SATA-VASTUU -hanke tuki yrityksiä kestävyysraportoinnin kehittämisessä
Yrityksille laadittiin kestävyysraportointiin liittyvän mittariston kehittämistä tukeva opas. Sen tukee koko arvoketjun kattavan raportoinnin toimintamallien käyttöönottoa yrityksissä. Oppaan sisältöjä voivat soveltaa omiin tarpeisiinsa kaikki yritykset toimialasta tai koosta riippumatta: Opas kestävyysmittareiden nimeämiseen
Mikä kestävyysraportointi?
EU:n kestävyysraportointidirekiivi astui voimaan 1.1.2024 (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD, 2022/2464). Suomessa direktiivin määräykset on sisällytetty osaksi kirjanpitolakia. Siksi kestävyysraportoinnin merkitys nousee tilinpäätöksen tasolle.
Yritysten vastuullisuuteen ja kestävyysraportointiin liittyvässä EU:n sääntelyssä on kyse EU:n rahoitusjärjestelmän reformista, jossa kytketään yhteen yritysten rahoitus sekä ilmasto- ja ympäristötavoitteiden toimeenpano. Yritysten on varauduttava siihen, että esimerkiksi luotonmyöntökriteerinä voidaan käyttää jatkossa kestävyyteen liittyviä mittareita, kuten hiilijalanjälkeä tai päästövähennyspolkua.
Lakisääteinen kestävyysraportointi koskee ensivaiheissa pörssiyhtiöitä ja suurimpia yrityksiä, mutta käytännössä ulottuu tulevaisuudessa myös pienempiin yrityksiin, koska raportoinnissa on huomioitava koko arvoketju. Kestävyysraportointia saattavat odottaa myös muut sidosryhmät, esimerkiksi rahoittajat ja sijoittajat. Uuden raportointijärjestelmän kehittäminen on yritykselle monivuotinen vaativa hanke.
EFRAG julkaisi pienille ja keskisuurille yrityksille 17.12.2024 kevennetyt raportointiohjeet. Näitä ei myöhäisen julkaisuajankohdan vuoksi ehditty käsitellä SATA-VASTUU -hankkeessa. Katso lisätietoa VSME-standardista täältä (englanniksi).
Hanke
SATA-VASTUU -hankkeessa laadittiin kestävyysraportoinnin mittariston kehittämisen prosessi yhdessä veturiyritysten ja niiden arvoketjujen kanssa. Hanke keskittyi Satakunnan kärkialoista elintarvikeklusteriin, mutta samalla tarkasteltiin verrokkitoimialojen mittaristokehitystä.
SATA-VASTUU -hankkeen toteutti Turun yliopiston Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikkö (TSE Pori). Hanke sai 1.1.-31.12.2024 Satakuntaliiton kansallista alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen rahoitusta (AKKE). Hanke toteutti Satakunta-strategiaa ja maakuntaohjelman 2022-2025 toimintalinjan 1 mukaista toimintaa sekä erityisesti kehittämisteemaa 1.1. Älykäs Satakunta.