Viestintä
Keskeiset toimenpidekohteet:
Avoin vuorovaikutus
Esihenkilötyön yksi tärkeimmistä tehtävistä on organisaation viestinnän johtaminen. Sisäinen ja ulkoinen viestintä pitää olla systemaattista, säännöllistä, avointa ja rehellistä.
HYVÄKSI TODETTU: Kehittämiskeskustelut ovat hyvä työkalu, mutta vastaavia avoimia keskustelukanavia voidaan luoda muitakin. Näin kynnys vuorovaikutukseen madaltuu ja tieto kulkee työyhteisössä.
Asioiden puheeksi ottamisen tavat
Esihenkilöllä pitää olla itsellään työkaluja ja toimintamalleja puuttua myös hankaliin tilanteisiin. Asiaan on hyvä hankkia koulutusta.
HYVÄKSI TODETTU: Varhaisen VÄLITTÄMISEN -mallin rakentaminen työyhteisötasolle auttaa esihenkilöä vaikeissa tialnteissa.
Palaverikäytäntöjen kehittäminen
Palverit ovat parhaimmillaan hyviä tilanteita välittää tietoa ja vastaanottaa sitä tehokkaalla tavalla. Pahimmillaan ne vievät tehokasta työaikaa, turhauttavat ja lisäävät painetta muun työn suorittamiseen. Palaverikäytäntöjen kehittämiseen on siis syytä paneutua kunkin organisaation omien puitteiden näkökulmasta.
HYVÄKSI TODETTU: Työn organisointi tiimeihin/soluihin voi hajauttaa myös palaverikäytäntöjä. Kun palaverin kohderyhmä on rajattu ja juuri oikea, ei aikaa tuhraannu turhiin palavereihin. Palavereja voi järjestää läsnäoleville, etänä tai vaikka lenkkimaastossa.
Tavoitteiden ja työn tarkoituksen kirkastaminen
Työnjohdon tehtävä on juurikin johtaa joukkoaan kohti parempia tavoitteita. Heidän vastuullaan on myös osoittaa tie kohti tavoitteita kirkkaana ja tavoittelun arvoisena.
VINKKI: Hyvä tavoite on konkreettinen ja mahdollista saavuttaa kyseisessä aikaikkunassa!