Yksilöllisyyden huomioiminen

Keskeiset toimenpidekohteet:

Työntekijän vastaanottaminen, työhön perehdytys ja opastaminen

Hyvä työhön perehdytys sitouttaa työntekijän paremmin työyhteisöön ja tekee työssäolosta mielekästä heti alusta alkaen. Määritelty perehdytysohjelma luo varmuutta esihenkilölle perehdytyksen suorittamiseen ja varmistaa sen tasalaatuisuuden kaikissa tilanteissa.

HYVÄKSI TODETTU: Esihenkilön lisäksi työhön prehdytystä ja työyhteisöön integroitumista voi suorittaa eräänlainen kummihenkilö, joka ottaa vastuun uuden työntekijän tutustuttamisesta työyhteisöön ja sen erilaisiin tapoihin.

Osaamisen kehittäminen

Työntekjöillä on hyvinkin moninaista osaamista ja toisaalta tarvetta erilaiseen lisäkoulutukseen joissakin osa-alueissa. Osaamiskentän hallinnointi oman organisaation keskuudessa on hyvää työnjohtoa ja osaamistason nousun myötä myös toiminta tehostuu.

HYVÄKSI TODETTU: Erilaiset webinaarit ovat nykypäivänä hyvä ja kustannustehokas tapa päivittää osaamista monella alalla.

Aidot kehityskeskustelut

Kehityskeskustelut on hyvä ja paljon käytetty työnjohdollinen työkalu organisaatioissa. Kehityskeskuteluiden sisältöön ja malliin tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota ja personoida ja jatkokehittää mallia omaan työyhteisöön sopivaksi. Kehityskeskusteluissa sovittuja asioita on tärkeää myös seurata.

HYVÄKSI TODETTU: Kehityskeskusteluiden rinnalle voidaan muokata kevyempiä, vapaamuotoisempia keskustelumalleja, jotka mahdollistavat reaaliaikaisemman yhteydenpidon esihenkilön ja työntekijän välillä.

Työterveysyhteistyö

Työnjohdon yhteistyö työterveyshuollon kanssa auttaa sekä johtamisen erilaisissa työtehtävissä, että itse johtohenkilön työhyvinvointia edistävänä tekijänä.

VINKKI: Laaja ja monipuolinen yhteistyö työterveyshuoltoon auttaa monissa johtamisen pulmatilanteissa.

Eri ikäisten johtaminen

Työurajohtaminen on erittäin tärkeä osa johtamista tänä päivänä. Työnatekijöiden elämään liittyy erilaisia vaiheita ja niiden huomioinen on järkevää ja inhimillistä toimintaa organisaatioissa. Työnatekijän kuormitusta voivat lisätä lapsiperhearki, ikääntyneiden vanhempien avustaminen, omat terveydelliset huolet ja jaksaminen.

VINKKI: Työurajohtaminen kannattaa aloittaa jo varhaisessa vaiheessa työsuhdetta. Silloin vaikuttaminen työnkulun hyvään etenemiseen on parhaimmillaan ja tuottaa parhaan tuloksen

Työn räätälöinti kullekin sopivaksi

Työn räätälöinti liittyy kiinteästi työuran johtamiseen ja eri ikäisten ja taustaisten työn roolitukseen. Räätälöinti lisää kokemusta työn hallinnasta ja hyvinvoinnista työssä. Työn sopivuus yksilölle vaikuttaa lisäksi työkyvyn ylläpitoon.

VINKKI:  Osa-aikainen työ, hybridityö, työn muunlaiset joustot ja esimerkiksi palkattomien vapaiden käytön mahdolllistaminen voi joissain tilanteissa olla yksilön hyvinvointia edistävä tekijä.

Työ- ja perhe-elämän huomioon ottaminen

Kts. kohta “Elämän tasapaino”

HYVÄKSI TODETTU: Erilaiset joustot työajan, työn tekemisen paikan ja lomien suhteen mahdollistaa paremman työ- ja vapaa-ajan yhteensovittamisen.