Keynote-puhujat
Elisa Aaltola on Turun ihmistieteiden tutkijakollegium (TIAS) dosentti ja erikoistunut eläinfilosofiaan. Aaltola on erikoistunut eläimiä koskeviin eettisiin ja filosofiin kysymyksiin, ympäristöetiikkaan sekä normatiiviseen moraalipsykologiaan. Aaltola väitteli Turun yliopistosta filosofian oppiaineesta vuonna 2006, ja hänen väitöskirjansa käsitteli eläinten moraalista arvoa. Aaltola Aiemmin Aaltola on toiminut yliopistolehtorina ja yliopistotutkijana Itä-Suomen yliopistossa sekä tutkijana ja opettajana Lancasterin yliopistossa ja Manchester Metropolitan -yliopistossa.
Aaltola on julkaissut muun muassa teokset Eläinten moraalinen arvo (2004), Animal Suffering: Philosophy and Culture (2012), Johdatus eläinfilosofiaan (2013), Empatia: Myötäelämisen tiede (yhdessä Sami Kedon kanssa, 2017), Varieties of Empathy: Moral Psycholology and Animal Ethics (2018) ja Häpeä ja rakkaus: ihmiseläinluonto (2019).
Tutkijan työn lisäksi Aaltola on osallistunut aktiivisesti eläinten oikeuksia käsittelevään yhteiskunnalliseen keskusteluun. Animalia myönsi vuonna 2021 Aaltolalle elämäntyöpalkinnon hänen työstään ei-ihmislajisten eläinten puolesta.
Aaltolan keynote-esitys kesäpäivillä on: “Ei-inhimilliset eläimet inhimillisen kehityksen perustana” (Nonhuman animals as the foundation of humane development).
Johanna Ilmakunnas on Åbo Akademin pohjoismaisen historian professori. Ilmakunnas on toiminut Suomen historian professorina Turun yliopistossa, vierailevana professorina Luxemburgin yliopistossa sekä vierailevana tutkijana Northamptonin yliopistossa ja Oxford Brookes -yliopistossa. Ilmakunnas on lisäksi Helsingin yliopiston Euroopan historian dosentti sekä Turun yliopiston Suomen ja Euroopan historian dosentti.
Ilmakunnaksen tutkimusintresseihin ja asiantuntija-alueisiin kuuluu erityisesti materiaalinen kulttuuri, kuluttaminen, elämäntapa, työ ja vapaa-aika sekä perhe- ja sukupuolihistoria ja eliittien historia 1700–1800-luvun Euroopassa. Ilmakunnas on kirjoittanut kulutustottumuksista, velkaantumisesta ja yksityistaloudesta, käsitöistä ja shoppailusta, kaupunkiasumisesta, kartanoiden elämästä ja ruokakulttuurista sekä palvelijoista ja työn historiasta.
Ilmakunnaksen julkaisuihin kuuluvat mm. seuraavat teokset:
- Early Professional Women in Northern Europe, c. 1650–1850 (Routledge 2017, toimitettu yhdessä Marjatta Rahikaisen ja Kirsi Vainio-Korhosen kanssa)
- A Taste for Luxury in Early Modern Europe: Display, Acquisition and Boundaries (Bloomsbury Academic 2017, toimitettu yhdessä Jon Stobartin kanssa)
- Joutilaat ja ahkerat. Kirjoituksia 1700-luvun Euroopasta (Siltala 2016)
- Ett ståndsmässigt liv. Släkten von Fersens livstil på 1700-tal (SLS 2012)
- Kartanot, kapiot, rykmentit: Erään aatelissuvun elämäntapa 1700-luvun Ruotsissa (SKS 2011)
Ilmakunnas on lisäksi Sjuttonhundratal. Nordic Yearbook for Eighteenth-Century Studies -aikakauskirjan Suomen toimittaja ja Historisk Tidskrift för Finlandin toimituskunnan jäsen sekä julkaisusarjan Crossing Boundaries: Turku Medieval and Early Modern Studies (Amsterdam University Press) toimituskunnan jäsen.
Ilmakunnaksen keynote-esitys kesäpäivillä on: Tavaroiden maailma – Kuluttamisen muutokset ja jatkumot 1700-luvulta nykyaikaan.
Esittelyjen lähdetiedot:
https://www.utu.fi/fi/ihmiset/elisa-aaltola, haettu 31.1.2022
https://fi.wikipedia.org/wiki/Elisa_Aaltola, haettu 4.2.2022.
https://www.utu.fi/fi/ihmiset/johanna-ilmakunnas, haettu 31.1.2022.
https://research.abo.fi/sv/persons/johanna-ilmakunnas, haettu 9.3.2022.