Tutkimuksesta
Oat-Gut-Brain on Turun yliopiston Elintarviketieteiden ja Itä-Suomen yliopiston Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksiköiden yhteistyötutkimus, jossa selvitetään kauran ja riisin pitkäaikaisen käytön terveyshyötyjä vähägluteenisessa ruokavaliossa. Tutkimuksen johtavat tutkijat ovat professori Kaisa Linderborg, Turun yliopisto, ja professori Marjukka Kolehmainen, Itä-Suomen yliopisto.
Tutkimuksen päärahoittajia ovat Suomen Kulttuurirahasto, sekä Turun ja Itä-Suomen yliopistot.
Elintapasairaudet ovat ehkäistävissä ja osittain myös hoidettavissa terveillä elintavoilla sekä monipuolisella ruokavaliolla. Kaura on tärkeä osa pohjoismaalaista ruokavaliota ja se sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Kauran sisältämä vesiliukoinen kuitu, beetaglukaani, alentaa kolesterolia ja tasaa aterianjälkeistä verensokerin nousua. Suolistomikrobisto käyttää kauran kuituja ravintonaan, minkä lisäksi kaura sisältää muun muassa antioksidantteja. Se ei sisällä lainkaan suolistokaasuja aiheuttavia FODMAP-yhdisteitä. Riisi puolestaan on pääasiallinen ravinnonlähde yli puolelle maailman väestöstä. Kauran tavoin riisi on gluteenitonta eikä sisällä FODMAP-yhdisteitä.
Tutkimuksessa verrataan elimistön vastetta kauraan ja riisiin osana vähägluteenista ruokavaliota muun muassa verikokeiden, ulostenäytteiden ja koetun terveyden perusteella. Mielenkiinnon kohteina ovat muutokset suoliston mikrobiston koostumuksessa, suolistomikrobien aineenvaihduntatuotteissa, verenkierron antioksidanttien pitoisuudessa sekä matala-asteisen tulehduksen merkkiaineissa. Lisäksi selvitetään pitkäaikaisen ja runsaan kauran tai riisin käytön vaikutuksia kylläisyysvasteisiin, palautumiseen ja vireyteen suoli-aivo-akselin kautta.
Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin lääketieteellinen alueellinen tutkimuseettinen toimikunta on arvioinut tutkimussuunnitelman ja antanut siitä puoltavan lausunnon.