Terveys

Keskeiset toimenpidekohteet:

Palautumisesta huolehtiminen

Palautuminen työn rasituksista vaatii kultakin henkilöltä erilaisia toimenpiteitä. Jokainen yksilö kokee työstä palauttavan toiminnan eri tavalla. Fyysinen ja henkisesti rasittava työ vaatii aina vastapainoa toisenlaisesta toiminnasta. Jokaisen työntekijän omallakin vastuulla on palautumisesta huolehtiminen sekä viikkotasolla että lomakausina.

HYVÄKSI TODETTU: työnohjauksella ja mentoroinilla voidaa jakaa hyviä käytäntöjä myös palautumisesta huolehtimiseen.

Uni

Unen laatu ja määrä ovat oleellisia henkilökohtaisen hyvinvoinnin osioita. Vaikka esimerkiksi oikea unen määrä on kovin henkilökohtainen asia, on se yksi merkittävimmistä hyvinvointia lisäävistä asioista.

HYVÄKSI TODETTU: joissain orgaisaatioissa on saatu hyviä tuloksia esim. joustavan työ-ajan käytöllä. Henkilökohtaisen vuorokausirytmin toteuttaminen helpottuu, kun oma vaikuttamismahdollisuus työaikaan kasvaa.

Liikunta

Liikunta tutkitusti lisää merkittävästi henkilön hyvinvointia!

HYVÄKSI TODETTU: Jotkut orgaisaatiot mahdollistavat työntekijöidensä liikkumisen työajan puitteissa. Palavereja voidaan pitää myös kävelykokouksina. Erilaiset liikuntasetelit ja sopimukset liikuntapaikkojen vapaasta käytöstä tai vaikka pyöräetu lisäävät työtekijöiden mahdollisuuksia liikunnalliseen elämäntapaan.

Ravitsemus

Ravitsemuksen huomioiminen hyvinvoinnissa on olennaista. Työpaikalla ja myös moipaikkaisessa työssä pitää työ tauottaa siten, että henkilöstöllä on mahdollisuus rauhalliseen ruokailuhetkeen. Ruokailussa on merkittävää myös sosiaalisten kontaktien mahdollisuus; pieni rupattelu tauon lomassa luo yhteenkuuluvuutta ja vuorovaikutusta työyhteisöön.

HYVÄKSI TODETTU: Ateriaetu tuo mahdollisuukisa työyhteisön yhteiseen lounastapakulttuuriin.

Terveystarkastukset

Työnantajan velvollisuuksiin kuuluu jo lakisääteisesti huolehtia terveyspalveluiden mahdollistamisesta työntekijöilleen. Varhainen toteaminen monen ongelman/sairauden kohdalla voi edesauttaa toipumista ja lisätä työhyvinvointia sekä henkilökohtaista hyvinvointia.

HYVÄKSI TODETTU: Terveystarkastukset ja -palvelut voidaan tarjota lakisääteisiä palveluja laajempina.

Työnantajan tarjoamat hyvinvointiedut

Organisaation sosiaalisen vastuullisuuden osoituksena voidaan nähdä työntekijöiden hyvinvoinnista huolehtimisen myös työajan ulkopuolella.

HYVÄKSI TODETTU: Erilaiset liikuntaedut ja -kulttuuripalvelut työntekijöiden käyttöön. Työyhteisön yhdessä suorittamat TYKY-päivien lajikokeilut.