ADVANCE-hanke

VIERAILE HANKKEEN WWW-SIVUILLA TÄÄLTÄ: https://advancementalhealth.ku.dk/

ADVANCE – Addressing mental health vulnerabilities
from adolescence to older age: innovating prevention
science for times of change

TUTKIMUSRYHMÄ

Tutkimusryhmä Turun yliopistossa:

Suomen hankejohtaja Professori Maritta Välimäki, mava@utu.fi
Projektitutkija Maija Satamo
Tutkimusavustaja Anwar Al-Hamidi
Tutkimusavustaja Marika Qadri (1.6.2024-)
Hallinnollinen yhteyshenkilö Tella Lantta

Hankejohtaja

Professori Wietse Tol, wietse.tol@sund.ku.dk
Global Mental Health, University of Copenhagen
https://advancementalhealth.ku.dk/


MIELENTERVEYSTUTKIMUS HAAVOITTUVILLA VÄESTÖRYHMILLÄ

Mielenterveys on merkittävä huolenaihe Euroopassa. Huolenaihe on seurannut ilmastonmuutoksen, tekoälyn kaltaisten digitaalisten teknologioiden kasvun, tulojen ja sosiaalisen aseman epätasa-arvoisuuden, maahanmuuton sekä väestön ikääntymisen myötä. Mielenterveyden edistäminen ja ongelmien ehkäiseminen edellyttävät uusia innovatiivisia lähestymistapoja sen sijaan, että keskittyisimme pelkästään sairauksien hoitamiseen sairaaloissa tai poliklinikoilla.

Tässä kohtaa astuu esiin ADVANCE.


PANOKSEMME EUROOPALLE

ADVANCE on laaja tutkimushanke, jonka tavoitteena on lisätä tietämystä mielenterveyden edistämisestä ja ennaltaehkäisystä. Keskitymme laajasti eri haavoittuviin ihmisryhmiin murrosiästä ikääntyneisiin Euroopassa.

Tavoitteenamme on tarjota helposti saatavilla olevaa, käyttäjäystävällistä ja tutkimusperustaista tukea, joka perustuu eri ympäristöissä ja väestöryhmien parissa saatuun tutkimusnäyttöön.

Tämän lisäksi sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja ihmisoikeuslähestymistavan innoittamana pyrimme laajentamaan Suomessa kerättäviä kokemuksia laajemmin Eurooppaan, mikä on paras tapa tarjota ja levittää uusia mielenterveysmenetelmiä niitä tarvitseville (esim. digitaaliset mielenterveyspalvelut, kasvokkain tapahtuvat palvelut ja näiden yhdistelmät).


TYÖPAKETIT

ADVANCE sitoutuu tarjoamaan kestäviä ja ajantasaisia tuloksia. Esittelemme seuraavaksi hankkeeseen kuluvat työpaketit, jotka on suunniteltu tavoitteidemme saavuttamiseksi vuosien 2023-2028 aikana.

• WP1: Ongelman analysointi ja kehittäminen
• WP2: Nuoret: interventiotutkimukset Liettuassa ja Saksassa
• WP3: Työikäiset: kohortti- ja interventiotutkimus Alankomaissa
• WP4: Aikuiset maahanmuuttajat: interventiotutkimukset Italiassa ja Tanskassa
• WP5: Ikääntyneet: interventiotutkimus Sveitsissä
• WP6: Poikkileikkaavat interventiotutkimuksen toiminnat (menetelmien levittäminen)
• WP7: Monitieteisyys ja tiedon integrointi
• WP8: Projektin hallinta sekä tiedon levitys, hyödyntäminen ja viestintä


KUMPPANIT

• University of Copenhagen (UCPH)
Central Institute of Mental Health (CIMH)
• Mental Health Europe (MHE)
• University of Turku (UTU)
• Heidelberg University Hospital (UKHD)
• Institute of Public Health, University of Porto (ISPUP)
• University of Verona (UNIVR)
• Vilnius University (VU)
• University Amsterdam (VUA)
• World Health Organization (WHO)
• University of Geneva (UNIGE)


SOSIAALINEN MEDIA

• LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/eu-advance-mentalhealth
• Instagram: https://www.instagram.com/advance_mentalhealth/
• Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61554096351885
• X: https://twitter.com/eu_advance
• YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCxPtZStkf1co8PTsb7lrDvQ


Euroopan unionin rahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanoviraston (HaDEA) kantaa. Euroopan unioni ja Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanovirasto eivät ole vastuussa niistä.


KUVAUKSET KUMPPANIEN ROOLEISTA

Kuvaukset yksittäisistä toiminnoista löytyvät täältä: https://advancementalhealth.ku.dk/activities/

Central Institute of Mental Health (CIMH)
The Central Institute of Mental Health (CIMH) johtaa ADVANCE-tutkimusta ilmastonmuutoksen vaikutuksista nuorten mielenterveyteen Saksassa.

Institute of Public Health, University of Porto (ISPUP)
ISPUP-tiimi toimii ADVANCE-hankkeen yhteissuunnitteluprosessin johtajana. He antavat ohjausta yhteistyöhön perustuvasta lähestymistavasta, joka sisältää eri kansalaistoimijoita mielenterveyden alalta.

Royal Danish Library (KB)
The Royal Danish Library tarjoaa asiantuntijatietoa, neuvoja ja käytännön ohjeita FAIR-periaatteiden soveltamisesta tutkimushankkeessa kerättyyn ja käytettyyn dataan sekä tiedonhallintasuunnitelman toteuttamiseksi kussakin työpaketissa.

Mental Health Europe (MHE)
Mental Health Europe johtaa ADVANCE:n yhteissuunnitteluprosessia ja toimii verkostokumppanina projektin viestintä- ja levitystoiminnassa.

University of Copenhagen
University of Copenhagen’in kansanterveystieteen laitoksen globaali terveysyksikkö koordinoi ADVANCE -hanketta. Se vastaa projektinhallinnan, viestinnän ja levityksen sekä EU-hankkeen koordinointiin kuuluvista tehtävistä konsortion sisällä (WP8). Lisäksi se toteuttaa tutkimusta Tanskassa maahanmuuttajien parissa (WP4) sekä huolehtii hankkeen monitieteisestä lähestymistavasta (WP7).

Heidelberg Institute of Global Health (HIGH) at Heidelberg University Hospital (UKHD)
Heidelberg Institute of Global Health (HIGH) tarkastelee kaikkien ADVANCE -hankkeeseen kuuluvien maiden interventiotutkimusten taloudellisia näkökohtia.

University of Geneva (UNIGE)
Geneven yliopistossa toimii kognitiivisen ikääntymisen laboratorio, joka johtaa ADVANCE:n työpakettia 5. Työpaketti keskittyy Sveitsissä ikääntyneisiin aikuisiin, joilla on riski kognitiivisen toiminnan heikkenemiseen.

University of Verona (UNIVR)
Veronan yliopisto tuo mukanaan kokemuksiaan EU:n Re-Define -projektin koordinoinnista. Yliopisto myös johtaa työpakettia (WP4), joka keskittyy interventiotutkimukseen maahanmuuttajien parissa Italiassa.

Turun yliopisto (UTU)
ADVANCE hyödyntää Turun yliopiston aikaisempia kokemuksista mielenterveyden edistämisen ja ennaltaehkäisyn strategioista sekä niiden levittämisen suunnittelusta. Tietoa hyödynnetään jatkossa hankkeessa saatujen parhaiden käytäntöjen levittämiseksi.

Vilnius University (VU)
Vilnan yliopiston työryhmä johtaa tutkimusta, joka kohdistuu sosioekonomisista ongelmista kärsivien nuorten mielenterveyden edistämiseen (WP2).

Vrije Universiteit Amsterdam (VUA)
VUA yliopisto tuo ADVANCE hankkeeseen kokemuksiaan STRENGTHS -projektista ja vastaa digitaalisiin työympäristöihin keskittyvästä työpaketista (WP3).

World Health Organization (WHO)
WHO:lla on merkittävä rooli ADVANCE-hankkeessa: valta osa hankkeessa käytettävistä interventiosta on WHO:n kehittämiä. ADVANCE pyrkii lisäämään tietoa näiden interventioiden tehokkuudesta, jotta interventioita voitaisiin jatkossa soveltaa laajasti eri haavoittuviin ihmisryhmiin.