Hankkeesta
LeanTieto-tutkimushanke tuottaa tietoa siitä, miten lean-ajatteluun perustuvat käytännöt vaikuttavat työntekijöiden kokemaan työn merkityksellisyyteen tietotyössä. Se tuo esiin lean-ajattelun ja käytäntöjen kriittiset kohdat työntekijöiden näkökulmasta ja työn merkityksellisyydestä käsin. Hanke mahdollistaa lean-ajatteluun liittyvien arvojen, periaatteiden ja käytäntöjen kehittämisen niin, että tietotyöntekijöiden näkökulmat otetaan vahvemmin huomioon.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on selvittää ja analysoida
- Lean-ajattelua ja -käytäntöjä sekä tietotyöntekijöiden kokemaa työn merkityksellisyyttä media-alan case-organisaation kolmessa erilaisessa yksikössä, jossa sovelletaan lean-ajattelua
- Koko media-alan case-organisaation tasolla sitä, miten lean-ajattelu näkyy työntekijöiden kokemassa työn merkityksellisyydessä
- Valtakunnallisella tasolla media-alan tietotyöntekijöiden näkemyksiä lean-ajattelusta ja sen soveltamisesta omaan työhön sekä lean-ajattelun ja käytäntöjen vaikutuksia heidän kokemaansa työn merkityksellisyyteen
Hankkeessa yhdistyy case-tutkimus ja valtakunnallinen kyselytutkimus. Case-tutkimuksessa havainnoimme suuren media-alan organisaation kolmen yksikön toimintaa, analysoimme niiden käytössä olevia lean-dokumentteja ja haastattelemme johtoa ja työntekijöitä. Toteutamme case-organisaatiossa myös henkilöstökyselyn lean-ajatteluun ja -käytäntöihin liittyvistä kokemuksista, työn merkityksellisyydestä ja koetusta työhyvinvoinnista.
Lisäksi teemme media-alaan kohdistuvan valtakunnallisen kyselyn yhteistyössä Medialiiton kanssa koskien tietotyön tehostamisesta lean-ajattelun mukaan, työn merkityksellisyyttä ja työhyvinvointia.
Hankkeessa tuotetaan kaksi mallia lean-ajattelun soveltamisesta tietotyössä:
- Case-organisaation käyttöön tuleva malli, joka perustuu case-organisaation henkilöstön kokemuksiin leanin ja työn merkityksellisyyden yhteensovittamisesta.
- Laajemmin tietotyöorganisaatioiden hyödynnettäväksi tuleva malli, joka koskee lean-ajattelun ja työn merkityksellisyyden yhteensovittamisen kannalta kriittisiä elementtejä.
Hankkeen kesto: 1.9.2023-31.8.2025