Teemaryhmät ja työpajat

Teemaryhmät

Vuorovaikutusta korostaviin teemaryhmiin kutsutaan osallistujien esitysehdotuksia opetuskokeiluista, hyvistä käytännöistä, arjen työkaluista ja tutkimustuloksista. Esityksessä voit tarkastella tutkimuksen ja käytännön työn kautta ajankohtaisia oppimisen, opettamisen ja koulutuksen kysymyksiä. Voit kertoa esimerkiksi innovatiivista pedagogisista ratkaisuista, monikulttuurisuutta huomioivista opetusmenetelmistä sekä saavutettavasta tuen toteuttamisesta. Teemaryhmät koostetaan osallistujien esitysehdotusten perusteella.

Esitysohjeet:

Suullisen esityksen kesto on 10 minuuttia, jonka jälkeen kysymyksille ja keskustelulle on aikaa 5 minuuttia.

Esitysehdotusten palautus:

Esitysehdotukset jätetään Konsta-ilmoittautumisen yhteydessä. Valmistaudu ilmoittamaan esityksesi otsikko ja lyhyt kuvaus esityksestä (max. 300 sanaa). Esitysehdotusten viimeinen jättöpäivä on 31.5. ja esityksen hyväksynnästä ilmoitetaan 18.6. mennessä.


Työpajat

Osallistujien teemaryhmien lisäksi tarjotaan valmiita työpajoja (työpajavalikoima täydentyy kevään myötä). Työpaja- ja teemaryhmäilmoittautuminen aukeaa syyskuussa 2025 ja osallistujille lähetetään tästä erillinen sähköposti.

1. Leikin lumoa – mielikuvitusta, estetiikkaa ja lapsilähtöisyyttä opetuksessa
Työpajassa sukelletaan leikin maailmaan, mielikuvituksen ja estetiikan merkitykseen lapsen kehityksessä ja oppimisessa. Tarkastellaan, miten lapsilähtöisten toimintatapojen avulla vahvistetaan lapsen toimijuutta, osallisuutta ja luovuutta. Kokeillaan erilaisia tapoja rakentaa leikin maailmaa.
Järjestäjinä varhaiskasvatuksen yliopisto-opettaja
Petra Varttinen ja kasvatustieteen yliopistonlehtori Johanna Tigert.

2. Kasvatusfilosofiaa ja käsitöitä
Työpajassa opettajankoulutuspäivien teemoihin liittyvää keskustelua yhteisöllisen käsillä tekemisen merkeissä.
Järjestäjänä Rauman normaalikoulun lehtori Hilppa Jankama.

3. Taito- ja taidepedagoginen opetusyhteistyö harjoittelupäiväkoti Pikkunorssin kanssa
Tervetuloa kuulemaan Taito- ja taidekasvatus varhaiskasvatuksessa -sivuaineen ja harjoittelupäiväkoti Pikkunorssin välisestä yhteistyöstä! Pääset tutustumaan Pikkunorssiin sekä interaktiiviseen Active Floor -oppimispeliin. Mukaan mahtuu 20 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.
Järjestäjinä Rauman Pikkunorssin varajohtaja Pauliina Liukkoila sekä liikuntakasvatuksen yliopisto-opettaja Tea Karppinen ja kuvataidekasvatuksen yliopisto-opettaja Maria Sula.

4. Havainnon ja piirtämisen ytimeen: Contour Drawing
Tervetuloa piirtämisen juurille! Tässä lyhyessä, intensiivisessä työpajassa keskitymme havainnon tarkentamiseen ja käden sekä silmän yhteyden vahvistamiseen yhden viivan piirtämisen kautta. Contour Drawing -harjoitus on yksinkertainen, mutta vaikuttava: piirrämme kohdetta nostamatta kynää paperilta, katseen pysyessä tarkasti kohteessa.
Työpaja sopii kaikille kiinnostuneille – ei vaadi aiempaa kokemusta. Harjoitus kehittää läsnäoloa, keskittymistä ja rohkaisee vapautumaan täydellisyyden tavoittelusta. Lopputulokset ovat usein yllätyksellisiä, herkkiä ja voimakkaita. Tule mukaan löytämään piirtämisen zen ja oma ilmeesi!
Järjestäjänä kuvataidekasvatuksen yliopisto-opettaja
Olli-Pekka Kangas.

 

 

Kuva: Suvi Harvisalo / Turun yliopiston viestintä