Kansalaistieteen edistäminen Turun yliopistossa – tule mukaan!
Turun yliopistossa käynnistyy syksyllä 2024 Tiede kuuluu kaikille! -projekti, joka yhdistää tutkijat ja kansalaiset uudenlaisen kansalaistutkimuspaneelin merkeissä.
Miksi kansalaistieteellä on väliä?
Kansalaistiede on olennainen osa avointa tiedettä, ja se mahdollistaa laajemman kansalaisten osallistumisen tutkimustoimintaan. Tutkimuksen relevanssi ja vaikuttavuus vahvistuvat, kun kansalaiset tuovat omat näkemyksensä ja kokemuksensa tutkimukseen. Tämä on erityisen tärkeää nyky-yhteiskunnassa, jossa tutkimuksen on vastattava ajankohtaisiin haasteisiin ja tarpeisiin.
Tutkimuksen avoimuus ja läpinäkyvyys ovat avainasemassa kansalaisten luottamuksen rakentamisessa. Kun kansalaiset antavat panoksensa tutkimusprosesseihin, heille rakentuu monipuolisempi ymmärrys tieteenteosta ja sen merkityksestä. Tämä vuorovaikutus voi myös lisätä tutkimuksen näkyvyyttä ja hyväksyntää, mikä puolestaan voi parantaa tutkimustulosten soveltamista käytäntöön.
Tiede kuuluu kaikille! -projekti
Tiede kuuluu kaikille! on Turun yliopiston hoitotieteen laitoksen aloitteesta syntynyt projekti, jonka tavoitteena on perustaa koko yliopiston laajuinen kansalaistutkimuspaneeli ja vahvistaa kansalaisnäkökulmaa kaikessa tutkimustoiminnassa. Paneelin myötä tutkijat saavat mahdollisuuden kuulla suoraan kansalaisten mielipiteitä ja tarpeita, mikä voi tuoda merkittävää lisäarvoa tutkimusprosesseihin.
Projektissa on mukana edustus kaikista yliopiston tiedekunnista. Yhteistyö Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kanssa laajentaa näkökulmia, ja voimme oppia toisiltamme kansalaistutkimuksen parhaita käytänteitä.
No entä se paneeli?
Kansalaistutkimuspaneeli on paikka, jossa tutkimus, kansalaiset ja yhteiskunta kohtaavat.
Tutkijat ja tutkimusryhmät voivat esittää paneelille erilaisia toimeksiantoja, jotka vastaavat johonkin heille keskeiseen tarpeeseen tutkimuksessaan. Miten motivoimme ihmisiä osallistumaan tutkimukseen? Ovatko tutkimuskysymyksemme relevantteja? Kuinka tutkimuksen tuloksista kannattaisi viestiä? Toimeksiannot voivat kohdistua moniin kohtiin tutkimuksen elinkaarella ja olla hyvin erilaisia eri tieteenaloilla.
Paneelin visio on yhdistää tutkijoiden ja vapaaehtoisten kansalaisten tarpeet ja kyvyt. Tutkijoille paneeli mahdollistaa kysymysten esittämisen ja perspektiivien laajentumisen. Kansalaiset voivat osallistua tutkimuksen eri vaiheisiin, suunnittelusta tiedon levittämiseen.
Miten toiminta käynnistyy?
Alkuvaiheessa toteutamme yliopiston henkilökunnalle kyselyn, joka kartoittaa heidän kokemuksiaan ja näkemyksiään kansalaistutkimuksesta. Tämä on tärkeä vaihe, sillä se auttaa meitä ymmärtämään, mitä hyötyjä ja haasteita kansalaistutkimustoiminnasta on koettu, ja minkälaisia koulutustarpeita asiaan liittyy. Kyselyn tulokset ohjaavat toiminnan kehittämistä ja varmistavat, että voimme tarjota oikeita resursseja sekä tutkijoille että kansalaisille.
Vaikuttavuuden mittaaminen
Kansalaistutkimuspaneelin myötä voimme toivottavasti myös mitata tutkimuksen vaikuttavuutta entistä monipuolisemmin. Projektin aikana kehitämme mittareita, jotka auttavat arvioimaan, kuinka hyvin kansalaisten näkemykset näkyvät tutkimuksessa. Miten kansalaisten osallistuminen vaikuttaa tutkimushankkeisiin? Kuinka tutkimustulokset saavuttavat laajemman yleisön? Nämä kysymykset ovat keskiössä, kun rakennamme kansalaistutkimustoimintaa.
Miten pääsen mukaan?
Rakennamme Turun yliopiston kansalaispaneelia yhdessä, ja siksi haluamme kuulla myös sinun toiveistasi, kokemuksistasi tai vaikka ennakkoluuloistasi. Millaisia kysymyksiä kansalaispaneeli voisi käsitellä juuri sinun alasi tutkimuksessa?
Voit ottaa suoraan yhteyttä kirjoittajiin tai vastata kyselyyn olevasi kiinnostunut kansalaistutkimuksen kehittämisestä. Vastaus ei vielä sido sinua mihinkään, mutta saat kutsun yhteiskehittämisryhmän aloitustapaamiseen loppusyksystä 2024.
Yhdessä kohti uutta
Osallistuminen kansalaistutkimustoimintaan on tutkijoiden ja kansalaisten yhteinen tehtävä. Jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa ja tuoda omat näkemyksensä esiin. Tule mukaan, jotta yhdessä voimme kehittää tiedettä, joka palvelee paremmin meitä kaikkia!
Sanni Helander ja Tella Lantta
Kirjoittajat työskentelvät Turun yliopiston hoitotieteen laitoksella. Sanni Helander työskentelee Tiede kuuluu kaikille! -projektin kehityspäällikkönä ja Tella Lantta projektin vastuullisena johtajana.
Kansalaisten osallistaminen tutkimuksen tekemiseen – kysely Turun yliopiston henkilökunnalle on avoinna 24.10.asti. Kuuntele myös Vau, mikä vaikutus! -podcastin jaksosta miten Tella kertoo enemmän projektista ja vaikuttavuuden monimuotoisuudesta.
Julkaisun tiedot: 14/2024, Open Up!-blogi, ISSN 2814-8967