Kuvassa keskellä robotti, jonka ympärillä ihmisiä erilaisine teknisine laitteineen.

Teknologiapedagogiikkaa kielten opetukseen

Miten kehittää oppilaiden digilukutaitoa? Miten kirjoittamisen tai suullisen kielitaidon oppimista voidaan tukea tekoälyn avulla? Entä miten hyödyntää virtuaalitodellisuutta tai sosiaalisia robotteja opetuksessa? Miten opettaja voi toimia eettisesti ja tietoturvallisesti digitalisoituvassa kouluympäristössä? Näihin kysymyksiin vastaa tuore artikkelikokoelma Teknologiapedagogiikkaa kielten opetukseen, joka tarjoaa tutkimukseen pohjautuvaa tietoa, käytännön esimerkkejä ja uusia oivalluksia teknologian hyödyntämisestä kieltenopetuksessa.

Turun yliopiston kieli- ja käännöstieteiden laitos järjesti lukuvuonna 2023–2024 Opetushallituksen rahoittaman täydennyskoulutuksen Älyä tekoälyyn – Mielekästä teknologiapedagogiikkaa kielten opetukseen, jossa kieltenopettajat ympäri Suomen kehittivät teknologiapedagogista osaamistaan tekoälyn aikakaudella. Tämän koulutuksen pohjalta on julkaistu artikkelikokoelma, joka tarjoaa näkökulmia, työkaluja ja käytännön esimerkkejä teknologian hyödyntämisestä kielten opetuksessa.

Luennoitsija puhuu vierellään pieni sosiaalinen robotti. Taustalla on dia robotin sosiaalisuudesta.
Täydennyskoulutuksessa käsiteltiin muun muassa sosiaalisia robotteja, joista luennon piti Outi Veivo. Kuva Susanna Mäkinen.

Kokoelma rakentuu kahdesta osasta. Ensimmäisessä osassa täydennyskoulutuksen kouluttajat tarkastelevat teknologiapedagogiikkaa laajasti eri näkökulmista. Artikkeleissa käsitellään esimerkiksi sitä, millaisia sovelluksia kielten oppimiseen on tarjolla ja millaista digilukutaitoa niiden käyttäminen edellyttää. Mukana on katsauksia oppimisanalytiikkaan, videovälitteiseen oppimiseen, virtuaalitodellisuuden hyödyntämiseen, pelipohjaiseen oppimiseen, konekääntämiseen sekä sosiaalisten robottien käyttöön kielitaidon tukena. Teoksessa nostetaan esiin myös eettisiä ja kriittisiä näkökulmia: Mihin tekoäly soveltuu ja missä sen rajat tulevat vastaan? Miten varmistetaan oppijoiden yksityisyys ja tietosuoja? Miten teknologia voi aidosti palvella oppimista kuormittamisen sijaan?

Kokoelman toisessa osassa ääneen pääsevät koulutukseen osallistuneet opettajat, jotka kuvaavat omia teknologiakokeilujaan kielten opetuksessa eri koulutusasteilla. Lukija pääsee tutustumaan 6.-luokkalaisille suunniteltuun Google Forms -pakopeliin, erilaisten sovellusten monipuoliseen hyödyntämiseen yhteisopetuksessa 7.-luokkalaisten ranskan ja espanjan tunneilla, tekoälyn valjastamiseen yläkoulun kielikokeen suunnitteluun, sen kriittiseen havainnointiin lukion kurssilla ja sen käyttämiseen työnhakuharjoituksessa korkeakoulun suomi toisena kielenä -kurssilla. Nämä opetuksen todellisuudesta kumpuavat kokeilut tarjoavat lukijalle oivalluksia ja johdattavat miettimään sitä, miten tekoälyä voisi käyttää omassa opetuksessa aivan uudenlaisissakin konteksteissa.

Artikkelikokoelma Teknologiapedagogiikkaa kielten opetukseen sopii opettajille, opettajankouluttajille sekä kaikille teknologiasta ja kielten opetuksesta kiinnostuneille oppimateriaaliksi, inspiraatioksi ja keskustelun herättäjäksi. Se tarjoaa kattavan ja ajankohtaisen kuvan siitä, millaisia mahdollisuuksia teknologia – tekoäly mukaan lukien – tuo kieltenopetukseen. Samalla se osoittaa, että teknologian mielekäs käyttö opetuksessa ei synny sattumalta, vaan se vaatii osaamista, kriittistä ajattelua ja pedagogista harkintaa.

Lähde

Veivo, O. & Mäkinen, S. (toim.). 2025. Teknologiapedagogiikkaa kielten opetukseen. Turku: Turun yliopisto. Saatavilla osoitteessa: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-02-0083-1

Kirjoittaja toimii ranskan yliopistolehtorina Turun yliopiston kieli- ja käännöstieteiden laitoksella ja oli lukuvuonna 2023–2024 järjestetyn ÄlyTeKO-täydennyskoulutuksen vastuullinen johtaja.