Maaseutu kriisien keskellä – mietteitä vuoden 2024 MUA-päiviltä
Vuosittain järjestettävä Maaseutututkijatapaaminen (MUA) kerää kahdeksi päiväksi noin sata maaseutuaiheiden parissa työskentelevää tutkijaa ja toimijaa ajankohtaisten aiheiden äärelle. Vuoden 2024 päivien teemana toimi Maaseutu kriisien keskellä, mikä nosti esille pohdintoja esimerkiksi ilmastonmuutoksen mukanaan tuomista uhkakuvista, yhteiskunnallisesta ja globaalista epävarmuudesta ja turvattomuuden tunteesta sekä toisaalta maaseudun keinoista vastata näihin nykyhetken ja tulevaisuuden haasteisiin.
Tänä vuonna tapaaminen järjestettiin Iisalmen Runnissa sijaitsevassa Spa Hotel Runnissa, jossa aikanaan ovat kylpeneet aikamme suurnimet kuten Akseli Gallen-Kallela, Eino Leino ja Carl Gustaf Mannerheim sekä tämän sisar Sophie Mannerheim. Heidän kuvillaan sisustettujen käytävien saattelemana saavuin hotellihuoneeseeni jo edellisenä iltana, sillä matka Turusta Iisalmeen vei kokonaisen päivän. Onneksi tällä kertaa junan netti toimi moitteettomasta, että sain viimeisteltyä tulevan esitykseni.
Päivillä esittelin tulevan väitöskirjani alustavaa tutkimussuunnitelmaa Ajassa ja tilassa muuttuva maaseudun arki -työryhmässä. Olikin hauskaa, että työryhmää olivat vetämässä muun muassa hankkeemme Itä-Suomen poppoo eli Alina Kuusisto, Kari Korolainen ja Pirjo Pöllänen. Esityksessä keskityin valitsemieni menetelmien ja ydinideani esittelyyn. Tiivistetysti tavoitteeni on tutkia 1990-luvulla maaseudun pieniä alakouluja käyneiden oppilaiden koulumuistoja, joiden avulla luonnehdin käytännön historiatietoisen näkemyksen maaseudun pienistä kouluista oppimisen tiloina. Tutkimuksellani haluan tuoda esille aitoihin kokemuksiin pohjaavia näkemyksiä maaseudun pienten koulujen merkityksestä oppilailleen. Lisäksi työni on arvokasta kulttuuriperinteen tallentamista.
Saamani palaute esityksestä ja päivien aikana käymänä mielenkiintoiset kahvipöytäkeskustelut ja kohtaamiset vahvistivat ymmärrystäni aiheeni tärkeydestä, ajankohtaisuudesta ja merkityksestä. Maaseudun koulumuistot itsessään resonoivat useiden kuulijoiden omissa kokemuksissa, kuten itsellänikin. Oli myös ilo kohdata ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita samoista aiheista kuin minäkin.
Jään ilolla odottamaan tulevien vuosien Maaseutututkijatapaamisia!
Susanna Leppähaara,
väitöskirjatutkija
Turun yliopisto, Kasvatustieteiden laitos
_____________________________________________________________________
Oletko käynyt koulua tai työskennellyt maaseudun pienessä koulussa Pohjois-Karjalassa tai Varsinais-Suomessa peruskouluaikana 1970 – 2000-luvuilla?
Osallistu tutkimukseemme, ja kerro koulumuistoistasi vuoden 2025 loppuun mennessä!
Kansikuva: Aarne Mikonsaari. 1982. Joutseno, Leppälän koulu; lapsia juoksemassa pihalta kouluun. Kuva-arkisto, Lappeenrannan museot