Työpajajasarja - kotimaisia kasviproteiineja lautaselle

Työpajajasarja – Kotimaisia kasviproteiineja lautaselle

Hiililounas-hankkeen työpajasarjassa tutustutaan kotimaisiin kasviproteiineihin

Hiililounas-hankkeen marraskuussa alkavassa työpajasarjassa tutustutaan kotimaisten kasviproteiinien ominaisuuksiin ja kehitetään lounasruokailuun soveltuvaa reseptiikkaa ruokapalvelujen käyttöön. Työapajat järjestetään Turussa ja Raisiossa. Kehitystyössä huomioidaan kohderyhmän ravitsemussuositukset ja suomalaisten viljelijöiden ja elintarvikealan yritysten tarjonta kasviproteiinisektorilla.

Valkuaisomavaraisuuden kasvattaminen myös ihmisten ruoassa on merkittävää niin ympäristön kuin kansantaloudenkin kannalta. Osa kotimaisista kasviproteiineista on kuitenkin haastavia. Haasteet nousevat erityisesti maustamisesta ja soveltuvuudesta – useat kasviproteiinit aiheuttavat osalle asiakkaista vatsavaivoja, lisäksi niiden maku ja maustaminen saatetaan kokea haastavana.

Työpajoissa keskitytään hankkeen kohdekasveihin, joita ovat härkäpapu, öljyhamppu ja herne.

Työpajasarjassa luentoja kuullaan aiheista:

  • Kohdekasvien teknologiset ominaisuudet
  • Kohdekasvien alustavat hiilijalanjälkilaskelmat
  • Kohdekasvien aistiprofiilit
  • Maustaminen ja suolan käyttö. Tutkittuja strategioita vähemmän suolan käyttöön & suolan määrän hallintaa
  • Palkokasvien vaikutukset terveyteen laajasti ja toisaalta vatsavaivoihin –mitä niin sanotuista FODMAP:eista pitää ajatella?
  • Ravitsemus kasvisruokavaliossa
  • Aterian hiilijalanjäljen muodostuminen
  • Viestintä – Miten saada asiakkaat valitsemaan kasvisruoka & miten viestittää ympäristöystävällisestä annosvalinnasta

Lisäksi työpajoissa päästään tutustumaan aistinvaraiseen arviointiin ja käytetään sitä työkaluna työpajasarjan eri vaiheissa. Aistinvaraista arviointia käytetään mm. kohdekasvien ominaisuuksiin tutustuessa ja testattaessa, miten punaisenlihan korvaaminen kasviproteiinilla vaikuttaa tuotteen makuun, koostumukseen tai ulkonäköön.

Ensimmäinen työpaja järjestettiin 9.11.2022 Turun Aistikattilassa. Seuraavat työpajat ovat 30.11. ja 1.12.2022. Työpajat järjestetään Turun Aistikattilassa ja Rasekolla, Raisioissa.

Hinnat:

Yksittäiseen työpajaan osallistuminen 400 €/hlö. Sisältää yhden henkilön osallistuminen yksittäiseen työpajaan.

Otamme vielä ravitsemuspalveluita hankkeeseen mukaan! Mukaan lähtemällä yritys pääsee osallistumaan kaikkiin työpajoihin, ja osallistua voi useampi henkilö yrityksestä. Lisäksi ravintoloillanne on mahdollisuus olla mukana annosten pilotoinnissa, joka järjestetään keväällä 2023.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: emma.sivula@utu.fi / +358 50 411 0475