Kirja: Maapallon tulevaisuus ja lapsen oikeudet

Maapallon tulevaisuus ja lapsen oikeudet-teoksen kansi. Kuva: Petra Käär.

Maapallon kantokyvyn rajat ovat puhuttaneet jo vuosikymmenien ajan. Tällä vuosituhannella tietoisuus ilmastonmuutoksesta ja luonnonvarojen kriittisestä tilasta on kasvanut. Samalla lasten ja nuorten kokema ahdistus ympäristön tilasta on lisääntynyt ja mielenilmaukset ovat tulleet näkyviksi. Lapsiasiavaltuutettu julkaisee ensimmäisenä Suomessa teoksen, jossa maapallon tulevaisuutta tarkastellaan lapsen oikeuksien näkökulmasta.

Teoksen kolmannessa osassa tarkastellaan lasten ja nuorten vaikutusmahdollisuuksia ympäristökysymyksissä. Millaiset tekijät sysäävät vaikuttamaan, mitkä vaikuttamista estävät ja millaisiksi taas rakentuvat lasten ja nuorten kokemukset vaikuttamisesta? Nuorten halu vaikuttaa ja osallistua päätöksentekoon on viime vuosina kasvanut, mutta nuorten keskuudessa motivaatio ja kokemus vaikuttamisen mahdollisuuksista vaihtelee. Leena Haanpää ja Piia af Ursin tarkastelivat aihetta laajan lapsille suunnatun kyselyn avulla. He havaitsivat, että ympäristöhuolen voimakkuuden ja vaikuttamishalukkuuden välillä on yhteys. Havainto antaa viitteitä siitä, että ympäristöasiat tärkeiksi kokevilla lapsilla on huolta ympäristön tilasta, mutta heillä on myös taitoja vaikuttaa siihen. Käytännön toimenpiteisiin ryhtymistä voi edesauttaa antamalla tähän konkreettisia mahdollisuuksia. Vaikuttamiseen ei kuitenkaan voi pakottaa: motivaation on tultava aina sisältä päin.

Teoksen voi ladata ilmaiseksi täältä!

Artikkelin julkaisutiedot

Haanpää, Leena – af Ursin, Piia (2020) Ympäristöhuoli aktivoi lapset vaikuttamaan. Teoksessa: Maapallon tulevaisuus ja lapsen oikeudet, Elina Pekkarinen ja Terhi Tuukkanen (toim.) Lapsiasiavaltuutetun toimiston julkaisuja, 2020: 4, 87–98.