Suski kesäkoulussa Oslossa

Innostunein odotuksin lähden kesäkuun ensimmäisellä viikolla kohti Norjaa ja Oslon yliopistoa, jossa järjestettiin kansainvälinen History of Education Summer School (HEDSS). Kesäkoulun ideana oli tarjota aloitteleville kasvatuksen- ja koulutuksen historian tutkijoille sparrausta ja mentorointia. Teeman puolesta kesäkoulu osui siis omaan tutkimusaiheeseeni kuin nenä päähän.  

Tapahtumaan osallistui yhteensä 20 väitöskirjatutkijaa, jotka kaikki olivat lähtökohtaisesti tutkimustyönsä alkuvaiheissa. Suurin osa osallistujista oli eurooppalaisia, mutta joukkoon mahtui myös useampi Yhdysvalloista, ja aina Argentiinasta asti. Meidän lisäksi paikalla oli noin 10 senioritutkijaa, jotka osallistuivat kesäkoulun järjestämiseen, mutta myös meidän nuorten tutkijoiden mentorointiin. Koin erityisen mukavaksi päästä keskustelemaan samassa tutkimusvaiheessa olevien ja samoista aiheista kiinnostuneiden tutkijoiden kanssa. Oli ilo vaihtaa ajatuksia tutkimustyöstä ja kuulla siihen liittyvistä käytännöistä eri puolilla maailmaa. 

Kolmepäiväisen kesäkoulun ytimenä oli jokaisen pitämä puolen tunnin esitys ja keskustelutilaisuus omasta tutkimusaiheestaan. Tosin esitys sai kestoltaan olla vain 10 minuuttia, jotta loput ajasta jäi keskustelulle ja kysymyksille. Omassa esityksessäni esittelin tutkimukseni metodologista puolta ja pohdintaa aineiston tulevasta analyysistä. Keskiössä oli esitellä muistelukävelyä (memory walk) ja siihen liittyviä seikkoja. Jokaisen esitykselle oli etukäteen nimetty vertaisarvioija osallistujien joukosta, mutta myös senioriarvioija. Mielestäni sain esitykseni kuulijoilta loistavia käytännön kommentteja, joiden avulla pääsen taas askeleen eteenpäin tutkimusprojektissani.

Kaiken kaikkiaan matka Osloon oli onnistunut ja jätti positiivisen innostuksen, jolla jatkaa omaa työskentelyä. Kesäkoulun tiimoilta sain myös monia uusia tuttavuuksia, joiden kanssa toivon tiemme kohtaavan vielä joissain merkeissä.

Työpäivien päätteeksi ehdin vielä pari päivää nauttimaan Oslon nähtävyyksistä ja muun muassa tutustumaan Oslo-vuonoon.

Susanna Leppähaara,
väitöskirjatutkija
Turun yliopisto, Kasvatustieteiden laitos 

_____________________________________________________________________

Oletko käynyt koulua tai työskennellyt maaseudun pienessä koulussa Pohjois-Karjalassa tai Varsinais-Suomessa peruskouluaikana 1970 – 2000-luvuilla? 

Osallistu tutkimukseemme, ja kerro koulumuistoistasi vuoden 2025 loppuun mennessä!

 

Kansikuva: Susanna Leppähaara. 2025. Kotialbumi.
Kuva: Susanna Leppähaara. 2025. Kotialbumi.