Vad handlar det om?
Forskare från Åbo universitet och Finlands miljöcentral (Syke) kommer att genomföra ett medborgarmöte om energi i januari-februari 2025.
En grupp slumpmässigt utvalda medborgare kommer att delta i medborgarmötet. Under mötet får deltagarna lyssna till experter, överväga frågor som rör hushållens energianvändning och utarbeta ett offentligt uttalande i ämnet. Uttalandet kommer att publiceras och överlämnas till ministerierna efter medborgarmötet.
Vid medborgarmötet tillämpas metoden för reflekterande demokrati, där deltagarna noggrant sätter sig in i ämnet, diskuterar det ur olika perspektiv och tillsammans utarbetar rekommendationer och motiveringar som överlämnas till beslutfattarna. Medborgarmötet representerar en bred variation av olika befolkningsgrupper och åsikter. Mer information om metoden finns i en guide till medborgardialog som forskare vid Åbo universitet har utarbetat.
Nedan har vi samlats svar på de vanligaste frågorna om medborgarmötet.
Vanliga frågor och svar
Varför ordnas medborgarmötet?
Vem kommer att delta i medborgarmötet?
Hur arbetar medborgarmötet?
Medborgarmötet kommer att hållas:
- ansikte mot ansikte i Helsingfors under två helger den 1.-2.2. och 15.-16.2.2025.
- online två kvällar 29.1. och 12.2.2025 ca kl. 17-20.
Före mötet kommer deltagarna att bekanta sig med ämnesområdet med hjälp av bakgrundsmaterial som tillhandahålls dem. Under arbetets gång kommer mötet att höra flera experter inom energiområdet. Deltagarna kommer att överväga olika perspektiv och den information de fått samt tillsammans utarbeta ett uttalande. Uttalandet kommer att publiceras och överlämnas till ministerierna.
Mötet leds av utbildade moderatorer. Diskussionen kommer att föras enligt principerna för övervägande medborgardialog, det vill säga att sträva efter att höra olika synpunkter och överväga dem rättvist baserat på relevant information.
Vad är uppdraget för medborgarmötet?
Medborgarmötets uppgift är att behandla bland annat centrala frågor om hushållens energianvändning:
- Vilka lösningar behövs för att hushållen ska ha tillgång till ren och prisvärd energi?
- Vilka är acceptabla sätt att styra hushållen mot energieffektivitet och energibesparing?
- Hur kan man främja smart energianvändning i hushållen?
- Vilka grupper är särskilt sårbara när det gäller energianvändning?
- Till vilka och för vilka ändamål bör energistöd riktas?
- Hur bör energirådgivningen utvecklas?
Medborgarmötet samlas för att ge råd till beslutsfattare om bland annat dessa frågor och syftar till att förbättra rättvisan och acceptansen av energipolitiken.
Vad är medborgarmötets uttalande?
Under medborgarmötet utarbetar deltagarna ett uttalande. Uttalandet är en reflekterad medborgaråsikt om hur man kan främja smart energiförbrukning i hushåll och hur denna förbrukning kan styras på ett så rättvist sätt som möjligt.
Uttalandet är utformat av deltagarna i medborgarmötet. Individuella uppgifter eller motiveringar speglar inte åsikterna hos någon enskild deltagare, utan uttalandet är rådets gemensamma ståndpunkt. Uttalandet publiceras och överlämnas till Arbets- och näringsministeriet samt Miljöministeriet efter medborgarmötet.
Vem ordnas medborgarmötet?
Vilket material finns tillgängligt om medborgarmötet?
Programmet för medborgarmötet och det material som används under mötet uppdateras på webbplatsen i takt med att processen fortskrider.