Hankkeesta
Luonto on yksi Suomen matkailun vahvuuksista. Varsinais-Suomessa Saaristomeri on alueen keskeinen nähtävyys ja sen matkailua yhdistävä teema. Matkailuelinkeinon ekologinen jalanjälki on merkittävä, ja myös Saaristomeren tapauksessa matkailun ympäristövaikutukset ovat huomattavia.
Suomi on sitoutunut pysäyttämään luontokadon vuoteen 2030 mennessä. Luontokato tarkoittaa luonnon monimuotoisuuden vähenemistä, mikä näkyy erityisesti lajien vähenemisenä ja ekosysteemien yksipuolistumisena. Koska ruoka on yksi suurimmista luontokadon aiheuttajista, kohdistuu suurin muutostarve ruokaketjuun. Saaristomeren jatkuvasti heikentyvä tila johtuu pitkälti paikallisen ruokatuotannon aiheuttamista rehevöittävistä päästöistä, joita ilmastonmuutos edelleen pahentaa. Tämän vuoksi tarvitaankin tehokkaita keinoja edistämään luontopositiivisia ruokavalintoja matkailualalla ja kuluttajien keskuudessa.
LuLa-hanke tarttuu tähän haasteseen luontojalanjälkilaskennan kautta. Luontojalanjälki kuvaa esimerkiksi tuotteen, prosessin tai yrityksen luonnon monimuotoisuudelle aiheuttamien haittojen suuruutta. Tavoitteenamme on auttaa vihreän siirtymän ruokamurroksessa ja helpottaa matkailualaa saavuttamaan kestävyystavoitteensa, lisäämällä luontokatoa ehkäisevien raaka-aineiden käyttöä HoReCa sektorilla.
Hanke koostuu viidestä työpaketista. Ensimmäisessä tavoittena on tunnistaa luontojalanjälkilaskennan avulla paikallisia, luonnon monimuotoisuutta tukevia raaka-aineita. Näiden pohjalta rakennetaan ravitsemuksellisesti tasapainoisia ateriakonsepteja, jotka ovat helposti otettavissa käyttöön HoReCa sektorilla.
Lisäksi hankkeessa tullaan kehittämään luontojalanjälkitietoon perustuva hankintakriteeristö, joka kannustaa alueella tuotetun ja jalostetun lähiruoan ja luomutuotteiden käyttöön. Hankintakriteeristöstä tehdään julkinen työkalu, jonka avulla kohderyhmän toimijat voivat korvata raaka-aineryhmien sisällä ympäristöä kuormittavia valintoja, sellaisilla raaka-aineilla, jotka ovat ympäristöystävällisempiä ja suojelevat luonnon monimuotoisuuden säilymistä.
Luonnon monimuotoisuus lautasella -hankkeessa ovat mukana Turun yliopisto, LUT-yliopisto, Sustainable Travel Finland sekä matkailutoimijat Visit Turku Archipelago ja Naantalin kaupunki. Hanke toteutetaan yhteistyössä Strategisen tutkimuksen neuvoston Biodiful-hankkeen kanssa. Varsinais-Suomen ELY-keskus on myöntänyt hankkeelle EU:n maaseuturahoitusta.





