Simulaatiopelin tavoitteet

Teksti: Susanna Lundell. Kuva: Stina Virkamäki / valtioneuvoston kanslia: Lapsen oikeuksien viikon istunto 20.11.2023.

Kehitämme Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa Kuka säätää? -simulaatiopeliä, jossa simuloidaan yksittäisten kansalaisten, sidosryhmien edustajien ja tutkijoiden osallistumista lainvalmisteluun. Hanketta rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto. Lopullista peliä ja siihen liittyviä materiaaleja opettajat voivat hyödyntää peruskoulun 9. luokan yhteiskuntaopin opetuksessa. Peli soveltuu myös toisen asteen opiskelijoiden käyttöön, ja sen vaativuustasoa on helppo muutella. 

Kuka säätää? -simulaatiossa keskitytään eduskuntakäsittelyä edeltävään lainvalmistelun vaiheeseen, joka jää usein vähälle huomiolle yhteiskuntaopin opetuksessa, sillä useimmissa oppimateriaaleissa käsitellään lähinnä eduskunnan työtä. Simulaatiossa oppilaat osallistuvat ministeriön järjestämään kuulemiseen erilaisissa rooleissa kuten sääntelyn kohteena olevina kansalaisina, järjestöjen ja elinkeinoelämän edustajina sekä tutkijoina.

Oppilaiden erilaiset roolit havainnollistavat lainvalmistelun moniäänisyyttä; erilaisilla sidosryhmillä on omat intressinsä ja prioriteettinsa, jotka voivat olla keskenään jopa täysin vastakkaisia. Simulaatio havainnollistaa myös sitä, että lakihankkeen sidosryhmillä on yleensä parhaat mahdollisuudet vaikuttaa lain sisältöön ennen kuin lakiehdotus etenee eduskuntaan. 

Simulaatiopeli on opetusmenetelmä, jossa korostuu oppilaiden aktiivinen toimijuus. Pelin elementit, joilla on liittymäkohtia useisiin laaja-alaisen osaamisen tavoitteisiin (L1, L4, L5, L7), tukevat erityisesti demokraattisen yhteiskunnan jäsenyyden edellyttämän osaamisen vahvistamista. Oppiaineen tavoitteista korostuvat erityisesti T7 (yhteiskunnallisen päätöksenteon periaatteita ja demokraattisten toimintatapojen ymmärtäminen) sekä T9 (yhteiskunnallisessa toiminnassa oleellisien tietojen ja taitojen omaksuminen ja hyödyntäminen).

Kuva: Ote erään simulaation materiaalista. Pelin johdannossa arvuutellaan päivän aihetta.

 

Simulaatiopelin yhtenä työkaluna on Turun yliopistossa kehitetty Lakitutka-palvelu. Se mahdollistaa osallistujille aitojen lausuntojen käyttämisen pelaamisen tukena ja kehittää aivan omanlaisensa tekstimedian lukutaitoa.

Olemme testanneet simulaatiopelin ensimmäisiä versioita syksyn 2023 ja kevätlukukauden 2024 aikana kouluvierailuilla. Etsimme nyt aiheesta kiinnostuneita opettajia, jotka haluaisivat osallistua simulaatiopelin jatkokehittämiseen. Osallistuminen voi sisältää esimerkiksi pelin ja siihen liittyvien materiaalien testaamista omassa opetuksessa. Voimme myös tulla pitämään simulaatioon pohjautuvan oppitunnin koululle. Erityisesti toivomme opettajilta palautetta pelin ja siihen liittyvien materiaalien toimivuudesta sekä vinkkejä pelin jatkokehittämiseen.

 

Susanna Lundell
kasvastustieteen maisteri, projektitutkija

Viittaukset OPS-tavoitteisiin:

L1: Ajattelu ja oppimaan oppiminen
L4: Monilukutaito
L5: Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen
L7: Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen

T7: Yhteiskunnallisen päätöksenteon periaatteita ja demokraattisten toimintatapojen ymmärtäminen
T9: Yhteiskunnallisessa toiminnassa oleellisien tietojen ja taitojen omaksuminen ja hyödyntäminen