Pienin askelin kohti mielen hyvinvointia työssä

Kirjoittaja: Elisa Valtanen, psykologi, KTM

Pienin askelin kohti mielen hyvinvointia työssä

On helppo olla samaa mieltä siitä, että mielenterveyden edistäminen työssä on tärkeätä. Vaikeampaa on usein miettiä mistä toimenpiteistä lähteä liikkeelle omalla työpaikalla. Kaikkea ei kannata yrittää kerralla vaan tärkeintä ovat pienet askeleet.

Hyvät työolot, sujuva työ ja toimiva vuorovaikutus edistävät mielenterveyttä. Mihin omalla työpaikalla kannattaisi ensimmäisenä kiinnittää huomiota? Ajatuksia voi herätä vaikkapa työhyvinvointikyselyn vastauksista, työterveyshuollon tekemästä työpaikkaselvityksestä tai työpaikan tekemästä riskinarvioinnista. Mikään ei kuitenkaan korvaa keskustelua ja läsnäoloa.

Työpaikalla kannattaa käydä keskustelua, miten me yhdessä koemme tärkeäksi kehittää työolojamme. Keskustelu helpottuu, kun työntekijöillä on käsitys omasta työhyvinvoinnistaan ja sanoituksia kuvata sitä. Luonnehtiiko omaa tilannetta työn imusta kertovat korkea vireystaso ja myönteiset tunteet? Vai kertooko alentunut vireystila työssä tylsistymisestä? Onko omassa tilanteessa tunnistettavissa työriippuvuutta tai työuupumusta? Oman tilanteen tunnistaminen auttaa suuntaamaan ajattelua työhyvinvointiin vaikuttaviin tekijöihin työssä.

Mielenterveydelle suotuisia työoloja voi edistää varmistamalla, että työpaikan toimintatavat tukevat palautumista ja jaksamista työssä. Työpäivän aikana tulee olla mahdollisuuksia palautumiseen lähi- ja etätyössä esimerkiksi työtä tauottamalla, ja varsinaisen työajan ulkopuolella mahdollisuus irrottautua työstä. Mahdollisuus vaikuttaa omaan työaikaan ja vuorotyössä hyvä vuorosuunnittelu edistävät palautumista.

Nykypäivän tietotyö ja yhteistyön tekeminen vaativat aivoilta muistamista, perehtymistä, ajattelua, muutoksiin sopeutumista, kykyä ratkoa ongelmia ja tehdä päätöksiä. Työssä voi olla häiriötekijöitä ja keskeytyksiä, tietoa tulee paljon ja useista kanavista. Mielenterveyttä voidaan edistää luomalla yhteinen käsitys aivoja kuormittavista työn piirteistä ja huomioimalla aivojen hyvinvointi työn organisoinnissa.

Esihenkilöt voivat edistää mielenterveyttä johtamisen hyvillä käytännöillä. Kokemusta työn hallinnasta voi vahvistaa varmistamalla, että työntekijät tietävät, mitä heiltä odotetaan sekä tunnistamalla työn tekemisen esteitä ja etsimällä niihin ratkaisuja. Oikeudenmukaisuuden kokemusta voi luoda varmistamalla, että päätösten perustelut ovat ymmärrettäviä ja tiedossa. Työntekijöiden hyvinvoinnista kiinnostunut esihenkilö huomaa muutoksia työntekijöiden työn sujumisessa ja käyttäytymisessä. Hän ottaa heränneen huolen puheeksi ja etsii työntekijää ja työn sujumista auttavia ratkaisuja.

Mielenterveyden edistäminen työpaikalla on käytännön tekoja työolojen parantamiseksi. Mitkä ovat oman työpaikkasi seuraavat askeleet mielenterveyden edistämiseksi?

Keinoja mielenterveyden edistämiseen löydät Mielenterveyden työkalupakista.

Voit myös täyttää yhteydenottolomakkeen ja pyytää maksuttoman esittelyn työpaikallesi yhdestä työkalusta tai materiaalista Työterveyslaitoksen asiantuntijoilta.

 

Mielenterveyden työkalupakin käyttöä edistetään osana Mielenterveyden tuen keinot ja menetelmät ja eri ammattialojen tuki -hanketta, joka sisältyy Suomen kestävän kasvun ohjelmaan.