Tutkijan verkkokurssi tutkimuksen vaikuttavuudesta
Helsingin yliopisto julkaisi alkuvuodesta tutkijoille suunnatun, kaikille avoimen verkkokurssimme tutkimuksen yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta. Kurssi löytyy kahdella kielellä: suomeksi ja englanniksi.
Kurssimme tavoite on kuvata mahdollisimman selvästi sitä, mistä tutkimuksen yhteiskunnallisessa vaikuttavuudessa on kyse, ja havainnollistaa, minkälaisia valintoja tutkijat voivat halutessaan tehdä sen edistämiseksi.
Haluamme kurssin avulla laventaa keskustelua vaikuttavuudesta, jotta ymmärrys sen monimuotoisuudesta lisääntyy. Jokaisen tutkijan ei tarvitse pyrkiä taloudelliseen kasvuun, eikä äksätä (ent. twiitata) tehdäkseen osansa vaikuttavuuden eteen. Sen sijaan olennaista on ymmärtää, että tutkimustiedosta hyötyviä yleisöjä löytyy läpi yhteiskunnan, heidän avullaan tutkimus siivittää globaalia oikeudenmukaisuutta ihan yhtä lailla kuin yksittäisten yritysten kilpailukykyäkin, ja eri yleisöt tavoittaa eri keinoin.
Havainnollistamme kurssilla myös sitä, miten tutkija voi huomioida vaikuttavuuden ja tehdä sen eteen valintoja jo paljon ennen kuin tutkimustulokset ovat valmiita. Toisinaan vaikuttavuus kumpuaakin käytetystä menetelmästä, aineistonkeruutavasta tai projektissa tuotetusta käsitteestä tai tutkijan laajemmasta asiantuntijuudesta. Kurssilla esitetyt esimerkit ovat todellisia tarinoita tutkijoiden omista valinnoista, jotka ovat lopulta olleet edistämässä merkittävää yhteiskunnallista vaikuttavuutta – osattiin sitä ennustaa ennalta tai ei.
Yksi kurssin ydinviesteistä on se, että vaikuttaminen on eri asia kuin vaikuttavuus. Tutkija saa olla, mutta hänen ei tarvitse olla aktiivinen ”vaikuttaja” edistääkseen tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Erilaisia rooleja on tarjolla useita ja jokainen voi valita niistä itselleen sopivimman tai vaihdella rooleja tilanteen mukaan.
Vaikuttavuus ei myöskään ole yksin tutkijan käsissä. Annamme kurssilla käytännön vinkkejä onnistuneen vuorovaikutuksen suunnitteluun, mutta yksin tutkija ei voi taata, että maailma muuttuu. Ympäröivällä yhteiskunnallisella tilanteella ja yleisöillä on keskeinen rooli lopullisen vaikuttavuuden synnyssä. Tutkijat voivat tehdä vain parhaansa.
Henkilökohtaisesti toivon, että tiedepoliittinen keskustelu, jossa saattaa korostua jokin tietynlainen vaikuttavuus, ei lannistaisi tutkijoita tai saisi heitä kaventamaan tutkimusotettaan. Toivon tutkijoiden jaksavan uskoa omaan näkemykseensä ja edistävän sitä riippumatta siitä, ymmärretäänkö sen arvoa juuri nyt. Myös me hallinnossa työskentelemme sen eteen, että joskus on kaikille selvää, miten valtava merkitys myös sillä vaikuttavuudella on, joka vielä tänä päivänä jää huomaamatta.
Tiede kyllä muuttaa maailmaa, siihen ei ole mitään syytä yrittää pakottaa. Menettäisimme paljon, jos menettäisimme tutkijoiden vapaaseen uteliaisuuteen perustuvan, monipuolisen tutkimustiedon ja siihen pohjautuvan ymmärryksen, joka on ollut aivan kiistämättömässä roolissa esimerkiksi sellaisten pikkujuttujen kuin demokratian, teollisen vallankumouksen ja ympäristöliikkeen synnyssä ja leviämisessä.
Haluamme siis kurssin välityksellä tarjota tutkijoille välineitä tehdä itselleen mieleisiä valintoja juuri sellaisen vaikuttavuuden eteen, mitä he itse arvostavat. Ja mikäli kaikki eivät halua keskittyä vaikuttavuuteen juuri nyt, sekin on ihan ok. Tutkimus pohjautuu edeltäjiinsä, joten kaikki tutkimus voi jollain aikavälillä olla edistämässä merkittäväkin muutosta.
Laura Valkeasuo
Kirjoittaja työskentelee erityisasiantuntijana Helsingin yliopiston tutkimuspalveluiden tutkimuksen johdon tuen tiimissä vastuualueenaan muun muassa tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus.
Tutkijan verkkokurssi tutkimuksen vaikuttavuudesta on opiskeltavissa ja hyödynnettävissä kaikille avoimella DigiCampus-alustalla. Kurssi löytyy myös englanniksi nimellä Researher’s online course on research impact. Kurssin lisenssi CC BY-NC 4.0 sallii sen monipuolisen hyödyntämisen muussa kuin kaupallisessa toiminnassa.
Kurssin on toteuttanut Helsingin yliopisto yhteistyössä Suomalaisen Tiedeakatemian kanssa. Tekijät: Laura Valkeasuo, Iiris Koivulehto, Reetta Muhonen, Anssi Mälkki ja Inka Nokso-Koivisto (Ixir-verkkokurssit Oy), ©2024 Helsingin yliopisto.
Julkaisun tiedot: 11/2024, Open Up!-blogi, ISSN 2814-8967