Sairauksien parannuskeino piilee meissä itsessämme – Mitä mieltä on ChatGPT?
Olette varmaan kuulleet viime vuoden marraskuussa lanseeratusta ChatGPT:stä ja sen tuomista mahdollisuuksista. ChatGPT on tekoäly, joka pystyy vastaamaan mihin tahansa kysymyksiin käyttäen apunaan valtavaa määrää siihen aiemmin syötettyä tietoa. Parasta kaikista, se pystyy vastamaan kysymyksiin keskustelevasti ja tuottamaan asiantuntevia tai asiantuntevalta tuntuvia vastauksia.
Halusin tietää, mitä ChatGPT tietää InFLAMES-lippulaivasta ja immunologiasta. Voisikohan se kertoa, mikä sairaus maksaa Suomessa eniten yhteiskunnalle? Entä miten maailman taudit voitaisiin parantaa?
Aloitetaan siis helpolla kysymyksellä. Tämä varmasti menee hyvin.
Kysymys: Mikä on InFLAMES?
ChatGPT: ”In Flames on ruotsalainen metalliyhtye, joka perustettiin vuonna 1990 Göteborgissa, Ruotsissa. Yhtye soittaa melodista death metallia, joka yhdistelee nopeita rytmejä ja aggressiivista kitara- ja rumputyöskentelyä kauniisiin melodioihin ja harmonioihin. In Flames on yksi melodisen death metallin tunnetuimmista edustajista, ja se on vaikuttanut moniin muihin metalliyhtyeisiin ympäri maailmaa. In Flames on julkaissut useita studioalbumeita ja keikkailut ympäri maailmaa, ja yhtyeellä on laaja ja omistautunut fanikunta.”
No niin, näinhän se toki on. Sen lisäksi, että In Flames erikseen kirjoitetussa muodossa tarkoittaa ruotsalaista metalliyhtyettä (suomennettuna liekeissä tai tulessa), voidaan sitä käyttää kuvaamaan tulehdusta, inflames (inflammation), lääketieteellisessä asiayhteydessä. Tästä viimeisimmästä asiayhteydestä lippulaivamme InFLAMES sai siis nimensä. Kun loin lippulaivalle Twitter-tilin loppuvuonna 2020, saimme tuolloin kuulla metallimusiikkilajin faneilta paljon vitsailua.
Yritetään uudestaan. Auttaisiko tarkennus ”Turussa”? Entä mikä on InFLAMES-lippulaiva? Mikä on Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen osaamiskeskittymä InFLAMES?
Ei onnistu näilläkään.
ChatGPT:n tiedot ulottuvat vuoteen 2021 asti, joten on todennäköistä, että sen tietokannassa ei ole tietoja vuoden 2021 alussa aloittaneesta InFLAMES-lippulaivasta. Kyseessähän siis on immunologisen tutkimuksen huippuosaamiskeskittymä, joka edistää lääketieteen kehitystä ja innovaatiotoimintaa yhteistyössä bioteknologian ja lääketieteen yritysten kanssa. Katsotaan siis seuraavaksi mitä ChatGPT kertoo meille immunologiasta.
Kysymys: Mitä tarkoittaa immunologia?
ChatGPT: ”Immunologia on biologian osa-alue, joka tutkii immuunijärjestelmää, eli kehon luontaista puolustusjärjestelmää, joka suojaa elimistöä tarttuvilta taudeilta, mikrobeilta ja vierailta aineilta. Immuunijärjestelmä koostuu monista eri soluista, molekyyleistä ja reaktiomekanismeista, jotka yhdessä toimivat suojellakseen kehoa patogeeneilta ja vahingoittavilta aineilta.
Immunologian tutkimusalueita ovat muun muassa immunologiset häiriöt, kuten allergiat, autoimmuunisairaudet ja immuunipuutokset, sekä immuunijärjestelmän toimintaa ja kehittymistä koskevat kysymykset. Immunologit tutkivat esimerkiksi immuunijärjestelmän reaktioita erilaisiin viruksiin, bakteereihin ja sieniin, ja kehittävät uusia hoitomuotoja immunologisiin sairauksiin. Immunologian tutkimus on tärkeää myös rokotteiden kehittämisessä ja elinsiirtojen mahdollistamisessa, sillä nämä toimenpiteet edellyttävät immuunijärjestelmän tarkkaa tuntemusta ja hallintaa.”
Kysymys: Mihin immunologiaa tarvitaan?
ChatGPT: ”Immunologia on tärkeä osa lääketiedettä, sillä se auttaa ymmärtämään immuunijärjestelmän toimintaa ja sen häiriöitä. Immunologian tutkimus ja soveltaminen ovat tarpeellisia monilla lääketieteen aloilla, kuten infektiolääketieteessä, onkologiassa, allergologian ja immunologian erikoisaloilla, elinsiirto- ja kantasolusiirtohoidoissa sekä rokotekehityksessä.”
Nämä molemmat ovat hyviä perustason vastauksia. Pyrimme kuitenkin omassa viestinnässämme välttämään sanaa immunologinen sairaus. Useimmissa taudeissa on väistämättä mukana immunologinen komponentti1, joten käytännössä kaikki taudit ovat immunologisia sairauksia eikä immunologiset sairaudet -termi siksi ole paras mahdollinen.
Kysymys: Mitä ovat immunologiset lääkkeet?
ChatGPT: ”Immunologiset lääkkeet ovat lääkkeitä, jotka vaikuttavat immuunijärjestelmään. Nämä lääkkeet voivat auttaa hoitamaan erilaisia sairauksia, kuten autoimmuunisairauksia, allergioita, syöpää ja elinsiirtojen jälkeisiä hyljintäreaktioita. Immunologiset lääkkeet toimivat usein estämällä tai vaimentamalla immuunijärjestelmän tiettyjä osia, jotka ovat liian aktiivisia ja aiheuttavat sairauksia. Tämä auttaa vähentämään tulehdusta, joka voi johtaa kudosten vaurioitumiseen.
Esimerkkejä immunologisista lääkkeistä ovat kortikosteroidit, jotka vaimentavat immuunijärjestelmän toimintaa, immunosuppressantit, jotka estävät immuunijärjestelmän hylkimisreaktiot elinsiirtojen jälkeen, ja biologiset lääkkeet, kuten monoklonaaliset vasta-aineet, jotka kohdistuvat tiettyihin immuunijärjestelmän soluihin tai molekyyleihin. …”
(Koko vastausta ei ole otettu mukaan.)
InFLAMESin tutkimuksen tavoitteena on juurikin kehittää ihmisen omaan immuunijärjestelmään vaikuttavia lääkkeitä. InFLAMESin Sirpa Jalkasen ja Maija Hollménin tutkimusryhmissä tämä on ollut jo vuosia työn kohteena. Tutkimustyön tuloksena he ovat kehittäneet beksmarilimabi nimisen vasta-ainelääkkeen, joka pystyy aktivoimaan ihmisen oman puolustusjärjestelmän tuhoamaan syöpää.2 Kliiniset kokeet ovat olleet erittäin lupaavia. Parhaimmillaan onnistuessaan InFLAMESssä tehtävä tutkimus johtaa uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin, ja saamme uusia osallistujia lääke- ja diagnotiikka-alalle. Tällä tuomme taloudellista kasvua koko Suomelle. Tästä tuleekin mieleen lääkkeiden hinta. Tästä pitää tietää enemmän.
Kysymys: Mikä on kallein lääke maailmassa?
ChatGPT: ”Tällä hetkellä kallein lääke maailmassa on Zolgensma, jonka hinta on noin 2,1 miljoonaa dollaria per hoitokerta. Zolgensma on geeniterapiavalmiste, joka on kehitetty hoitamaan pienten lasten perinnöllistä lihasdystrofiaa (spinaalista lihasatrofiaa).
On kuitenkin tärkeää huomata, että lääkkeiden hinnat voivat vaihdella maittain, ja jotkut lääkkeet, kuten harvinaissairauksien hoitoon kehitetyt lääkkeet, voivat olla hyvin kalliita. Lisäksi lääkeyhtiöt ovat kehittäneet lääkkeille usein erilaisia hinnoittelustrategioita eri markkinoille.”
Kyllä, vuonna 2019 USA:ssa tämän lääkkeen hinta on ollut 2,1 miljoonaa dollaria hoitokertaa kohti. Nyt kuitenkin löydän lyhyen hakemisen jälkeen, että CSL Behringin hemophilia B geeniterapialääke Hemgenix maksaa 3,5 miljoonaa dollaria hoitokerta. Kyseinen lääke sai juuri viime vuoden lopulla Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) hyväksynnän ja samalla tittelin maailman kalleimmasta lääkkeestä. Nämä kaksi lääkettä kuuluvat ns. uusiin hoitomuotoihin, ja vaikka niiden osuus on lisääntynyt viime vuosina vauhdilla, kokonaisuudessaan niiden osuus on pientä koko toimialaa tarkasteltuna.3
Kysymys: Mikä sairaus maksaa Suomessa yhteiskunnalle kaikkein eniten?
ChatGPT: ”Suomessa yksi kalleimmista sairauksista yhteiskunnalle on syöpä. Syöpä on yleinen sairaus Suomessa, ja sen hoitoon liittyvät kustannukset ovat merkittäviä. Syövän hoitoon liittyvät kustannukset sisältävät muun muassa lääkkeiden, sädehoidon ja leikkausten kustannukset sekä pitkäaikaisseurannan ja hoitoon liittyvien komplikaatioiden hoidon.
Lisäksi syöpä aiheuttaa merkittäviä kustannuksia yhteiskunnalle menetetyn työajan ja tuottavuuden muodossa. Syöpäpotilaat joutuvat usein olemaan poissa töistä hoidon ja toipumisen vuoksi, ja hoitoon liittyvät oireet voivat vaikuttaa heidän kykyynsä työskennellä. Syöpäpotilaiden perheenjäsenet voivat myös joutua olemaan poissa töistä, jotta he voivat hoitaa sairasta perheenjäsentä.
On kuitenkin tärkeää huomata, että eri sairauksien kustannuksia on vaikea vertailla suoraan, sillä kustannuksia aiheuttavat monet eri tekijät, kuten sairauden yleisyys, hoidon tarve, hoitomenetelmien hinta sekä sairauden pitkäaikaisvaikutukset.”
Syöpään liittyvät kustannukset ovat Suomessa valtavat. Vuonna 2021 kokonaiskustannukset olivat noin 1,57 miljardia euroa, josta kelan korvaukset ovat olleet 350 miljoonaa euroa.4 Haasteen syövän parantamiseen tuo se, että syöpä ei ole vain yksi sairaus, vaan se on joukko erilaisia syöpätauteja, jotka kaikki ovat erilaisia. Meillä on InFLAMESssa ja muissa Suomen yliopistoissa loistavia syöpätutkijoita, jotka tekevät parhaansa löytääkseen keinoja erilaisten syöpätautien nujertamiseen.
Olisikohan tekoälyllä tarjota keinoja paitsi tähän, myös muidenkin sairauksien parantamiseen?
Kysymys: Miten voimme parantaa kaikki maailman taudit?
ChatGPT: Valitettavasti kaikkien maailman tautien parantaminen on erittäin monimutkainen ja vaikea tehtävä, joka vaatii laajaa ja jatkuvaa kansainvälistä yhteistyötä sekä huomattavia investointeja tutkimukseen ja kehitykseen. Jokaisella taudilla on omat haasteensa ja ratkaisut, ja lääketieteellinen tutkimus edistyy usein pienin askelin.
Joitakin keinoja, joilla voidaan parantaa maailman tautitilannetta, ovat:
1. Investointien lisääminen lääketieteelliseen tutkimukseen ja kehitykseen. Tutkimus on avainasemassa, kun halutaan kehittää uusia ja parempia hoitokeinoja sairauksien torjumiseksi.
2. Kansainvälisen yhteistyön vahvistaminen. Maailmanlaajuisesti on tarpeen tehdä yhteistyötä eri maiden, tutkimuslaitosten ja lääkealan yritysten välillä, jotta voidaan jakaa tietoa ja resursseja ja nopeuttaa lääketieteellistä edistystä.
3. Terveydenhuollon kehittäminen. Hyvin toimiva terveydenhuoltojärjestelmä on tärkeä tekijä tautien torjunnassa ja hoitamisessa. On tärkeää panostaa terveydenhuollon infrastruktuuriin ja kouluttaa terveydenhuollon henkilökuntaa.
4. Sairauksien ennaltaehkäisy. Joitakin sairauksia voidaan ehkäistä rokotuksilla tai terveellisillä elämäntavoilla, kuten terveellisellä ruokavaliolla, liikunnalla ja tupakoimattomuudella. On tärkeää edistää terveellisiä elämäntapoja ja ennaltaehkäisevää hoitoa.
5. Sosiaalisen ja taloudellisen epätasa-arvon vähentäminen. Sairauksien torjunnassa on tärkeää ottaa huomioon sosiaaliset ja taloudelliset tekijät, jotka voivat vaikuttaa sairastuvuuteen ja hoitoon pääsyyn. On tärkeää pyrkiä vähentämään köyhyyttä, lisäämään koulutusta ja tukemaan heikommassa asemassa olevia yhteisöjä.
Kaikkien maailman tautien parantaminen vaatii paljon ponnisteluja monilta eri tasoilta, kuten poliittisilta päättäjiltä, tutkijoilta, terveydenhuollon ammattilaisilta ja yksittäisiltä ihmisiltä. Yhteistyöllä ja keskinäisellä tukemisella voimme kuitenkin pyrkiä saavuttamaan tavoitteen paremmasta terveydestä kaikkialla maailmassa.”
Vau, tämä on oikeasti vaikuttavaa! Tuntui melkein kuin olisi lukenut lippulaivamme omaa vaikuttavuussuunnitelmaa. Jos vielä satuit kuuntelemaan tämän viikon Turun yliopiston Avoimen tieteen kiihdyttämön podcastia, jossa olin mukana keskustelemassa InFLAMES-lippulaivan vaikuttavuustyöstä, niin samat teemat nousivat esiin sielläkin.
Meillä InFLAMES-lippulaivassa luodaan tulevaisuuden terveyttä. Sairauksien hoito- ja parannuskeinoihin liittyvät ideat, keksinnöt ja innovaatiot syntyvät tutkijoiden käsissä, ja kuten ChatGPT, ovat ihmisten kehittämiä huipputeknologiaa hyödyntäen. Sairauksien nujertamiseksi meidän on ymmärrettävä oman puolustusjärjestelmämme toimintaa, sillä ratkaisu piilee meissä kaikissa!
Lähteet:
Jalkanen, Sirpa. Immunologia biotieteenä, Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, 2003;119(8):747-748.
InFLAMES tuo lääkekeksinnöt laboratorioista potilaille, Aurora 2/2021.
Veromaa, Timo. Blog: Of scales and trends, InFLAMES Blog, 17.12.2021.
NHG Raportointi (syopa.azurewebsites.net)
Kaisa Hakkila
Kirjoittaja on InFLAMES-lippulaivan projektipäällikkö. InFLAMES on Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen ja kuuluu Suomen Akatemian lippulaivaohjelmaan. Se tähtää uusien lääkekehityskohteiden tunnistamiseen ja lääkekehitykseen yhdessä biotekniikka- ja lääkeyritysten kanssa. Lippulaiva edistää myös diagnostiikkaa, jolla potilaille voidaan räätälöidä sopivat täsmähoidot.
Lisätietoja:
InFLAMES-lippulaiva
Julkaisun tiedot: 1/2023, Open Up!-blogi, ISSN 2814-8967