Esihenkilöt
Keskeiset toimenpidekohteet:
Avoin kommunikointi
Avoin kommunikaatio lisää tiimin hyvinvointia. Hankalistakin asioista on hyvä kertoa tarpeeksi ajoissa ja pohtia niitä yhdessä ja antaa mahdollisus työyhteisölle kertoa omia tuntojaan asiassa. Avoin toimintakulttuuri lisää luottamusta organisaation eri osien välillä ja parhaimmillaan sitouttaa työyhteisöä.
HYVÄKSI TODETTU: Viikko- ja kuukausipalaverit ovat hyvä lähtökohta avoimeen kommunikaatioon työpaikalla. Silloin myös henkilöstöllä pitää olla mahdollisuus kertoa kuulumisiaan.
Kuunteleminen
Asioista kommunikoiminen ja vaikka neuvottelutaidot ovat työyhteisössä johdolle tärkeitä. Yhtä tärkeää on hyvä kuntelemisen taito. Tällä taidolla voi olla suurempi merkitys onnistuneeseen johtojuustaitoon kuin monella muulla. Aito läsnäolo ja toisen henkilön avoin kohtaaminen asian äärellä voivat olla kriittisen tärkeää paitsi työntekijälle, myös ensiarvoinen tietokanava työnjohdolle työpaikan senhetkisestä tilasta.
VINKKI: Kuulluksi tuleminen tarve on yksi ihmisen isoimmista tarpeista.
Selkeä viestintä
Selkeä, oikea-aikainen ja informatiivinen viestintä on johdon perustehtäviä organisaatiossa. Selkeä viesti ymmärretään oikein ja yksiselitteisesti.
HYVÄKSI TODETTU: Selkeät rutiinit viestintään sekä sisäisesti että ulkoisesti helpottavat johdon tehtävää viestinnän koordinaattorina. Se tuo myös turvallisuutta ja ennakoitavuutta työyhteisöön.
Oikea-aikainen tiedottaminen
Selkeään viestintään kuuluu oleellisena osana oikea-aikaisuus. Oikea-aikaisuus ei aina tarkoita mahdollisimman nopeaa toimintaa vaan tiedottamisen pitää olla harkittua sen olennaisuuden kannalta.
HYVÄKSI TODETTU: Johtotehtävissä toimivan on hyvä laatia vuosikello tietottamisen tueksi. Aina tulee kuitenkin myös poikkeamia.
Oikeudenmukainen kohtelu
Oikeudenmukainen kohtelu edellyttää tilannetajua sekä eettistä ja moraalista näkemystä johdon taholta. Oikeudenmukaisuus liittyy kiinteästi myös tasa-arvon tukemiseen työyhteisössä. Jokainen työntekijä on oikeutettu inhimilliseen kohteluun omassa työssään.
HYVÄKSI TODETTU: Työkykyjohtaminen voi auttaa oikeudenmukaisen johtamisen hahmottamisessa.
Asioiden puheeksi ottaminen
Esihenkilöillä on lain suoma vastuu ja velvollisuus puheeksi ottoon työyhteisössä. Työntekijöille se on myös oikeus. Kun molemmat osapuolet käyttävät tätä mahdollisuutta, yhteisön työhyvinvoinnin taso säilyy jatkossakin positiivisena.
HYVÄKSI TODETTU: Varhaisen välittämisen mallin hyväksikäyttäminen edesauttaa vaikeista asioista puhumiseen ja niiden esilleottamiseen.
Palautekeskustelut
Palautekeskustelu on viestintää keskustelun molempien osapuolien suuntaam. Yhteisellä sovitulla agendalla käydään läpi tarpeelliset asiat. Palautekeskustelut vahvistavat hyvää ja korjaavat huonoa.
HYVÄKSI TODETTU: Palautekeskusteluita on syytä pitää tapeeksi usein vuoden aikana jotta kynnys keskustella ei nouse liian suureksi.