juustoraaste (vegaaninen) | 180 g |
miniluumutomaatit | 150 g |
rucola | 70 g |
vesi | 30 g |
- Keitä härkäpapurouhetta noin 3 min vedessä. Lisää joukkoon valkosipuli, suola ja mustapippuri
- Viipaloi herkkusienet
- Lisää pizzapohjan päälle tomaattimurska, maustettu härkäpapurouhe ja herkkusienet.
- Lisää täytteiden päälle juustoraaste
- Paista 210 C:ssa noin 15 min
- Ripottele valmiin pitsan päälle kirsikkatomaatit ja rucola
Ravintosisältö / 100 g
Energiaa: 124,6 kcal / 521,6 kJ
Rasva: 4,0 g
Tyydyttyneet rasvahapot: 1,9 g
Hiilihydraatti: 16,8 g
Ravintokuitu: 2,0 g
Proteiini: 4,4 g
Suola: 0,7 g
Hernekeitto (V,G)
Tarjoiluannos (g): 363
Reseptistä annoksia: 9
Kuivatut herneet, Ylistalon tila | 0,500 kg |
Vesi | 2,500 kg |
Peruna | 0,200 kg |
Sipuli | 0,100 kg |
Kasvisliemikuutio | 0,018 kg |
Jeera | 0,005 kg |
Suola | 0,002 kg |
Rypsiöljy | 0,045 kg |
Härkäpapurouhe | 0,130 kg |
Vesi | 0,200 kg |
Soijakastike | 0,006 kg |
- Liota herneitä muutama tunti tai yön yli isossa kattilassa, jossa on vettä puolet reseptin määrästä
- Nosta kattila levylle ja lisää loput vedestä
- Lisää joukkoon hienonnettu sipuli, kasvisliemijauhe ja suola, keitä 1-1,5 tuntia.
- Lisää pieneksi pilkotut perunat keittoon ja jatka keittämistä vielä noin 1/2 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa.
- Mausta jeeralla.
- Paista härkäpapurouhe rypsiöljyssä muutama minuutti. Lisää soijakastike ja vesi ja anna turvota miedolla. lämmöllä levyllä voin 20 min.
- Lisää masutettu härkäpapurouhe keittoon.
Ravintosisältö/100 g
Energiaa: 69,4 kcal /290,2 kJ
Rasva: 1,7
Tyydyttyneet rasvahapot: 0,1
Hiilihydraatti: 9,0
Ravintokuitu: 1,98
Proteiini: 3,5
Suola: 0,3
Hybridireseptit
Härkäpapu-jauhelihapihvit
Raaka-aineet | |
Korppujauho | 50 g |
Vesi | 100 g |
Härkäpapurouhe (Vihreä Härkä) | 150 g |
Vesi | 300 g |
Kasvisliemijauhe | 18 g |
Sika-nauta jauheliha 22% | 150 g |
Metsäsienikuutio (säilyke) | 50 g |
Kananmuna | 60 g |
Vesi | 250 g |
Sipuli | 50 g |
Rypsiöljy | 15 g |
Timjami | 2 g |
Suola | 4 g |
Mustapippurirouhe | 2 g |
- Sekoita 100 g vettä ja korppujauho keskenään, anna turvota
- Lisää härkäpapurouhe, kasvisliemijauhe ja 300 g vettä kattilaan. Anna kiehua noin 20 min. Lisää vettä tarvittaessa.
- Lisää kaikki ainekset yhteen ja sekoita.
- Muotoile valmiista massasta pihvejä
- Kypsennä uunissa 180 C kiertoilma n. 15 min
Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja tarjoaa ruokapalveluille, joukkoruokailun asiakkaille ja päättäjille käytännön työkaluja, joilla ilmastokestävien kasvisruokien saatavuuden edistäminen helpottuu. Nettisivuilla on 30 ilmastokestävää ja vegaanista pääruokareseptiä.
Vastuullista proteiinia pöytään -reseptivihko sisältää 55 ruokaohjetta kasvisruoan ystäville. Valkuaisaineiden lähteinä ohjeissa on pääasiassa käytetty härkäpapua, kvinoaa ja spelttiä. Myös hampun siemenet ja lupiinijauho löytyvät reseptiikasta. Osa ohjeista sopii vegaanisia. Annoskokoja muokkaamalla reseptit soveltuvat myös ammattikeittiöön.
Köökki on kaikille avoin reseptisivusto, jonka tarkoituksena on kerätä samaan paikkaan herkullisia reseptejä. Resepteissä nousevat esille ennen kaikkea kotimaiset vastuullisesti tuotetut ainesosat sekä kasviproteiinit. Reseptit sopivat niin kotikokeille kuin ammattikeittiöihin.
KasvisPro-koulutus -hankkeen tavoitteena on lisätä osaamista ja ymmärrystä kasvisruokien ja kasviproteiinien käyttömahdollisuuksista ruokapalveluissa. KasvisProssa pyritään lisäämään kasvisruokien ja kasviproteiinien kiinnostavuutta ruokapalveluhenkilöstön ja asiakkaiden parissa. Samalla parannetaan kasvisruokien ruokaohjeiden saavutettavuutta jakamalla hankkeessa hyväksi todetut ruokaohjeet vapaaseen käyttöön.
Vegaanihaasteen sivuilta löytyy helppokäyttöinen reseptipankki, josta on helppo etsiä erilaisia kasvisruokareseptejä. Monipuolinen vegaaniruokavalio ei ole vaikea toteuttaa, mutta sen aloittamiseen voi tarvita vähän apua. Reseptipankista löytyy uusia herkullisia tuttavuuksia sekä tuttuja ruokia vegaanisina versioina.