Origami materiaalitekniikan yksikössä

Convex shaped origami tunnel

Origami, paperin taittamisen taito, on viime vuosina herättänyt paljon kiinnostusta tiedeyhteisössä sen monien mielenkiintoisten ominaisuuksien vuoksi. Tietokoneella tehty laskennallinen origami on auttanut tutkijoita ja insinöörejä ymmärtämään origamin matematiikkaa, fysiikkaa ja sen tarjoamia monia teknisiä mahdollisuuksia. Tällä hetkellä origamimalleja käytetään sellaisten metamateriaalien kehittämiseen, joilla on monenlaisia ominaisuuksia ja siten myös sovelluksia. Orgami-malleja on materiaalitekniikassa käytössä monilla tutkimusaloilla menetelmänä, jolla bioinspiroitua suunnittelua voidaan soveltaa toiminnallisiin sovelluksiin. Tällä hetkellä origamia käytetään pehmeän robotiikan, joustavan elektroniikan, vedenkeruun, biosensoreiden, aurinkokennojen ja tekstiilien tutkimuksessa. Yksikössämme on käytössä pääasiassa Miura-ori-kuvioon perustuvia malleja. Pääsuunnittelijana malleille toimii laboratorioinsinööri Mikael Nyberg, jolla on yli 10 vuoden kokemus origamimallien suunnittelusta ja taittamisesta.

Miura-ori-kuvio on yksinkertaisuudestaan huolimatta hyvin monipuolinen. Yksinkertaisimmillaan se esiintyy luonnossa, esimerkiksi monissa kasvien lehdissä, mutta sen avulla voidaan luoda myös monimutkaisia pintamuotoja ja jopa kolmiulotteisia muotoja. Miura-ori on luonnostaan sekä litteästi taittuva että jäykästi taittuva, mikä on mielenkiintoinen ja toivottava ominaisuus monissa teknisissä sovelluksissa. Miura-ori-kuviolla taitetut materiaalit voivat olla myös venyviä, mikä tekee niistä erittäin käyttökelpoisia terveysteknologiassa, joustavassa elektroniikassa ja pehmeässä robotiikassa. Mallien suhteellinen yksinkertaisuus mahdollistaa monien erilaisten kestävien materiaalien käytön, ja mallit voidaan valmistaa yksinkertaisilla rullalta rullalle -tuotantomenetelmillä.

 


 

Pehmeä robotiikka

Miura-ori-pohjaisia metamateriaaleja voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin pehmeässä robotiikassa. Tällä hetkellä professori Vipul Sharman johtama Materials for Flexible Devices -tutkimusryhmä kehtittää propulsiomekanismeja, kuten renkaita ja telaketjuja, joiden avulla pehmeät robotit voivat liikkua. Lisäksi olemme luoneet sisäänvedettävän siipimallin. Jatkossa tarkoituksemme on kehittää ja käyttää uusia kestäviä sekä älykkäitä polymeerejä eri mallien materiaaleina.

Teemme yhteistyötä Freiburgin yliopiston professoreiden Thomas Speckin ja Flak Tauberin sekä heidän tutkimusryhmänsä, Living, Adaptive and Energy-autonomous Materials Systemsin, kanssa telaketjujen tulostamisessa ja analysoinnissa.

LISÄÄ KUVIA


Taipuisa elektroniikka

Taipuisa elektroniikka on nopeasti kasvava tutkimusala, jolla on valtava potentiaali. Monien origamikuvioiden, kuten Miura-orin, luontainen joustavuus ja venyvyys tekevät niistä erittäin kiinnostavia tällaisiin sovellutuksiin. Materiaalitekniikassa olemme kehittäneet menetelmän, jonka avulla on mahdollista suunnitella monikerroksisia pintoja yhdestä materiaalilevystä. Kyky tuottaa kaarevia pintoja on myös kiinnostava sovelluksissa, kuten keinoihossa ja erilaisissa antureissa.

Tulevaisuudessa tarkoituksemme on tutkia mikro- tai jopa nanomittakaavan origamikuvioiden valmistamista. Ymmärtämällä, miten kuvioiden pienentäminen vaikuttaa materiaalien eri ominaisuuksiin, ja kehittämällä uusia tekniikoita nano-origamien valmistamiseksi voidaan löytää aivan uusia tapoja hyödyntää niitä.

LISÄÄ KUVIA


Veden kerääminen

Veden kerääminen sumusta on yksi tapa saada puhdasta juomavettä kuivilla alueilla. Materials for Flexible Devices -tutkimusryhmän johtaja, professori Vipul Sharma on parantanut vedenkeruun tehokkuutta käyttämällä bioinspiroituja nanopinnoitettuja materiaaleja. Tutkimma parhaillaan origamiin perustuvia malleja, jotka lisäävät kerääjän pinta-alaa ja parantavat siten vedenkeruun tehokkuutta. Pitkän aikavälin tavoitteemme on suunnitella erittäin tehokkaiden vedenkerääjien kokonaisuus. Näin voitaisiin luoda sekä kauniita että toimivia ratkaisuja erilaisiin ympäristöihin, kuten kaupunkien puistoihin sekä rakennusten katoille ja seinille.

LISÄÄ KUVIA


Bioanturit

Materials in Health Technology -ryhmän tutkijat tutkivat origamikuvioitujen substraattien käyttöä hormoneja havaitsevien biosensoreiden rakentamisessa. Tohtoriopiskelija Bahar Mostafiz tutkii parhaillaan professori Emilia Peltolan ohjauksella antureiden joustavuutta ja pinta-alaa lisäävillä origamikuvioilla taiteltuja telfonlevyjä antureiden substraattina. Mahdollisuus taittaa anturi litteäksi saattaa myös osoittautua hyödylliseksi. Jatkossa tutkimuksen kohteena on entistä monimutkaisemmat origami-mallit antureiden tehokkuuden ja toimivuuden maksimoimiseksi.

LISÄÄ KUVIA


Origamitekstiilit

Materiaalitekniikkan yksikkö on yksi Beyond e-Textiles -hankkeen kumppaneista yhdessä viiden pohjoismaisen yliopiston kanssa. Hankkeessa teemme yhteistyötä Boråsin yliopiston professori Delia Dumitrescun kanssa neulottujen origamirakenteiden luomiseksi. Mikael Nyberg suunnitteli useita malleja ja vieraili professori Dumitrescun luona Boråsissa joulukuussa 2024. Tällöin osa näistä malleista neulottiin tekstiileiksi. Lopputulos on kaunis. Käyttämällä erilaisia erikoislankoja, kuten UV-valon tunnistavia, pimeässä hohtavia tai kestomuovisia, voidaan luoda älykkäitä tekstiilejä, jotka eivät tarvitse sähköä.

LISÄÄ KUVIA

Close-up image of an non-periodic Miura-ori tessellation

Kuvagalleria

Pehmeä robotiikka

Muotoa muuttava telaketju roboteille

Telaketju lyhyenä
Telaketju kolmiomuodossa
Telaketju pitkänä
Telaketju pakattuna

Kaksipuoleinen rengas roboteille

Small and wide origami tyre
Rengas – konfiguraatio 1
Rengas – konfiguraatio 1 sivunäkymä
Rengas – konfiguraatio 2
Rengas – konfiguraatio 2 sivunäkymä

Taipuisa elektroniikka

Kaksikerroksinen pinta jossa alapinta suora ja yläpinta konveksi

Läpileikkaus kaksikerroksisesta pinnasta – venytettynä
Läpileikkaus kaksikerroksisesta pinnasta – tiivistettynä

 

Three different origami designs
Kolme pintamuotoa jotka soveltuvat monikerroksisiin rakenteisiin

Veden kerääminen

Image of tens of different paper origami designs for water harvesting
Hahmotelmia eri muotoisista vedenkerääjistä

Paperiprototyyppi ja kuparilla päällystetty vedenkerääjä
Kullalla päällystetty muovista taiteltu kerääjä
Vedenkerääjä

Bioanturit

Four small pieces of paper folded as origami using the Miura-ori pattern
Prototyyppejä Miura-ori-kuvioiduista bioantureista

Image of three teflon discs with carbon nano tube coating with origami patterns
Hiilinanoputkilla päällystettyjä koepaloja
Circular carbon nano tube coated telfon disc with orgimai pattern
Teflonlevy päällystetty hiilinanoputkilla

Origamitekstiilit

Circular textile orgami design knitted with green yarn
Neulottu oirgamitekstiili
Two origami textiles, one pink and one green shown together
Suorilla ja kaarevilla taitoksella tehtyjä tekstiilejä
Green origami textile with a twist snaking across the picture
Taipuisa origamitekstiili
Wave formed curved crease origami textile knitted with different pink yarns
Kaarevilla taitoksilla tehty origamitekstiili

Taide ja sekalaiset mallit

Laboratorioinsinööri Mikael Nyberg suoritti diplomi-insinöörin tutkinnon tietotekniikasta ja teki opinnäytetyönsä tuotannon optimoinnista.
Origamimatkansa Nyberg aloitti tutkimalla origami-kuvioita taittelemalla käsin erilaisia malleja, jotka hän koki esteettisesti miellyttäviksi. Näistä kokeiluista syntyi sekä toiminnallisia malleja että taiteellisempia teoksia.

Half circular orgiami design
Puoliympyrä – sivunäkymä
Half circular orgiami design
Puoliympyrä – ylhäältä
Fan like half circular origami design
Viuhka
Fan like half circular origami design
Viuhka – pystyssä
Origami design shaped like a mountain range
Vuorijono
Wave like rectangular origami design
Meren aaltoja
Convex shaped origami tunnel
Tunneli
Twisted origami paper sculpture
Vääntynyt
Circular origami
Renkaita vedenpinnalla
Three different origami designs, one flat, one convace curved and one convex
Erinäisiä pintamuotoja
Ceiling light origami lamp shade
Kattolampun varjostin
Hanging origami lamp shade
Roikkuva lampunvarjostin
Lit table lamp with an origami lamp shade
Pöytälamppu
Wall mounted origami lamp shade
Seinävalaisimen varjostin

Laskennalliset työkalut

Kun origamin ja Miura-ori-kuvion mahdollisuudet materiaalitekniikan sovelluksissa havaittiin, aiheeseen alettiin kaivata tieteellisempää lähestymistapaa. Alkoi tutkimus optimointimallin luomiseksi jota voidaan käyttää työkaluna uusien Miura-ori-kuvioiden luomiseen ennalta määritellyillä ominaisuuksilla. Vaikka mallin kehittäminen on vasta alkuvaiheessa, se on jo osoittautunut toimivaksi, ja sillä on luotu monikerroksisia rakennelmia, jotka ovat lähes jäykkiä ja litteästi taittuvia. Jatkossa tavoitteena on mahdollistaa mallien luominen käyttäen useita erilaisia kriteerejä, kuten pinnan muotoa, kerrospaksuutta, Poissonin suhdelukua, suurinta sallittua taipumaa, osittaista taittuvuutta ja paljon muuta. Tulevaisuudessa on myös tarkoitus luoda automaattisesti syöttötiedostot 3D-tulostusta ja/tai mekaanista esipuristusta varten.

Screenshot of MS Excel showing data and graphs of an origami optimization tool
Miura-ori optimization tool

Henkilöt

Mikael Nyberg

Laboratorioinsinööri, Materiaalitekniikka

Kati Miettunen

Professori, Materiaalitekniikka, Aurinkoenergiamateriaalit ja -järjestelmät

Vipul Sharma

Apulaisprofessori, Materiaalitekniikka, Taipuisten laitteiden materiaalit

Emilia Peltola

Apulaisprofessori (II vaihe), Materiaalitekniikka, Terveysteknologian materiaalit

Bahar Mostafiz

Väitöskirjatutkija, Materiaalitekniikka, Terveysteknologian materiaalit