Unien raportointiohjeet
Uniraportit ja uniraporttiin liittyvät kyselyvastaukset kerätään nimettömänä, arvotun koehenkilönumeron avulla. Henkilökohtaisen numerosi avulla voimme yhdistää kaikki Sinun vastauksesi eri päiviltä samaan tutkittavaan, joten saman numeron käyttäminen sekä kyselyssä että jokaisessa päiväkirjamerkinnässä on erittäin tärkeää. Henkilökohtaisen koehenkilönumerosi saat tältä sivulta, jos et ole vielä sitä hakenut. Kirjaa se itsellesi ylös ja käytä samaa numeroa koko tutkimuksen ajan, sekä kyselyssä että päiväkirjassa. Numeroa ei kyetä palauttamaan, eikä sitä pystytä uudelleen tarkistamaan. Kirjaa se itsellesi ylös ja käytä samaa numeroa koko tutkimuksen ajan. Numeroa ei kyetä palauttamaan, eikä sitä pystytä uudelleen tarkistamaan.
Ohje päiväkirjatutkimukseen osallistumiseen
Jos olet täyttänyt kyselyn ja haluat osallistua unipäiväkirjatutkimukseen, tehtäväsi on pitää unipäiväkirjaa 7-14 vuorokauden ajan. Päiväkirjaa on tarkoitus täyttää joka aamu heti kun heräät sekä tarvittaessa myös päivän aikana päiväunien jälkeen. Olemme kiinnostuneita siitä, minkälaisia unia muistat, onko osa niistä painajaisia tai selkounia sekä minkälaisia muita ilmiöitä nukkumiseesi liittyy, kuten esiintyykö sinulla unihalvauksia tai aistiharhoja, jääkö unistasi sinulle valemuistoja tai esiintyykö sinulla automaattista toimintaa valveilla ollessa.
Päiväkirjaan kirjaudutaan aina samassa osoitteessa: https://redcap.https://redcap.link/NARKO_unijavalvepaivakirja
VINKKI: Osoite kannattaa kopioida selaimeen ja sitten tallentaa selaimesi kirjanmerkkeihin, jolloin kirjautuminen helpottuu ensimmäisen kerran jälkeen!
Kysymme joka kerta sisäänkirjautuessasi tunnistenumerosi. Tämän perusteella tiedämme, mitkä kaikki päiväkirjamerkinnät kuuluvat sinulle ja voimme yhdistää päiväkirjasi tietoja kyselytutkimuksen vastauksiin.
Päiväkirjan täyttäminen
Päiväkirjassa on kysymyksiä nukkumisestasi, unennäöstäsi sekä unen ja valveen rajapintaa liittyvistä ilmiöistä. Valitse monivalintakysymyksissä sopivin vaihtoehto. Osa kysymyksistä on avoimia ja tällöin pyydämme sinua kuvaamaan jonkin kokemuksen niin tarkasti ja yksityiskohtaisesti kuin mahdollista. Kirjoita vastauksesi tyhjään laatikkoon.
Kaikki valintakysymykset vaativat vastauksen, ennen kuin voit lähettää lopulliset vastaukset. Mikäli olet jättänyt tyhjäksi jonkin pakollisen kohdan, saat englanninkielisen virheilmoituksen. Vastaa vaadittuun kysymykseen tai kysymyksiin valitsemalla sopivin vaihtoehto. Tämän jälkeen voit tallentaa ja lähettää vastaukset ’Submit’-ikonia klikkaamalla.
Ohjeita, miten raportoida kokemuksiasi päiväkirjassa
Joskus unien muistaminen saattaa tuntua hankalalta, mutta alta löydät muutamia vinkkejä, miten unia voi muistaa paremmin. Lisäksi tiedetään, että unien muistaminen lisääntyy sitä mukaa kun uniin alkaa kiinnittää huomiota. Alta löydät myös ohjeet siihen, miten raportoida unet ja muut kokemukset niin tarkasti kuin mahdollista.
Miten muistaa unia paremmin:
Kun uniin ei kiinnitetä huomiota, ne unohtuvat helposti ja nopeasti. Jotta muistaisit unesi ja saisit sen kirjattua, uni pitäisi saada siirrettyä lyhytkestoisesta muistista pitkäkestoiseen muistiin. Erityisten muististrategioiden harjoittaminen auttaa unien muistamisessa. Voit myös yrittää nukkua mahdollisimman pitkään. Mitä pidempään nukut, sitä todennäköisempää on, että heräät nähdessäsi parhaillaan unta. Tällöin on todennäköisempää, että myös kykenet palauttamaan unen tapahtumat mieleesi. Mikäli heräät keskellä yötä ja satut muistamaan unen, sinun tulisi palauttaa se mieleesi ja kirjata se ylös saman tien, koska aamulla et todennäköisesti enää muista untasi.
- Muistuta itseäsi juuri ennen nukkumaanmenoa ja nukahtamista, että haluat muistaa aamulla, mitä unia olet nähnyt. Ajattele itseksesi tai sano itsellesi ääneen: Tänä yönä haluan muistaa uneni!
- Pidä sängyn vieressä muistiinpanovälineet.
- Varaa herätessäsi tarpeeksi aikaa unen ja muiden kokemusten (kuten unihalvauksen) mieleen palauttamiseen ja kirjaamiseen.
- Ennen kuin nouset ylös ja alat aamutoimiin, makaa hetki hiljaa ja yritä palauttaa mieleesi kaikki ne unikokemukset, jotka olivat mielessäsi ennen kuin heräsit.
- Rentoudu, sulje silmäsi ja kysy itseltäsi: ”Mistä juuri äsken näin unta?”.
- Käy läpi unen päätapahtumat pariin kertaa mielessäsi ja pyri muistamaan pääkohtien ympäriltä mahdollisimman paljon yksityiskohtia.
- Kirjaa nämä pääkohdat ylös lyhyesti ranskalaisin viivoin.
- Kirjaa myös kaikki muut nukkumisen aikaiset tai unen ja valveen rajapintaan liittyvät kokemukset. Oliko sinulla unihalvausta? Liittyikö unihalvaukseen aistiharhoja? Kävelitkö tai liikuitko unissasi?
- Kirjaudu tämän jälkeen sähköiseen päiväkirjaan ja vastaa päiväkirjan kysymyksiin muistiinpanojesi perusteella.
Miten raportoida uni päiväkirjaan:
- Mikään yksityiskohta ei ole liian vähäpätöinen tai yhdentekevä kirjattavaksi.
- Pyri olemaan tarkka ja totuudenmukainen unia/kokemuksia kirjatessasi, älä kuitenkaan yritä tehdä unesta tai kokemuksesta järjestelmällisempää, loogisempaa tai täydellisempää kuin mitä todella muistat sen olevan.
- Mikäli uni/kokemus tuo mieleesi joitain assosiaatioita tai todellisia muistoja tai haluat muuten kommentoida untasi/kokemustasi, kirjoita kaikki tällaiset kommentit sulkujen sisään selvästi erilleen varsinaisesta kokemusraportista.
- Unet ja nukkumiseen liittyvät kokemukset ovat joskus omituisia, mutta kirjaa rohkeasti ylös myös sensuurille alttiit kohdat. Muista, että henkilöllisyytesi on salattu.
- Huomioi unta/kokemuksia kirjatessasi, etteivät sitä myöhemmin lukevat tutkijat tiedä kuka olet eivätkä tunne niitä henkilöitä, paikkoja tai asioita, jotka kuuluvat omaan elämääsi. Pyri käyttämään ihmisistä ja paikoista sellaisia kuvauksia, että ulkopuolinen lukija saa käsityksen siitä, miten uni/kokemus liittyy todelliseen elämääsi. (Esimerkiksi: Matti (veljeni) ja minä olimme unessa soutelemassa Pyhäjärvellä (jonka rannalla sijaitsee vanhempiemme kesämökki).
- Huom! Tutkimuksen yleistettävyyden vuoksi on ensiarvoista, että kirjaat unesi ja kokemuksesi sellaisena kuin olet ne kokenut!
Mikäli sinulle tulee kysyttävää, ole yhteydessä tutkija Katja Valliin, s-posti: katja.valli@utu.fi