Eettinen ennakkoarviointi ja tutkijan vastuu

Valtakunnallinen tutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK) on antanut kansallisen ohjeistuksen ihmiseen kohdistuvan, ei-lääketieteellisen tutkimuksen eettiselle ennakkoarvioinnille vuonna 2019. Lääketieteellistä tutkimusta ohjaavat erillinen lainsäädäntö ja ohjeistukset. Turun yliopistossa toimii kaksi ihmistieteellisen tutkimuksen tutkimuseettistä toimikuntaa, joista toinen keskittyy terveystieteelliseen tutkimukseen. Tässä ennakkoarvioinnissa tutkijayhteisöstä valikoitunut monitieteinen toimikunta tarkastelee tutkimusta ja sen vaikutuksia tutkittaviin, tutkijoihin ja muihin, joita tutkimus koskettaa.

Tutkimuksen eettinen ennakkoarviointi on toisinaan välttämätöntä. Tämä välttämättömyys voi olla lakisääteistä tai tiedeyhteisön konsensuksen kautta tutkimuseettisesti velvoitettua. Tämä arvioinnin välttämättömyys ei kuitenkaan vähennä tutkijan vastuuta omasta tutkimuksestaan ja siinä tekemistään valinnoistaan. Tutkimukseen liittyvät eettiset kysymykset kulkevat tutkimuksen mukana koko tutkimuksen elinkaaren ja ne muokkautuvat myös tilannetekijöiden mukaan. Nimensä mukaisesti eettisellä ennakkoarvioinnilla ei välttämättä ole mahdollisuutta arvioida etukäteen näitä esille tulevia haasteita. Tutkija itse vastaa tutkimuksensa toteuttamisesta ja eettisten periaatteiden noudattamisesta.

Eettinen ennakkoarviointi ei ole tutkimuslupa, vaikka tutkijat voivat sen toisinaan nähdä sellaisena: aineistonkeruuta ei pidä aloittaa ennen kuin eettinen ennakkoarviointi on käyty läpi, erityisesti silloin, kun eettinen ennakkoarviointi on välttämätöntä. Eettinen ennakkoarviointi ei kuitenkaan edellytä mitään sellaista, mitä tutkija ei joka tapauksessa tekisi. Tutkimussuunnitelma, aineistonhallintasuunnitelma, mahdolliset tiedotteet ja muut materiaalit tutkittaville kuuluvat kaikki tutkimuksenteon perusosiin. Etiikka ei ole jotain ylimääräistä, jota sovelletaan tutkimukseen sen ulkopuolelta, vaan se on yhtäläisesti osa laadukasta tutkimuksentekoa.

Samalla tavalla kuin vertaisarviointia käytetään keinona tieteellisen tiedon tuottamisessa, myös eettinen ennakkoarviointi toimii tutkimuksen eettisyyden katsauksena. Kuten hyvien vertaisarvioitsijoiden lausunnot, myös eettinen ennakkoarviointi voi antaa tutkijalle mahdollisuuksia vahvistaa tutkimuksensa eettisyyttä ja siihen liittyviä käytäntöjä. Kuten vertaisarviointiin, myös eettiseen ennakkoarvioinnin toteuttamiseen liittyy myös haasteita. Tutkimusorganisaatioilla on suuri rooli siinä, kuinka onnistuneesti eettinen ennakkoarviointijärjestelmä toimii ja millaisia tukitoimia tutkijoille on tähän saatavilla.

Eettinen ennakkoarviointi toimii myös tieteen ikkunana yhteiskunnalle. Vakiintuneet käytännöt kuten eettisten toimikuntien toiminta, minkä tarkoituksena on tukea eettistä tutkimusta, ovat tärkeitä tekijöitä luottamuksen vahvistamisessa. Eettinen ennakkoarviointi voi vaikuttaa kansalaisten tiedeasenteisiin myönteisesti ja näin se voidaan myös nähdä yhtenä tekijänä, joka lisää tutkimuksen vaikuttavuutta. Kansalaisten luottamus ja heidän myönteiset tiedeasenteensa ovat erityisen tärkeitä ihmistieteellisessä tutkimuksessa, mihin usein tarvitaan vapaaehtoisia tutkittavia.

Sen sijaan, että eettinen ennakkoarviointi koetaan ulkopuoliseksi tarkastukseksi, joka pahimmillaan hidastaa tai estää tutkimusta, eettinen ennakkoarviointi voidaan nähdä tutkimuksen laadun tukitoimena. Tutkimuksen tekeminen on läpinäkyvämpää, kun se on osa tutkimusyhteisön ja tutkijan välistä dialogia jo ennen varsinaisen tutkimuksen alkua. Tässäkin dialogissa tutkija on viime kädessä vastuussa tutkimuksessaan tehtävistä valinnoista ja ratkaisuista.

Lähteet:
TENK 2023 Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa. Tutkimuseettisen neuvottelukunnan HTK-ohje 2023 (PDF)
TENK 2019 Ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettiset periaatteet ja ihmistieteiden eettinen ennakkoarviointi Suomessa. Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohje 2019 (PDF)

Susanne Uusitalo

Kirjoittaja on erikoistutkija filosofian oppiaineessa. Hän toimii Turun yliopiston tutkimusetiikan tukihenkilönä ja on mukana Turun yliopiston ihmistieteellisen tutkimusetiikan toimikunnan terveystieteellisen tutkimuksen jaostossa. Hän on myös Valtakunnallisen lääketieteellisen tutkimusetiikan toimikunnan (Tukija) ja Valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan (ETENE) jäsen.

Julkaisun tiedot: 3/2023, Open Up! -blogi, ISSN 2814-8967