Vad handlar det om?
Forskare från Åbo universitet och Finlands miljöcentral (Syke) genomförde ett medborgarmöte om energi i januari-februari 2025. Medborgarmötet och forskningen i anslutning till den finansierades av Finlands Akademis råd för strategisk forskning.
En grupp slumpmässigt utvalda medborgare deltog i medborgarmötet. Under mötet fick deltagarna lyssna till experter, överväga frågor som rörde hushållens energianvändning och utarbeta ett offentligt uttalande i ämnet. Uttalandet publicerades och överlämnades till ministerierna efter medborgarmötet.
Vid medborgarmötet tillämpades metoden för reflekterande demokrati, där deltagarna noggrant satte sig in i ämnet, diskuterade det ur olika perspektiv och tillsammans utarbetade rekommendationer och motiveringar som överlämnades till beslutsfattarna. Medborgarmötet representerade en bred variation av olika befolkningsgrupper och åsikter. Mer information om metoden finns i en guide till medborgardialog som forskare vid Åbo universitet har utarbetat. Nedan kan du se de länder där medborgarmöter har använts som metod.
Bild: TomTom 2024
Nedan har vi samlats svar på de vanligaste frågorna om medborgarmötet.
Vanliga frågor och svar
Varför ordnades medborgarmötet?
I Finland håller man på att övergå från förbränning av olja och stenkol till energiproduktion baserad på kärnkraft och sol- och vindkraft. Denna utveckling minskar utsläppen av växthusgaser och ökar energiomställningen. Samtidigt leder den dock till större variationer i elpriserna och skapar behov att anpassa tidpunkten för elförbrukning samt minska den totala förbrukningen.
Medborgarmötet ordnades för att stödja den nationella politiska beredningen som pågick i ministerierna samt genomförandet av de politiska åtgärder som beslutats inom EU i Finland.
Vem deltog i medborgarmötet?
En inbjudan till att delta i medborgarmötet och en relaterad enkätundersökning skickades till 8 000 finska medborgare baserat på ett slumpmässigt urval från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas register. De som mottog inbjudan valdes slumpmässigt från myndighetens databas, vilket innebar att alla finländare över 18 år hade lika stor sannolikhet att bli inbjudna till medborgarmötet.
Anmälan till mötet skedde frivilligt genom att fylla i det elektroniska enkätformuläret som bifogades inbjudan.
54 personer valdes bland de som anmält sig frivilligt, på ett sätt som säkerställde att de representerade Finlands befolkning ur flera perspektiv enligt förutbestämda kvoter.
Deltagande krävde inga förkunskaper om ämnet, men deltagarna förväntades engagera sig i alla mötestillfällen. Deltagarna fick ersättning för resekostnader och vid behov för logi. Ett arvode utbetalades för deltagandet (skattepliktig inkomst).
Hur arbetade medborgarmötet?
Medborgarmötet hölls:
- ansikte mot ansikte i Helsingfors under två helger den 1.-2.2. och 15.-16.2.2025.
- online två kvällar 29.1. och 12.2.2025 ca kl. 17-20.
Före mötet bekantade sig deltagarna med ämnesområdet med hjälp av bakgrundsmaterial som tillhandahölls dem. Under arbetets gång hörde mötet flera experter inom energiområdet. Deltagarna övervägde olika perspektiv och den information de fått samt tillsammans utarbetade ett uttalande. Uttalandet publicerades och överlämnades till ministerierna.
Mötet leddes av utbildade moderatorer. Diskussionen fördes enligt principerna för övervägande medborgardialog, det vill säga att sträva efter att höra olika synpunkter och överväga dem rättvist baserat på relevant information.
Vad var uppdraget för medborgarmötet?
Medborgarsamlingens uppgift var att utarbeta ett uttalande som behandlade centrala frågor relaterade till hushållens energianvändning, inklusive:
- Vad bör beaktas vid främjandet av efterfrågeflexibilitetslösningar?
- Hur kan de bostadsrelaterade politiska åtgärderna i den medellånga klimatplanen (KAISU) genomföras på ett acceptabelt och effektivt sätt?
- Vilka grupper är särskilt sårbara när det gäller energianvändning?
- Vem bör energistöd riktas till, och hur bör de fördelas?
- Hur, var, när och till vem bör energirådgivning ges?
Medborgarsamlingen sammankallades för att ge råd till beslutsfattare i dessa och andra frågor, med målet att förbättra energipolitikens rättvisa och acceptans.
Vad är medborgarmötets uttalande?
Under medborgarmötet utarbetade deltagarna ett uttalande. Uttalandet är en reflekterad medborgaråsikt om hur man kunde främja smart energiförbrukning i hushåll och hur denna förbrukning kunde styras på ett så rättvist sätt som möjligt.
Uttalandet utformades av deltagarna i medborgarmötet. Individuella uppgifter eller motiveringar speglade inte åsikterna hos någon enskild deltagare, utan uttalandet är rådets gemensamma ståndpunkt. Uttalandet publicerades och överlämnades till Arbets- och näringsministeriet samt Miljöministeriet efter medborgarmötet.
Vem ordnade medborgarmötet?
Vilket material finns tillgängligt om medborgarmötet?
Du hittar material om medborgarförsamlingen, såsom programmet och förhandsmaterial, under fliken ”material”.