Bryssel 4.12.2024

Brysselissä 4.12.2024 järjestettävävässä kutsutilaisuudessa sponsoreina toimivat Seinäjoen yliopistokeskus ja Turun yliopisto. Tilaisuuden tarkoituksena on keskustelun lisäksi ideoida parhaita käytäntöjä kaupunkien ruokastrategioissa. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Helsingin yliopiston, Turun yliopiston ja Länsi-Suomen Eurooppa-toimiston kanssa.

Tilaisuus kokoaa yhteen käytännön toimijoita, päättäjiä sekä EU:n ja maailmanlaajuisia verkostoja, jotka työskentelevät Euroopan ruokajärjestelmän muutoksen tukemiseksi tiedonvaihdon ja konkreettisten toimien kautta.

Tavoitteena on aloittaa eurooppalaisten kaupunkien ja asiantuntijoiden verkoston luominen, jotka ovat halukkaita ja kiinnostuneita tekemään yhteistyötä sekä käynnistämään uusia aloitteita tai projekteja.

Tilaisuudessa on kaksi erilaista työpajaa, joista ensimmäinen pyrkii tarjoamaan politiikkakehyksen toimille ja aloitteille, jotka ovat tällä hetkellä käynnissä kunnallisella tasolla Euroopassa tehokkaiden ruokastrategioiden edistämiseksi. Osion lopussa keskitytään erityisesti Seinäjoen ruokastrategiaan, joka toimii kehitys- ja toteutusmallina kunnalliselle sekä alueelliselle ruokajärjestelmälle.

Toisessa työpajassa käsitellään ruokastrategioita kaupunkitasolla EU:ssa. Työpajassa esittellään ja vertailllaan erilaisia strategioita, jotka ovat tällä hetkellä käynnissä ja/tai toteutusvaiheessa joissakin Euroopan kaupungeissa.

Työpaja päättyy ideointisessioon, joka luo pohjan kehittämiselle aiheesta ”Parhaat käytännöt kaupunkien ruokastrategioille” EU-tasolla. Ideoinnissa käsitellään monenlaisia elementtejä, kuten hallituksen ja poliittista tukea, kansallisia ja alueellisia säädöksiä, sidosryhmien ja yhteisön osallistamista, julkista tietoisuutta ja kulttuuria.

Tilaisuuden ohjelma:

24.10.24 Benchmarking food strategies at city level[1]